Article image
03.06.2021
Blogi / Tapahtumat ja matkailu

Muutakin kuin nakit ja pallogrilli

2/5 - (4 votes)

Kesä keikkuen tulevi, toppatakit siirretty ylähyllylle ja innokkaimmat ovat heittäneet talviturkkinsakin järveen. Oletko huomannut että myös talvimenun voi säilöä syksyn varalle ja aloittaa kikkakolmosen kesäkokkaamiset? Miksi tyytyä lieteen ja uuniin kun ruoan voi kerätä, valmistaa ja syödä suoraan luonnon keskellä!

Osallistuin muutamia vuosia sitten seminaariin jossa pohdittiin merkityksellisintä ruokailukokemusta eikä siinä suinkaan vienyt voittoa gourmet-illallinen Michelin tähdillä varustetussa ravintolassa vaan ruokailu ulkona. Miljöö, ruoanvalmistustapa, ruoan laatu voi tehdä sinustakin viiden tähden kokin!

Säästän mielelläni raskaat pata- ja laatikkoruoat talven menu-listoille. Kesäkokkauksen ihanuus on se että voi valita keittiön sijaintinsa ihan itse; terassi, kesäkeittiö, metsän siimeksessä, saaressa… missä kulloinkin kuljet. Eikä lämpimällä säällä tarvitse edes keittää tai paistaa mitään vaan mehevä salaatti pikkusuolaisella höystettynä riittää. Parasta siinä on se että voit poimia ainekset suoraan kasvimaalta muhevan tuoreena tai hortoilla niityn laidoilla keräten villivihannesainekset mukaasi.

Suosikkejani ovat kuusenkerkät, nokkonen, vuohenputki, ketunleipä, horsma ja voikukka. Tänä keväänä kokeilin voissa paistettua vuohenputkea suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla maustettuna -nam. Vuohenputki ja nokkonen ovat erinomaisia peston raaka-aineita. Kuusenkerkistä voi valmistaa kuusenkerkkäsiirappia tai tehdä kuusenkerkkälikööriä. Vielä joskus aioin kokeilla voikukkahilloa!

Muista hyödyntää myös kasvimaan rikkaruohot -älä vihaa niitä vaan syö ne! Jauhosavikkaa voi paistaa pannulla muhennokseksi, vuohenputki on erinomaista salaatissa sellaisenaan ja vesiheinä on rapsakka lisä kesäsalaattiin. Meillä on oikeastaan kummallinen tapa jaotella hyödyllisiä ja kauniitakin kasveja epätoivotuiksi rikkaruohoiksi. Ystäväni oli todella tyytyväinen penkissään kasvaviin pieniin kukkasiin kunnes joku ilmoitti etteivät ne ole puutarhakasveja vaan vesiheinää -rikkaruohoja. Miksi ne mielletään ei toivotuksi jos kasvavat rehevästi ja näyttää kivalta? Ekologinen asenne puutarhaan; antaa kaikkien kukkien kukkia on uusi trendi!

Miesväkeni vastustuksesta huolimatta se lähti matkaamme pyörän sarveen ripustettuna. Lopullinen armahdus padan hankkimiselle tuli vasta sen valkosipuli-lammaspadan jälkeen.

Folioon kääräistyt kasvikset voi- tai juustonokareen kanssa ovat kätevää grilliruokaa, samalla voit valmistaa jälkiruoaksi mutakakkua halkaistussa folioon käärityssä appelsiininkuoressa. Itse maustoin taikinan parilla ruokalusikallisella appelsiinimehua ja -kuoriraasteella. Testaukseen jää hiilloksella valmistettu kala voi- ja sanomapaperilehtikääreessä.

Kesäkokin ruoanvalmistukseen voi käyttää lukuisia luovia ratkaisuja. Vaelluksilla on kätevä käyttää retkikeitintä, varsinkin metsäpalovaroituksen aikana. Kotona voin valita grillin, muurikkapannun, avotulen kesäkeittiön takassa tai mahtavan takorautaisen viikinkipadan joka on tuliainen vuosia sitten käydyltä viikinkimessuilta Ahvenanmaalta. Miesväkeni vastustuksesta huolimatta se lähti matkaamme pyörän sarveen ripustettuna. Lopullinen armahdus padan hankkimiselle tuli vasta sen valkosipuli-lammaspadan jälkeen… Ajallisesti se on ns. slowfoodia, kaukana induktiolieden tehokkuudesta, varaudu aloittamaan ruoan valmistus juuri syötyäsi.

Luovaa ja maistuvaa slow-kokkailua luonnon helmassa tälle kesälle, syksyllä taas palataan sisätiloihin lieden ääreen!

Armi Ahovaara,
bloggaaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
armi ahovaara blogit kesä luonto ruoanlaitto ruoka villiyrtit

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset