Article image
Kunnissa on erilaisia käytäntöjä vapaa-ajanasunnon muuttamisessa vakituiseksi asunnoksi.
21.04.2022
Koti ja asuminen

Vapaa-ajanasunto vakituiseksi – Jokainen lupa on takuulla erilainen

Teksi: Hannele Norja

Luvan saaminen vapaa-ajanasunnon muuttamisesta vakituiseksi asunnoksi ei välttämättä vaadi kohtuuttoman pitkää aikaa. Vaivaa se vaatii, joissakin tapauksissa enemmän, toisissa paljon vähemmän.

Vapaa-ajanasunto voidaan muuttaa vakituiseksi asunnoksi. Rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen kannattaa aloittaa puhelinsoitolla kuntaan.

– Joka kunnassa on erilaiset käytännöt ja omat rakennusjärjestyksensä. Rakennuslaki on tietysti kaikilla sama, mutta kunnissa on omat vakiintuneet tapansa tulkita lakia hieman eri tavoin, Kuortaneen kunnan rakennustarkastaja Katja Karonen toteaa.

– Myös hakemuksia otetaan eri kunnissa vastaan eri tavoin.

Poikkeuslupa vaatii enemmän

Käyttötarkoituksen muutos sujuu nopeasti, jos hakemus voidaan tehdä ilman poikkeuslupaa.

– Poikkeuslupa tarvitaan, jos käyttötarkoitus halutaan muuttaa kaavan vastaiseksi. Kaavamerkinnän tulee aina vastata rakennuksen käyttötarkoitusta, Karonen täsmentää.

Jos poikkeuslupaa ei tarvita, muutokseen riittää pelkkä rakennuslupa käyttötarkoituksen muutokselle. Vaaditut asiakirjatkin ovat molemmissa pääpiirteittäin samat: asemapiirros, julkisivukuvat, leikkauskuva, pohjakuva, energiatodistus ja naapurin kuulemiset. Poikkeuslupahakemuksessa vaaditaan myös todistus hallintaoikeudesta. Yleiset rakentamismääräykset pitää täyttyä.

– Energiatodistus kertoo, onko rakennus oikeasti ympärivuotisesti asuttava. 1960-luvun mökki ei helposti nykypäivän asuinrakennuksen vaateita täytä, Karonen sanoo.

– Kuortaneella yritetään toimia asiassa järjen kanssa. Ikkunaremonttiin ei väkisin pakoteta, mutta lämpötalous on saatava tavalla tai toisella kuntoon

Jos vapaa-ajanasunto vaatii korjaus- tai muutostöitä, voidaan niistä toimittaa rakennuslupakuvat samalla hakemuksella.

Karonen muistuttaa, että niin jätehuolto kuin vesi- ja jätevesiasiat tulee myös hoitaa kuntoon vakituisen asuinrakennuksen kriteerien mukaan.

– Asuinrakennuksen pihaan on päästävä myös tulva-aikaan ja rakennuksen tulisi sijaita mielellään muun asutuksen yhteydessä, Karonen lisää vaadittavien asioiden listalle.

Pari viikkoa voi riittää

Koska muutoksen hakeminen maksaa, pohjustavat paperityöt on syytä tehdä huolella. Miten lain mukaan hakemuksessa voi onnistua, sen tietää rakennustarkastaja.

– Me kunnassa kartoitetaan mahdollisimman laajasti niin pelastuslaitoksen kuin ympäristöpuolen ihmisten kanssa heti alussa onko muutokselle mahdollisuutta. Sen jälkeen asiakas voi tehdä hakemuksensa kanssa omat päätöksensä.

Jos mökki on valmiiksi rakennettu talviasuttavaksi, eikä muutos ole kaavan vastainen, paperit tarvitsevat usein vain päivityksen. Silloin hakemus menee helposti läpi.

– Aikaa ei välttämättä kulu paria viikkoa enempää.

Karonen muistuttaa, että hädällä ei hankkeeseen silti kannata lähteä.

– Varsinkin poikkeuslupahakemuksissa aikaa kuluu asiakirjojen ja todistusten hankkimiseen helposti puolisen vuotta. Pienessä kunnassa virkamieskäsittely hoituu yleensä nopeasti, Karonen lupaa.

– Poikkeusluvan saatuaan asiakkaan pitää myös muistaa hakea varsinaista käyttötarkoituksen muutosta rakennuslupana.

Hakemukset toimitetaan kunnalle www.lupapiste.fi -palvelun kautta. Päätöksestään kunta tekee ilmoituksen ely-keskukselle.

Kuortaneen kunnan rakennustarkastaja Katja Karonen.

Muutoksia moneen suuntaan

Rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta voi hakea moneen suuntaan.

-Myös vanha omakotitalo voidaan haluta muuttaa vapaa-ajanasunnoksi, korjaamotiloiksi tai vaikka varastoksi. Aina on silti toimittava maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti, rakennustarkastaja Katja Karonen

Hänen mukaansa valtaosa rakennuksista, joille muutoslupaa haetaan, ovat asuinrakennuksia.

-Ja voihan vapaa-ajanasunnossakin asua ympäri vuoden. Postinkin voi sinne kääntää.

-Jos mökkiasunto sijaitsee eri kunnassa kuin vakituinen asunto, täytyy muistaa, että niin terveys- kuin muutkin julkiset palvelut saattavat olla silloin kaukana.

Esimerkiksi näin

Vapaa-ajanasunnon muutosta vakituiseksi asunnoksi haluava asiakas soitti alkuvuodesta rakennustarkastajalle ja halusi tietoja kuinka asiassa tulisi edetä. Hän sai ohjeet lupahakemukseen tarvittavista asiakirjoista ja listan toimijoista, jotka osaavat asiakirjojen hankinnoissa auttaa. Esimerkiksi energiatodistuksen antajan on oltava pätevöitynyt.

Kun mökin energiatodistus ei täyttänyt rakennusmääräyksiä, sai asiakas ohjeet siitä, mitä korjaavia toimenpiteitä hyväksyttävään todistukseen tarvitaan.

Kuten monissa muissakin tapauksissa yläpohjaa korotettiin ja eristeitä lisättiin. Myös ikkunoita nykyaikaistettiin. Jälkimmäisessä energiatarkastuksessa laskettiin uudet eristepaksuudet ja tarkistettiin ikkunalaadut. Rakennus sai hyväksyttävän todistuksen.

Tämän jälkeen asiakas toimitti energiatodistuksen rakennusvalvontaan yhdessä asemapiirroksen, julkisivu- ja leikkauskuvien, pohjakuvan, hallintaoikeuden todistuksen sekä naapurien kuulemistodistusten kanssa.

Haettavaksi tuli ensin poikkeuslupa ja sen jälkeen rakennuslupa. Korjauslupa tuli hakea energiatodistuksen vaatimille muutoksille.

Kyseessä olevassa mökkikunnassa poikkeusluvan muutokselle myönsi kunnan ympäristölautakunta, rakennusluvan rakennustarkastaja.

Heti alusta alkaen mökin omistaja uskalsi ja tajusi kysyä neuvoa. Lupahakemuksen hän päätyi tekemään itse lupapiste.fi:ssä. Sieltä hakemus välittyi kuntaan.

Aikaa muutoksenteossa kului ensimmäisestä puhelinsoitosta lopulliseen päätöksen saamiseen puolisen vuotta. Käsittelyn pituuteen vaikuttivat poikkeusluvan tarve sekä rakennusaikainen muutos kuistin laajennusta varten.

Mobiilidatatiedot lähempänä totuutta

Väestötilastot eivät kerro koko totuutta. Mökeillä vietetty aika on lisääntynyt, vaikka vakituinen asunto olisikin toisaalla.

Erikoistutkija Kati Pitkänen

Kuntien ei kannattaisi liikaa odotella mökkiläisiä vakituisiksi asukkaiksi. Myös vapaa-ajanukkaat voidaan kuntaa kehittää.

– Mökkiläisistä kannattaisi enemmän irti sinä aikana, kun he paikkakunnalla ovat, erikoistutkija Kati Pitkänen Suomen Ympäristökeskuksesta enemmän.

hänen mukaansa vapaa-ajanasukkaat ovat kuntien kolmannen sektorin toiminnassa tärkeä ryhmä.

– Mökkiläiset ovat niin urheiluseuroissa, kylätoimikunnissa ja kaikenlaisissa osallistumisissa osallistujia myös suunnittelijajoita, Pitkänen sanoo.

Mökkiaika lisääntynyt

Pitkänen on tutkinut vapaa-ajanasumista parin vuosikymmenen ajan. Koko tuon ajan ennusteet ovat ounastelleet eläköityvien ja suurten ikäluokkien muuttavan kaupungeista takaisin synnyinseuduilleen, aloiin ​​mökkikuntiinsa.

– Suuremmin sitä ei ole tapahtunut. Ihmisillä on aina varaa pitää kahta asuntoa ja elää monipaikkaista elämää.

voi kirjoja ei mökkipaikkakunnalle ole siirretty, on siellä vietetty aika kasvanut huimasti. Väestötilastot eivät kerro koko totuutta siitä, missä ihmiset aikaansa viettävät.

– Mobiilidatan pohjalta saatu kuva väestön ajankäytöstä poikkeaa virallisista tilastoista. Mökeillä vietetään tarvittaessa, ja varsinkin jälkeen, aikaa jopa 100 vuorokautta koronaa. Käyttöaste on noussut, Pitkänen sanoo.

Hän uskoo kunnallisten palvelujen, hänen terveyspalvelujen saatavuuden vaikuttavan vaihtoon vapaa-ajanasunto vakitu.

– Oman, valitse jäävän muun perheen lisäksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.6/5 - (8 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset