30 vuotta pelkkiä öitä
Vaasalainen Yngve Söderlund tekee työnsä, kun muut nukkuvat. Yötyö on Söderlundille tuttua, sillä mies on vahtinut hotellivieraiden unta jo 30 vuotta.
Voiko yötyö olla mieluista? Ainakin aluksi ja hetken aikaa monet siitä pitävät, kertoo yötyön todellinen konkari, vaasalainen Yngve Söderlund.
Söderlund tuntee yötyön hyvät puolet ja haitat, sillä 40 vuotisen työrupeaman aikana hän on ollut kaikkiaan 30 vuotta pelkästään yövuoroissa 1990-luvun alusta lähtien.
– Meillä yleinen työvuorojen kierto on, että valvomme kolme yötä ja sitten on vapaata kolme yötä. Koska yötunneissa on kertoimet päivän aikaa tehtyihin tunteihin verrattuna, niin emme tee 37,5 tuntia viikossa tai noin 160 tuntia kuukaudessa.
Vastuu vieraiden turvallisuudesta
Hotellissa yöllä vastaanotossa työskentelevä henkilö on vastuussa kaikkien hotellivieraiden turvallisuudesta.
– Ei se oikein toimi, että jos täällä on 500 asiakasta, tulee palohälytys ja vastaanoton yövuorolainen vetää sikeitä takahuoneessa, Söderlund kuvaa yöllä työskentelevän vastuuta ja yksin työskentelevän arkea.
Kun osa hotellivieraista on nauttinut vierailunsa aikana virvoitusjuomia, on vastaanoton yötyöläisen aika ajoin mentävä käytäville ja huoneisiin rauhoittelemaan liian kuumina leiskuvia tunteita.
– Hermostua ei kannata. Pitää vain kuunnella ja välistä haukutaan ihan miksi vain. Siitä ei kuitenkaan kannata välittää, vaan se on ammatin omalaatuisia etuja, Söderlund vitsailee.
Söderlundin vuoro alkaa illalla kello 22 ja loppuu seitsemältä aamulla.
– Aikana ennen koronaa hotelliin tuli asiakkaita aina tuonne kello 01-02 asti, sillä viimeiset koneet tulivat Vaasaan puolen yön jälkeen. Silloin tekemistä riitti aina sinne noin aamukahteen.
Söderlundin lounastauko on kello 02 yöllä.
– Meillä on hyvä ruoka täällä tarjolla henkilökunnalle. Lämmitän kunnon ruuan silloin.
Ensimmäiset hotellivieraat lähtevät jo kello viiden jälkeen aamulla.
Vuoroja vaihdellaan keskenään
Vuorotyötä tekevät tietävät, että usein tärkeitä ja vähemmän tärkeitä menoja sattuu silloin, kun on tietenkin työvuoro.
Söderlund on työnsä ohella pitkään valmentanut jääkiekossa Vaasan Sportin eri juniorijoukkueita.
– Mulla on ollut siinä mielessä mukavia työkavereita, että jos on pitänyt välttämättä saada joku työvuoro vaihdettua vapaaksi, niin kyllä se on lähes poikkeuksetta onnistunut.
Itse työvuorot sujuvat pääsääntöisesti positiivisissa merkeissä, sillä useat matkustajat ovat vapaalla ja hyvällä tuulella viettämässä vapaa-aikaansa.
– Kaikkea on yölläkin sattunut. Kukaan ei ole kuitenkaan vielä syntynyt täällä hotellissa yön aikana, Söderlund naurahtaa paljastamatta kiinnostavimpia sattumuksia eri julkisuuden henkilöiden töistä ja huveista.
Säännöllinen rytmi
Iän myötä yövuoroista palautuminen on muuttunut Söderlundilla hivenen työläämmäksi. Monet hakevatkin pois yötyöstä ikääntyessään.
– Olen itse ollut aika tarkka siitä rytmistä yövuoroista tultuani. Nukun heti aamuseitsemästä sinne klo 14-15 asti. Panen silloin kaikki hälyttimet ja vempeleet pois päältä.
Nukkumisrytmin kääntäminen ja päivittäinen liikunta ovat pitäneet Söderlundin yhä halukkaana valvomaan öitä työkseen.
– Nyt iän myötä on iltapäivisin väsyneempi ja vetämättömämpi olo.
Perhe on tietenkin joutunut sopeutumaan siihen, että yön valvonut Söderlund nukkuu, kun koko muu porukka on vapaita viikonloppupäiviä viettämässä.
– Vaimolle pitää hattua nostaa, että tämä on toiminut näin hyvin.
Lue myös
Yötyössä oma tunnelmansa
Söderlunk onkin yövuorojen konkari. Jo noin 30 vuotta Söderlund on huolehtinut hotelliasiakkaiden tarpeista yöaikaan.
Työvuoro alkaa jo illalla, mutta koko yö pitää asiakkaiden vuoksi valvoa.
Yötyössä on oma kiva tunnelmansa. Ihmiset ovat rennompia ja kaikissa asioissa ei tarvitse olla niin tikkana. Ihmiset ymmärtävät, että on yö.
Monet toivottavat vastaanoton yötyöläiselle hyvää yötä ja jäävät juttelemaan kaiken maailman asioista.
Siinä on puhuttu monen asiakkaan henkilökohtaisia asioita ehkä yleisimmin aamuyön tunteina, Söderlund kuvailee yötyön tunnelmia.
Yötyössä on myös paljon vapaata, mikä mahdollistaa enemmän vapaa-ajan harrastuksia.
David Lee Rothin henkivartija
Entinen jääkiekkoilija ja yhä lajia monta kertaa viikossa harrastava Söderlund on pysynyt hyvässä kunnossa.
Hän on vielä raameiltaan kookas, joten Vaasan Rantarockissa vuonna 1999 vierailleen David Lee Rothin manageri pyysi hotelliin tultuaan Söderlundia Rothin turvamieheksi rock-tähden keikan jälkeen yökerhoon.
– Siellä oli täpötäysi yökerho, josta sitten piti raivata Rothille tilaa aikamoinen pöytärykelmä. Minä siinä sitten patsastelin vahtimassa, ettei liian innokkaita faneja pyrkinyt tähden lähietäisyydelle.
Vierailu sujui vailla kommelluksia, mutta Söderlundin pesti Rothin turvamiehenä loppui kuitenkin oman työvuoron loppumiseen rocktähden jatkaessa seuraavalle kiertuepaikkakunnalle.
Mieleenpainuvaa oli myös se, kun kaksi nuorta naista päätti käydä hotellihuoneessa grillaamaan kertakäyttögrillillä keskellä yötä hiukopalaa.
– Menimme sinne palokunnan kanssa sisään kaikissa turvavarusteissa, kun naiset olivat saaneet viritettyä grilliin kunnon loimun, Söderlund muistelee naureskellen.