Article image
Willain Chan ja Sundy Xiao ovat kokanneet aasialaisia ruokia entisen Teirin kioskin tiloissa keväästä 2019 asti.
11.09.2019
Koti ja asuminen

Aasialainen ravintola aukesi vanhaan kioskiin Vaasassa

Teksti ja kuvat: Katja Lahti

Hong Kongista Vaasaan muuttanut Willain Chan avasi aasialaisen ravintolan entiseen kioskiin.

Willain Chan ja vaimo Sundy Xiao pyörittivät menestyvää ravintolaa Hong Kongissa, mutta veri veti ulkomaille.

– Tyttäremme oli aloittamassa koulun, ja halusimme löytää hänelle hyvän oppilaitoksen. Matkustelimme kesätauolla muun muassa Uudessa-Seelannissa ja Amerikassa katsastamassa paikkoja, hän kertoo.

Ystävän kutsumana he tulivat käymään myös Vaasassa. Chan kertoo heidän olleen kiinnostunut kesämökistä, jonka kuviin olivat ihastuneet. Heistä tulikin kesämökin onnellisia omistajia.

– Vierailimme tyttömme kanssa Suvilahden englanninkielisessä koulussa. Hän rakastui heti kouluun. Hän ilahtui erityisesti, kun kuuli, että läksyjä ei ole kovinkaan paljon, Chan nauraa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Monen sattumuksen kautta he asettuivat Vaasaan ja avasivat Suvilahteen aasialaista ruokaa tarjoilevan Ravintola64:n. Entisen Teirin kipsan tiloihin avattu ravintola on miehen viides.

– Äitini avasi vuonna 1978 Hong Kongiin ensimmäisen vietnamilaisen ravintolan. Autoin siellä aina koulun jälkeen, koska rakastin jo silloin ruoanlaittoa, hän muistelee.

Viides ponnistus

Ensimmäisen oman ravintolan mies kertoo perustaneensa vuonna 1998 Kiinaan, Shenzhen -nimiseen kaupunkiin.

– Se oli niin ikään kaupungin ensimmäinen vietnamilainen ravintola, hän kertoo.

Vuonna 2001 miehen matka vei Australiaan, Sydneyhyn, jossa hän työskenteli aluksi kokkina.

– Perustin siellä Rice House -nimisen ravintolan, joka toimii edelleen. Myin sen, kun muutin takaisin Kiinaan vuonna 2004, Chan sanoo.

Vuonna 2008 hän kertoo avanneensa vaimonsa kanssa ravintolan Shenzheniin.

– Kiinassa on helppo avata ravintola. Työntekijöitä on myös paljon helpompi saada kuin täällä.

Matkoja ja antiikkia

Ruoan laiton lisäksi Chan kertoo rakastavansa matkustamista ja vanhoja sekä kauniita esineitä.

– Minulla on esimerkiksi yli 1000 kahvilusikkaa, joista löytyy kaupungin nimi ja vaakuna. Olen kerännyt niitä useista eri maista ja kaupungeista.

Vaasaan muuton jälkeen hänen kokoelmansa on kasvanut vanhalla flyygelillä.

– Se on kuulemma valmistettu jollekin prinsessalle ja mallia on tehty vain tämä yksi kappale, hän kertoo innoissaan.

Vaimo ei Chanin mukaan ole yhtä innostunut miehensä kokoelmista.

– Hän melkein suuttuu välillä, kun hankin lisää tavaraa. Häntä hieman häiritsee, kun kotimme ja kesämökkimme ovat kuin museoita, mies sanoo hymyillen.

Yksi miehen esineistä on kuitenkin molemmille rakas. Se on Chanin isoäidiltään saama sormus, jonka kivi vaihtaa väriä lämpötilan ja ilmeisesti tunnetilojen mukaan.

– En tiedä, kuinka vanha se on, mutta isoäitini sanoi sen olevan todella vanha. Emme uskalla käyttää sitä arjessa, ettei se katoa. Se on ehkä ainoa esine, josta en ikinä luopuisi, hän miettii.

Mies kertoo innostuneensa keräilystä jo lapsena.

– Ensimmäinen keräilykohteeni olivat karkkipaperit.

flyygeli
Prinsessalle tehty flyygeli on ainut maailmassa.

Michelin-kokin opissa

Yli 30 maassa vieraillut Chan on matkoillaan tavannut paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Yksi kohtaamisista johti noin 1,5 vuoden yhteistyöhön.

– Amerikkalainen Michelin-kokki Martin Yan halusi kiertueelle Kiinaan ja Hong Kongiin. Hän on Amerikassa kuuluisa tv-kokki. Kuljin hänen mukanaan ja hoidin järjestelyjä. Opin häneltä ruoan laitosta valtavasti.

Ruoka on Chanille sydämen asia.

– Rakastan ruokaa. Kokkaisin kotonakin koko ajan, mutta siellä ei riitä syöjiä, hän nauraa.

– Rakkauttani ruokaan lisää jokainen tyytyväinen asiakas, hän jatkaa.

Ravintola64 tarjoilee monipuolista buffetruokaa eri maista. Chan kertoo haluavansa tarjota vaimonsa kanssa asiakkaille erilaisia makuelämyksiä. Buffetista löytyy makuja muun muassa Malesiasta, Kiinasta, Vietnamista, Indonesiasta, Japanista ja Thaimaasta.

– Buffet ei ole yhtenäkään päivänä samanlainen. Meillä on jo vakiasiakkaita, emmekä halua, että he joutuvat syömään samoja ruokia päivästä toiseen.

Chanille on kunnia-asia, että ruoat on valmistettu tuoreista ja kotimaisista raaka-aineista. Hän kertoo aloittavansa päivänsä aina ruoka-aineiden hakumatkalla Kesproon.

– Se on sunnuntaisin kiinni, siksi ravintolammekin on silloin suljettu.

Chan ja Xiao kertovat viihtyvänsä Vaasassa. Kaupungin puhtaus ja rauhallisuus vetosivat heihin alusta lähtien.

– Ihmiset ovat todella ystävällisiä. Hienoa täällä on myös ihmisten rehellisyys. Kun suomalainen lupaa jotain, se pitää, Chan toteaa.

Hän kertoo suunnittelevansa ravintolan avaamista myös Gerbyhyn.

– Siellä on paljon ihmisiä, mutta vain yksi pizzeria, Chan kertoo.

Juttua muokattu 14.7.2020 klo 8:50. Korjattu Kespron kirjoitusmuoto

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (20 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
ravintola ruoka vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset