Article image
Tuulia designin touhukkaiden naisten, Minna-Tuulia Mäkipernaan ja Hanna Keskisen, tuunausprojektit innostavat itseäkin kokeilemaan. Monet tee se itse -projektit tulevat lisäksi valmiiksi hyvinkin nopeasti.
29.03.2021
Koti ja asuminen

Tuulia designin tuunausprojektit

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Kauhavalainen käsityö- ja askartelutarvikeliike Tuulia design osallistui Kässämessut netissä -tapahtumaan esittelemällä videon välityksellä ison liudan erilaisia tuunausprojektejaan. Rakastatko sinäkin tuunata vanhasta uutta? Nautit varmasti näistä vinkeistä!

Tuunausprojektit ovat levittäytyneet ympäri Tuulia designin runsasta ja kodikasta myymälää. Vanhat koristeelliset tuolit on maalattu siveltävällä Chalky Finish -maalilla.

– Tuolit olivat tänne tullessaan tavalliset ruskeat tuolit, joissa oli hyvin kulahtanut kangas. Maalasimme puuosat Chalky Finish -maalilla, joka on mielestämme aivan älyttömän hyvä. Näihinkään tuoleihin ei mennyt kuin pieni osa maalipurkista, vaikka maalasimme ne kahteen kertaan. Maalauksen jälkeen vahasimme vielä tuolien puuosat, sillä varsinkin tuolin jalkoja tulee yleensä potkittua, niin kestävät sitten paremmin, yrittäjä Minna-Tuulia Mäkipernaa kertoo.

Istuinosat päällystettiin uudelleen pellavakankaalla.

– Kiinnitimme pingotetun kankaan ihan vain niittipyssyllä. Sauma peitetiin reunaa kiertävällä koristetekstiilinauhalla, toinen Tuulia designin yrittäjistä, Hanna Keskinen, esittelee.

Istuinosien hauska pallokuviointi tehtiin viinipullonkorkeilla tekstiiliväriä töpöttämällä.

tuunausprojektit
Katso karusellikuvat tuolien yksityiskohdista!

Emännänkaappi uuteen uskoon

Elämää nähnyt, kukikkaaksi koristeltu emännänkaappi sai myös uuden ilmeen kauniin mattapintaisella Chalky Finish -maalilla. 236 millilitran maalipurkilla maalasi kaapin kahteen kertaan.

– Maali on hyvin peittävää ja riittoisaa. Kaappi oli meille tullessaan tummanvihreä ja ovissa oli kukkakuviot. Nekin peittyivät maalilla hyvin, Minna näyttää.

Uudet vetimet tehtiin vanhoista lankarullista.

Emännänkaappi on löytänyt jälleen paikkansa suomalaisten koteihin. Kaappi onkin varsinainen tilaihme, jonka vankoille puisille hyllyille mahtuu paljon tavaraa.

Pärekorien piristysruiske

Pärekorit saivat uuden, modernimman ilmeen Pintyplus-sarjan spraymaalilla.

– Spraymaali sopii hyvin rottinki- ja pärekalusteisiin, joissa maalin pitää päästä pieniinkin koloihin. Pärekorit imevät maalia aika tavalla, joten spraymaalia saa kyllä varata pullon per koppa.

Pärekorien yläreunat jätettiin maalaamatta, mikä keventää ilmettä ja saa jäljelle jääneen puunsävyn hehkumaan kauniisti.

tuunausprojektit pärekopat

Lampunvarjostimet vaihtavat väriään

Ikean viiden euron valkoiset lampunvarjostimet muuntuvat helposti uuden näköisiksi kevyellä maalikerroksella.

– Maalasimme muovivarjostimet Mastonin efektispraymaalilla. Pinnalla on betoniefektimaali, ja lampun sisäpuolella metallinhohtomaali, Minna kuvaa työprosessia.

– Betoniefektin voimakkuutta voi säätää maalausetäisyydellä. Mitä kauempaa maalia suihkuttaa, sitä rosoisempaa pintaa syntyy.

tuunausprojektit Ikean lamput
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Ikean 15 euron lampunvarjostimet sen sijaan tuunattiin Pintyplus-sarjan turkooseilla, krominvärisillä ja pastellivaaleanpunaisilla maaleilla.

tuunausprojektit ikea

Kyllästyttääkö vanha taulu? Kauniista kehyksistä on moneksi

Joskus itse taideteos ei miellytä, mutta kehykset ovat hienot. Silloin taideteoksen voi irrottaa talteen, ja ottaa kehykset hyötykäyttöön.

– Tässä kehyksen väri on ollut aikaisemmin oikein tuhti kulta. Maalasimme kehykset turkoosilla Plus Color -akryylimaalilla. Projektiin ei mennyt edes koko pulloa. Siinä vaiheessa, kun maali oli jo lähes kuivunut, pyyhimme sitä vielä hieman pois siten että alkuperäistä kultaa tuli näkyville.

Vanhoista taulunkehyksistä voi tuunata vaikkapa ilmoitustaulun. Kehykset toimivat myös hienoina raameina henkariin ripustetuille vaatteille.

Tuunausprojektit täynnä yllätyksiä

Pintyplus-spraymaalilla maalatun vanhan tuolin kanssa tuli yllätys.

– Tapaamme hioa tuunattavat huonekalut santapaperilla kevyesti niin, että lakkapinta hiukan huokoistuu ja pyyhkiä puhtaaksi. Lakkaa ei tarvitse siis saada kokonaan pois. Me olemme niin hätäisiä, ettei malteta sen enempää pohjustaa, kun pitää jo päästä maalaamaan!

Tällä kertaa tuunaajia odotti kuitenkin yllätys.

– Vanha lakka reagoi spraymaalin kanssa sieltä täältä. Lopputuloksena oli toisaalta aivan hauska eläväinen, jopa krakleeratun näköinen pinta, naiset tuumivat.

Vanhat pitsiliinat uusiokäyttöön

Pitsiliinoja löytää nykyään hyvin kirpputoreilta.

– Laitoimme jo välillä itsellemme pitsiliinojen ostokiellon, sillä niitä alkoi olla jo kaikki nurkat täynnä.

Mutta niistä syntyi näin hienot pitsiverhot kaikkiin neljään ikkunaan. Projektiin tarvittiin kyllä paljon suklaata, kahvia ja nuppineuloja, Tuulia designin hyväntuuliset naiset paljastavat.

tuunausprojektit
Ikkunalamppujen varjostimet on virkattu itse. Ohje Kielo-varjostimiin löytyy Tuulia designin sivuilta.

Hannan mummon vanha pitsiliina puolestaan pääsi uusiokäyttöön, kun se viritettiin vanhan puuvartisen sateenvarjon raameihin.

– Nyt vain odotellaan kesää, kyllä tämän kanssa kelpaa paistatella päivää kylänraitilla, Hanna pyörähtää varjon kanssa.

tuunausprojektit päivänvarjo

Löytöjä kirpputoreilta

Kirpputorikierrokselta naisten mukaan tarttuivat rokokoopöytä ja lipasto. Pöytä halkaistiin kahtia, pöydän toisesta osasta lyhennettiin hieman jalkoja ja lopputuloksena syntyi hauska lipaston päälle aseteltu hyllykkö.

tuunausprojektit lipasto

– Meillä on tapana nimetä myymälän huonekalut, sillä lailla on paljon helpompi sanoa toiselle, missä joku asia on. Tästä hyllyköstä tuli sitten Lady Elisabeth, Minna hymyilee.

tuunausprojektit raastinrauta
Vanhasta raastinraudasta syntyy kätevissä käsissä vaikka koruteline. Taustalla keinuttelee Tuulia desginin tarvikepaketista tehty kaunis keiju.

Tuunatut kellotaulut

Vanhasta nahkatakista syntyy kekseliäissä käsissä vaikkapa miehekäs kello.

– Kellojen tekeminen on yksi mielipuuhistamme, ja olemmekin luoneet siihen kätevän tarvikepaketin.

Kellopohjan voi päällystää vanhalla nahkatakilla, jolloin siihen tallentuu aika lailla myös historiaa. Mikä lahjavinkki!

Kellotaulun voi myös maalata haluamallaan värillä, päällystää vanhoilla valokuvilla tai vaikkapa tapetilla. Vain mielikuvitus on rajana.

– Yhdessä kellossa käytimme vanhaa neulepaitaa. Paita on ollut aiemmin jo kolmen sukupolven lasten käytössä, mutta kyllä siitä vielä kellon sai, Minna vinkkaa.

Viininpunainen pöytä piiloon spraymaalilla

Aiemmin viininpunaiseksi maalattu pöytä peittyi yhdellä pullollisellä Pintyplus-spraymaalia.

– Pöytään kannattaa laittaa aina myös vaha päälle, niin pintaan ei jää niin helposti kahvikupinrinkuloita ja muita jälkiä, Minna vinkkaa.

Konehuone ja käsityöiltojen sydän, keittiö

Vanhasta sahasta tehty konehuonekyltti näyttää siltä, että oven taakse on pakko kurkata. Niin tekevät monet muutkin. Tuulia design on kuvannut toilettiin tekemänsä tuunausprojektit ahkerasti some-kanavillaan ja hyvät ideat ovat saaneet monet tulemaan katselemaan toteutuksia myös paikan päälle

konehuone kyltti

Wc-tiloihin johdatteleva konehuonekyltti on tehty ruosteisesta vanhasta sahasta. Itse asiassa kyltin takaa löytyy toiletin lisäksi myös myymälän monien käsityöiltojen sydän, eli keittiö. Täällä loihditaan herkullisia tarjoiluja Tuulia designin suosittuihin käsityötyöpajoihin.

Astiahyllyt syntyivät raakalaudasta.

– Hioimme pinnat rälläkällä, ja maalasimme, naiset kuvaavat rempseää tyyliään.

Katso karusellikuvat keittiöstä!

Persoonalliset keittiön välitilan roiskesuojat puolestaan tehtiin yksinkertaisesti ruokapöydän tableteista.

tuunausprojektit korkkikangas
Korkkikangas on nyt suosittua. Korkkikassiin mahtuu sopivasti neljä maitopurkkia, joihin yrtit on hyvä istuttaa. Myös kahvipurkki on päällystetty itse korkkikankaalla.

Tuunausprojektit johtivat vessaturismiin

Tuulia designin naiset paljastavat, että heillä on ollut vessaturismia viime kesästä lähtien. Yksi syy on oven päällä vartioiva Helge-hirvenpää.

– Ihan äkkiä ei tulisi mieleen, mitä noista aineksista syntyy, mutta niistä syntyi Helge, meidän vessavahti, Minna nauraa ja katsoo oven päällä vartioivaa teelemystä.

tuunausprojektit Helge hirvenpää
Ruosteinen harava istuu Helgelle kuin nenä päähän. Myös vanhat puiset puurokauhat pääsivät paraatipaikalle.
tuunausprojektit toiletkyltti
Toilettikyltti on tuunattu vanhasta tarjottimesta.

Uutena vessaan on ostettu ainoastaan vessanpönttö ja hana.

– Pöytätaso lavuaarille syntyi, kun yhdistimme jauholaarin ja flyygelin jalat.

Pöydän kansi tehtiin jauholaarin leveistä laudoista. Laudat käsiteltiin ensiksi petsillä ja sen jälkeen vielä saunasuojalla. Flyygelin jalat löytyivät ilmaiseksi Facebookin roskalava-ryhmästä.

Katso karusellikuvat!

Vessan seinä on myös mielenkiintoinen.

– Tapetoimme seinän vanhojen kirjojen sivuilla. Mukana on eri kielisiä teoksia, joka kuvannee kaukokaipuutamme.

– Vinkkinä antaisimme, että kannattaa tehdä päällystettävään seinään ensin lyijykynällä suorat viivat, ettei käy niin kuin meille, että sivujen linja kallistuu ja kallistuu mitä lähemmäs nurkkaa mennään, Minna vinkkaa.

Lisätekstuuria hauskannäköiselle seinälle saatiin pitsinpaloilla, jotka liisteröitiin seinään ennen maalausta. Maalaus viimeisteltiin sieltä täältä aaltopahvilla jälkiä painelemalla.

Pikapesulla ruosteista fiilistä

Aina esineen ikääntymistä ei jaksa odottaa vuosi tolkulla. Ruosteisen efektin saa aikaan helposti myös maaleilla. Tuulia designin turismikohteeksi nousseen toiletin peili on maalattu Mastonin ruoste-efektimaalilla.

– Tämä on kätevä tuote, jos haluaa jostain vanhan ja ruostuneen näköistä, mutta ei jaksa odottaa. Lisäsimme raameihin myös vähän mustaa, jolloin väristä tuli vielä syvempi.

Hyllyjen kannattimet on tehty nahkahihnoista.

– Pidämme hihnoista ja remmeistä erityisesti niitten kauniiden tikkausten vuoksi, Hanna sanoo.

Myös wc-paperitelineessä on hyödynnetty nahkahihnaa. Wc-rullan pidike on luonnosta poimittu kaunis oksa.

Askarteluliikkeessä saa ihan luvan kanssa kirjoittaa terveisensä oveen.

– Oveen on vedetty liitutauluspraymaali, ja oikein toivomme, että asiakkaat kirjoittelisivat siihen meille terveisiään.

tuunausprojektit vessaturismi

Käsityökaupunki Kauhava

-Olemme perinteisesti järjestäneet kesälomamatkoja asiakkaillemme Pärnuun Viroon. Tänä kesänä niitä ei luonnollisesti voi koronan vuoksi järjestää, mutta sitten keksimme, että eihän täältä Kauhavalta tarvitse merta edemmäs edes lähteä. Meiltä itseltähän löytyy monta hyvää kohdetta käsitöistä, askartelusta, vanhoista tavaroista ja tuunaamisesta kiinnostuneille. Kauhava on käsityökaupunki ja täällä on monta perinteikästä vierailukohdetta ihan tässä saman Kauppatien varrella, eli kävelyetäisyydellä toisistaan, Tuulia designin naiset kertovat.

-Huvipuisto PowerPark ei myöskään ole kuin puolen tunnin matkan päässä. Viime kesänä meillä kävi lukuisia asiakkaita, jotka kertoivat jättäneensä lapset tai nuorison huvipuistoon, ja niin he saivat viettää ihanan päivän täällä kierrellen meillä, Lankavassa, Kilokankaassa, perinteikkäällä Iisakki Järvenpään puukkotehtaalla ja paikkakunnan kirppis- ja antiikkiliikkeissä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (57 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset