Article image
Kovin kilpailu aloituspaikoista on kuvataidealalla ja vähiten hakijoita on kasvatustieteellisellä alalla.
18.02.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Valmistaudu pääsykokeeseen

Teksti: Harri Puhakainen

Kevään pääsykoeurakka on monelle koko kevään kestävä stressaava pänttääminen.

Suomessa kaksi kolmasosaa korkeakouluhakijoista jää vuosittain ilman paikkaa. Hylkäysprosentti on OECD-maiden korkein. Kilpailu on lähes yhtä kovaa OECD-maista vain Ruotsissa.

Yliopistoissa kovin kilpailu aloituspaikoista on kuvataidealalla (26,6 hakijaa/aloituspaikka), psykologiassa (20,1 hakijaa/aloituspaikka) ja eläinlääketieteessä (10,4 hakijaa/aloituspaikka).

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on ammattikorkeakoulujen tekniikan ja liikenteen alalla (2,6) ja yliopistojen kasvatustieteellisellä alalla (3,1).

Vinkit pääsykoepänttäämiseen

LAADI LUKUSUUNNITELMA

Lukusuunnitelma auttaa sinua suunnittelemaan ajankäyttöäsi ja pysymään lukutavoitteessasi. Mieti, kuinka monta kertaa materiaali olisi hyvä lukea läpi ja kuinka paljon tarvitset lukemiseen aikaa. Toisille sopii lukea työ- tai koulupäivän verran päivässä, toisille taas enemmän vuorokaudessa, mutta lyhyempi ajanjakso.

KÄYTÄ AIKASI TEHOKKAASTI

Lukutunteja tärkeämpää on, miten olet lukemasi sisäistänyt. Jos tiedät, ettet pysty keskittymään kerralla paria tuntia pidempään, pidä taukoja. Tunnista miten ja milloin opit parhaiten. Oman tehokkaan päivärytmin löytäminen on tärkeää. Määrä ei korvaa laatua.

ASETA TAVOITTEET

Tee ajallisia välitavoitteita. Tavoitteet auttavat pitämään motivaatiota yllä. Motivoituneena lukeminen sujuu ja opit paremmin. Pysyt pitkäaikaisessa tavoitteessasi paremmin, kun seuraat edistymistäsi myös lyhyellä aikavälillä. Palkitse itsesi saavuttaessasi välitavoitteesi.

VALITSE LUKUTEKNIIKKA

Monissa pääsykokeissa kirjat täytyy osata lähes ulkoa. Opiskelutekniikoita hyödyntämällä voit oppia laajojakin kokonaisuuksia ulkoa riittävän hyvin. Jotkut oppivat parhaiten esimerkiksi piirtämällä erilaisia kaavioita ja miellekarttoja, toisille voi olla apua vaikkapa ääneen lukemisesta. Mieti myös, mitä kannattaa opetella ulkoa ja mitkä asiat pitää ymmärtää ja osata soveltaa.

PIDÄ VÄLILLÄ VAPAATA

Pidä välillä myös vapaapäiviä. Vapaapäivä esimerkiksi kerran viikossa auttaa ehkäisemään lukustressiä. Tee vapaalla asioita, jotka auttavat sinua rentoutumaan. Liikunta on hyvää vastapainoa nenä kirjassa istumiselle. Kunnon yöunet, sekä tarvittaessa lyhyet päiväunet pitävät aivot virkeänä.

ETSI SOPIVA LUKUPAIKKA

Etsi lukupaikka, jossa pystyt keskittymään lukemiseen parhaiten. Jos se ei ole kotona, suuntaa kirjastoon lukemaan. Vaihtele lukupaikkaa, niin et leipäänny lukemiseen sen vuoksi.

ETSI LUKUSEURAA

Toiset pääsykoepänttääjät ovat hyvää lukuseuraa. Vertaistuki ja kokemusten vaihto helpottavat omaa stressiä, kun huomaa että muillakin samoja ongelmia. Vapaapäivinä ja päivän luku-urakan jälkeen voit tavata muita kavereita.

TUTUSTU VANHOIHIN PÄÄSYKOETEHTÄVIIN

Vanhoihin pääsykoetehtäviin kannattaa ehdottomasti tutustua, jotta saa jotain suuntaviivoja siitä, millainen koe tulee olemaan ja millä tyylillä kysymyksiin tulee vastata.

JÄTÄ AIKAA KERTAAMISELLE

Tee lukusuunnitelmastasi sellainen, että sinulle jää ennen koetta tarpeeksi aikaa kerrata asioita. Rauhassa kerratessa ja jollekin toiselle lukemaansa selittäessä asiat kirkastuvat paremmin myös itselle.

ÄLÄ STRESSAA

Pieni stressi voi joillekin olla hyvästä, mutta liika stressaaminen ei varmasti auta ketään keskittymään olennaiseen. Kun alat valmistautua kokeeseen hyvissä ajoin, ei sinun tarvitse stressata ainakaan siitä, että et ehdi lukea tarpeeksi.

Lähde: www.studentum.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
opiskelu pääsykokeet

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset