Article image
Valvontakamera-auto pystyy seuraamaan samanaikaisesti usepampaa autoa.
29.03.2019
Autot ja liikenne

Valvontakamera-auto saapuu pohjalaismaakuntiin

Teksti: Jussi Mustikkamaa Grafiikka: Jani Kaunisto, Henna Rintala

Valvontakamerat Pohjanmaalla uudistuvat, kun poliisi saa ensimmäisenä maassa käyttöönsä uudella ruotsalaisella tutkatekniikalla varustetun valvontakamera-auton.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen kertoo, että pohjalaismaakunnat saavat ensimmäisenä Suomessa käyttöönsä uuden aikakauden automaattivalvonta-auton. Pohjanmaan poliisilla on ollut aiemmin käytössä kaksi vanhemmalla kameratekniikalla varustettua siviilipakettiautoa, joita voidaan liikuttaa tien päällä eri paikkoihin valvomaan liikennettä.

–Automaattivalvonta-autot täydentävät tolppavalvontaa, varsinkin kaupunkien alueella pystymme kohdentamaan valvontaa sinne, missä onnettomuuksia ja kolareita tapahtuu, Ihalainen kertoo.

“Meillä on ajatus, että Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla olisi kussakin yksi automaattivalvonta-auto.

Valvontakamera-auto voidaan tuoda päiväkotien ja koulujen läheisyyteen, joissa tehostettua liikennevalvontaa kaivataan.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kolmas automaattivalvonta-auto täydentää Pohjanmaan poliisilaitoksen kolmen maakunnan alueella tapahtuvaa toimintaa. Samalla saadaan näkyvyyttä, joka on ennaltaehkäisevä toimi.

– Meillä on ajatus, että Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla olisi kussakin yksi automaattivalvonta-auto, Ihalainen toteaa.

Tehokas valvontakamera nappaa monta autoa kerrallaan

Nyt varustelussa oleva Volkswagenin Transporteriin tehtävä automaattivalvonta-auto saa kalustokseen uuden aikakauden tutkan.

– Autoon tulee uutta ruotsalaistyyppistä tutkaa, siinä mielessä tehokkuuskin kasvaa.

– Uusia tutkia tulee ensimmäisenä Pohjanmaan autoon. Autossa käytettävä tutka on samaa teknologiaa, kuin Suomessa jo käyttöön otetut
Sensys Gatso Groupin laitteet. Niitä on jo toiminnassa tien päällä Kouvolan lähistöllä valtatie kuudella ja nelostiellä uusissa hoikissa tolpissa.

Ruotsalaiset tutkat mittaavat ajoneuvojen nopeutta tracking radar -tutkatekniikalla, eivätkä asfaltin alle asennetuilla silmukoilla. Tutkatekniikka
voi ottaa samaan aikaan valvontaan useita ajoneuvoja eri kaistoilta. Eri suuntaan ajavista autoista saadaan tietoa niin kauan kuin ajoneuvo on
tutkan näköpiirissä.

– Nyt on mielenkiintoista katsoa, että miten tutka toimii autosta käsin. Uuden Transportterin hinta poliisi-, kamera- ja tutkavarusteltuna on noin 130 000 euroa.

Uuden ajan tolppia saadaan odottaa

Uuden ajan ruotsalaiseen tutkatekniikkaan perustuvia Sensys Gatso Groupin hoikkia kameravalvontatolppia saadaan vielä odottaa pohjalaismaakuntiin.

Paikalliset poliisilaitokset käyvät neuvottelut uusien tolppakameroiden hankinnasta kaupunkien kanssa. Kaupungit kustantavat tolpat ja omistamansa maa-alueen suunnittelu- ja maatyöt, jonne tolppa sijoitetaan kaupunkien alueella oleville kaduille tai teille.

Jos valvontatolppa on valtion ylläpitämän maantien varrella, poliisin kanssa asian neuvottelee ELY-keskus ja Väylävirasto.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen ei ole kuullut, että Pohjalaismaakunnissa uusien tolppien tuloa olisi vielä viety eteenpäin siten, että aikatauluista olisi varmaa tietoa. Valvontakamerat, valvonta ja tietoliikenneyhteydet ovat poliisin hankintavastuulla ja mielellään uutta teknologiaa tuotaisiin maakuntiin.

– Varsinkin kaupungit olisi hyvä ottaa mukaan keskusteluun. On toive, että uusi teknologia lisääntyisi.

Poliisihallitus lupaa varata uusia kameroita riittävästi käyttöön, kunhan kaupungit saadaan mukaan yhteistyöhön.

– Silloin kun tolpat ovat valmiina, niin silloin on kyllä kameratkin meillä.

Poliisin tarkoitus ei ole poistaa vanhoja harmaita automaattivalvontatolppia. Niissä on käytössä jo kolmannen polven valvontakamerat, jotka lähettävät digitaaliset valvontakuvat tolppakamerasta suoraan verkon kautta Liikenneturvallisuuskeskukseen.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
autoilu liikenne

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset