Article image
Kirsi on yksi Seinäjoen Keskus-Apteekin henkilökunnasta, joka kuljettaa asiakkaiden tilauksia ympäristöystävällisellä sähköautolla.
Kaupallinen yhteistyö

04.11.2020
Terveys ja hyvä elämä

Apteekin tuotteet suoraan kotiovelle

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Jenna Koivisto

Seinäjoen Keskus-Apteekki toimittaa riskiryhmäläisille reseptilääkkeet ja muut apteekin tuotteet veloituksetta korona-aikana. Kotiinkuljetus on otettu ilolla vastaan.

Korona-aikana osa riskiryhmäläisistä on halunnut vähentää suoraa asiointia liikkeissä.
Ideaparkissa sijaitseva Seinä­joen Keskus-Apteekki on helpottanut heidän tilannettaan ja tarjoaa riskiryhmäläisille ilmaisen kotiinkuljetuksen.

– Asiakas voi tilata lääkkeet tai muut tuotteet puhelimitse ja tilaus toimitetaan kotiin. Yli 70-vuotiaat kuuluvat automaattisesti riskiryhmään ja muut voivat varmistaa riskiryhmään kuulumisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta, sanoo Seinäjoen Keskus-Apteekin apteekkari Raija Mattinen.

Lääkkeiden kotiinkuljetus ei ole aivan uusi palvelu. Keskus-Apteekki on tehnyt lääkkeiden kotiinkuljetusta jo ennen koronaakin, mutta keväällä tarve palvelulle kasvoi räjähdysmäisesti. Samalla apteekit saivat lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta eritysluvan vastaanottaa puhelimitse asiakkaan tietoja esimerkiksi koskien reseptilääkkeitä.

– Saamme toimittaa nyt myös reseptilääkkeitä. Tähän kuuluvat muun muassa sydän-, verenpaine- ja diabeteslääkkeet. Mikäli kyseessä on huumausaineeksi luokiteltava lääke, jossa on riski väärinkäytölle, niin niissä on edelleen tiukemmat kriteerit, emmekä voi niitä toimittaa puhelintilauksella, Mattinen kertoo.

Apteekin henkilökunta poimii lääkkeet ja muut tuoteet asiakkaan tilauksen mukaan. Apteekista voi tilata kotiinkuljetuksena vaikka yhden purkin D-vitamiinia tai maskipaketin. Kuvassa apteekkari Raija Mattinen keräilemässä tuotteita.

Kotiinkuljetus ilman lähikontaktia

Kotiinkuljetuspalvelu on käytössä muillekin kuin riskiryhmäläisille. Esimerkiksi alle viiden kilometrin säteellä Keskus-Apteekista toimitusmaksu on viisi euroa ja kymmenen kilometrin säteelle kymmenen euroa.

– Tämä on meiltä palvelu ja tavoitteena on, että alueen ihmisten lääkehoito sujuu ja onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, Mattinen painottaa.

Apteekin oma henkilökunta hoitaa koko toimintaketjun aina lääkkeiden keräämisestä toimitukseen.

– Lääkkeiden toimitus hoidetaan ilman lähikontaktia, sillä lääkekuljetuksen mukana on lasku, jossa ei näin korona-aikaan ole mitään laskutuslisiä. Lääkekuljetusta tekevä henkilökuntamme on suojatunut maskeilla ja käsineillä, kertoo Seinäjoen Keskus-Apteekin proviisori Mika Wallin.

Toimitukset tapahtuvat arkipäivisin kello 14–17.

– Emme voi sopia tarkkaa aikaa jokaisen asiakkaan kanssa erikseen, sillä reitti muodostuu päivän käyntien mukaan. Lääkkeitä ei jätetä postilaatikkoihin tai rappukäytävään, vaan lääkkeille pitää olla joku vastaanottaja. Mikäli mukana on jääkaappisäilytystä vaativia tuotteita, niistä kerrotaan erikseen lääkkeiden luovutuksen yhteydessä, Wallin painottaa.

Olemme päässeet kaupunkilehden Ruusuja-palstalle ja sosiaaliseen mediaan on tulvinut julkisia kiitoksia asiakkailtamme.

Kätevä verkkokauppa

Lääkkeiden ja apteekin muiden tuotteiden tilaus onnistuu kätevästi myös verkkoapteekin kautta.

– Verkkokauppa on ollut pystyssä jo kolmisen vuotta ennen koronaa, mutta nyt sinne on lisätty mahdollisuus tilata myös reseptilääkkeitä ja kotiinkuljetus on ilmainen riskiryhmille myös sieltä tilattaessa, Wallin kertoo.

Tuotteet voi tilata esimerkiksi Postin noutolokeroon.

– Verkkokaupasta tilatut tuotteet voi noutaa myös jouhevasti apteekin kassalta omalla nimellä tai voimme tuoda ne myös Ideaparkin parkkipaikalle, Wallin kertoo.

Kotiinkuljetuspalvelusta Seinä­joen Keskus-Apteekki on saanut runsaasti positiivista palautetta.

– Olemme päässeet kaupunkilehden Ruusuja-palstalle ja sosiaaliseen mediaan on tulvinut julkisia kiitoksia asiakkailtamme, Wallin iloitsee.

Lääkkeiden kotiinkuljetus varmistaa lääkehoidon sujuvuuden. Katso video!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (10 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
apteekki hyvinvointi korona Seinäjoki

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset