Article image
Joni ja Jami Viitala muistuttavat, että muutaman sadan euron kuntokartoitus voisi ostajallekin olla joskus hyvä vakuutus teetättää, jos kiinteistön putkien kunnosta ei ole tietoa.
Kaupallinen yhteistyö

23.04.2021
Koti ja asuminen

Kurkistus ja pesu ja huolet haihtuu

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Kotien viemäri- ja salaojaputket olisi syytä tarkistaa säännöllisin väliajoin, kuten muukin kodinhoito tehdään.

Jos viemäri joskus menee kotona tukkoon tai vettä alkaa tulvia lattiakaivosta, niin se melko varmasti tapahtuu viikonloppuna, illalla tai juhlapyhien aikaan.

– Nytkin pääsisäisenä oli useampi hälytyskeikka, kun kauan vaivanneet viemärit olivat menneet tukkoon, Kuljetus J Viitala Oyn yrittäjä Joni Viitala kertoo.

Viitalaa ei niinkään huolestuta tavalliset viemärien tukkeutumiset. Ne kuuluvat elämään ja niitä tulee syystä jos toisestakin.

– Sen sijaan se, että on ostettu ja myyty omakotitalo hyvässä uskossa ilman murheita, ja sitten viemäreistä tai salaojaputkistosta paljastuu ongelmia, ei ole kenellekään kivaa.

– Paitsi ehkä kaivinkoneyrittäjälle, Jami Viitala toteaa siitä, miten mahdollisia vahinkoja aletaan korjata.

Viitalan veljekset aloittivat yrittäjinä kuljetuspuolella, mutta nyt salaojat ja viemärit työllistävät yrityksen henkilöstöä koko ajan enemmän.

salaojien kuvaus
Salaojakaivojen tarkistaminen ja puhdistus käy kätevästi kun auto pääsee edes tontin reunalle.

Salaojien kuvaus on helppoa ja siistiä

Viitalan kameroissa on uskomattoman tarkka kuva. Kaapelia riittää niin, että pientalojen salaojat tulee kartoitettua aina poistoputkeen asti.

– Yleisin ongelma on hiekan pääseminen salaojaputkiin. Sitten tulee puun juuret, jotka hamuavat vettä ja tukkivat putket. Jonkun verran on sitten muita ongelmia. Maata täytettäessä on kivi painanut salaojaputken lyttyyn tai repinyt sen kokonaan auki.

salaojien kuvaus

Putkien kuvauksen jälkeen J. Viitala pesee paineella ja erilaisilla suuttimilla putket ja viemärit niin, ettei ongelmia pitäisi vähään aikaan ilmaantua.

– Suosittelen tarkistusta kameralla 10 vuoden välein, jos mitään ongelmia ei ole. Sitten jos on epäily ongelmista, kannatta uhrata vähän rahaa mielenrauhaan ja sen varmistamiseen, ettei synny entistä mittavampia ongelmia.

Kalkkeuma kivijalassa

Suomessa vettä ja kosteutta riittää ympäri vuoden. Rakennusten sadevesien ja maanpinnan alla liikkuvien ja tihkuvien vesien johdattaminen pois talojen perustusten läheisyydestä on tärkeää.

– Yksi merkki salaojien puutteellisesta toiminnasta on esimerkiksi kivijalkaan kertyvä kalkkipinta. Sitä saattaa esiintyä ajan saatossa muutenkin, mutta jos sitä tulee paljon tai nopeasti, on jotain vialla.

Kun vedet eivät pääse pois talojen perustusten läheisyydestä, kivijalat alkavat imemään kosteutta rakenteisiin.

– Yksi pahimpia tapauksia oli, kun salaojaputket oli liitetty ilman asianmukaista kaivoa sadevesien poistoputkiin. Putki oli tukossa ja kaikki sadevesi valui salaojiin. Tällöin salaojat toimivat perustusten kastelijana. Talo oli siis käytännössä seissyt kosteudeltaan verrattuna suon päällä.

viemäri tukossa

Viemärit tukossa?

Kotien viemärien tukkoisin paikka on luonnollisesti keittiö, jossa ruuantähteet ja ruuassa ja ruuanlaitossa käytettävät rasvat jäävät kertymään viemärien pohjalle.

– Joulua ennen tuli puheluita asiakkailta, joiden viemärit vetivät huonosti. Kerroimme, että eivät nämä yleensä itsestään korjaannu ja, että vaikka meillä onkin hinnat alan edullisimmasta päästä niin halvemmaksi se tulee teettää nyt kuin jouluaattona.

viemäri tukossa
Kamera kulkee aina mukana. Viemärin pesussa kamera näyttää tuleeko varmasti puhdasta.

– Liian usein ihmiset reagoivat vasta silloin kun tulee ongelmia. Ennakointi ja huolto kannattaa kyllä näissäkin asioissa sekä vaivannäön, että kustannusten kannalta.

Normaalin omakotitalon kuvaamiseen ja puhdistamiseen menee aikaa puolesta päivästä päivään ja homma hoituu ilman asujien sen suurempaa valmistautumista.

– Usein käymme putsaamassa pelkästään keittiön viemärin. Viemärin avausaineet tai muut avustavat tuotteet kovettavat rasvat viemäriin, jos eivät ole saaneet niitä syövytettyä ja siten aukaistua viemäriä.

kuljetus j viitala
Joni Viitala huolehtii tarkasti, etteivät asiakkaiden kodit mene sotkuun viemäreitä puhdistettaessa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (8 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset