Kaupallinen yhteistyö

11.02.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Automaatiotekniikan opiskelijoille löytyy kysyntää

Teksti: Jussi Mustikkamaa
Kuvat: Jenna Koivisto

Tekniikan alan ammattikorkeakouluoppi ja automaatiotekniikka on kovaa valuuttaa työelämässä. Automaatiotekniikan osaajille on tarjolla harjoittelupaikkoja yrityksissä, joilla on myös kiinnostus työllistää osaajat.

Kauhavalainen Joel Tikka on kolmannen vuoden automaatioinsinööriopiskelija Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Automaatiotekniikka oli Tikalle selkeä valinta.

– Meillä on suuntautumisvaihtoehtoina sähkö- ja koneautomaatio. Valitsin itse koneautomaation, joka käsittelee robotiikkaa, tietotekniikkaa, ohjausjärjestelmiä ja yleistä valmistustekniikkaa ja pitää sisällään ohjelmoinnin harjoittelua sekä ohjelmien tekoa, Tikka kertoo.

Automaatioinsinöörin perusopintoihin kuuluu myös fysiikan, matematiikan ja sähköalan opiskelua.

– Sähkö sisältyy olennaisesti meidän koulutukseemme eli sähköopinnot, -standardit, -perusteet ja kuinka sähkö toimii ja miten sitä voidaan ohjata.

Insinöörin opinnot kiinnostivat Tikkaa tekniikan ja tietotekniikan, robotiikan sekä alan hyvien tulevaisuuden näkymien vuoksi.

Automaatiotekniikka avaa ovet työharjoitteluun

Tikka suuntaa maaliskuussa työharjoitteluun globaalisti toimivalle kauhajokelaislähtöiselle Pesmel Oy:lle, joka valmistaa automatisoituja logistiikka-, varastointi- ja pakkausjärjestelmiä sellu ja paperi-, metalli- ja rengasteollisuuden tarpeisiin.

automaatiotekniikka
Insinöörin opinnot kiinnostivat Joel Tikkaa tekniikan ja tietotekniikan, robotiikan sekä alan hyvien tulevaisuuden näkymien vuoksi.

Heti harjoittelusta maailmalle

Pesmelillä ICT-osaston päällikkönä työskentelevä Tuomas Vuorenmaa kertoo että Pesmel on valmistanut esimerkiksi Nokian Renkaille suuren varaston logistiikkaratkaisut Pietariin.

– Varastoon menee 600 000 auton rengasta, ja siellä on kahdeksan varastokäytävää. Järjestelmä sisältää kymmeniä robotteja ja satoja kuljettimia. Meidän varastonhallintajärjestelmämme hallitsee koko varaston tietokoneohjattua järjestelmää, ja automaatiokerros toteuttaa laiteohjaukset, Vuorenmaa kertoo.

Pesmel toteuttaa teollisuusyrityksille laajoja laitekokonaisuuksia, joiden hallintaan tarvitaan tietoteknistä ohjelmistosuunnittelua. Joel Tikan harjoitteluun kuuluu myös Eurooppaan suuntautuvat työtehtävät Pesmelin asennuslaitekohteessa paperi- ja kartonkialan tehtaassa.

automaatiotekniikka

– Mielenkiinnolla odotan, että pääsen harjoitteluun Pesmelille, jotta pääsen kehittämään omaa osaamista ja oppimaan uutta, opiskelija toteaa tyytyväisenä.

SeAMKin laadukas opetus on tarjonnut hyvät oppieväät insinööriopinnoille.

– Olemme opetelleet laajasti ohjelmointia, sähköä, automaatiota ja robotiikkaa. Koulutuksen taso antaa opiskelijalle hyvän lähtötason työelämää ajatellen, Tikka näkee.

Tosi paljon koululta kysytään, että millaisia teknologioita käytämme, ja minkälaisia tarpeita meillä on, yhteistyötä yritysten suuntaan on todella paljon.

Tuomas Vuorenmaa, Pesmel Oy

Vuorenmaa kehuu SeAMKin suhtautumista yritysten tarpeita ajatellen.

– Tosi paljon koululta kysytään, että millaisia teknologioita käytämme, ja minkälaisia tarpeita meillä on, yhteistyötä yritysten suuntaan on todella paljon, Vuorenmaa kiitää.

Katso video!

Videolla automaatioinsinööriopiskelija Joel Tikka ja Pesmelillä ICT-osaston päällikkönä työskentelevä Tuomas Vuorenmaa kertovat harjoitteluyhteistyöstä.

Tietotekniikan insinööriopinnot jälleen tarjolla

Seinäjoen ammattikorkeakoulun opintovalikoimaan palaa maaliskuun 2021 yhteishaussa tietotekniikan insinöörin tutkinto-ohjelma.

– Meillä alkaa ensi syksynä tietotekniikan alan koulutusohjelma, ja se tähtää tietotekniikan sekä ohjelmistoalan ammattilaisiin, SeAMKin koulutuspäällikkö Jorma Mettälä kertoo.

Koulutuksessa on vahvasti mukana myös yrittäjyysnäkökulma, jotta opiskelija taitaa sen, miten yrityksen asiakasprosessit sujuvat tämän päivän digitaalisuuden mukaan tietotekniikkaa hyväksi käyttäen.

Pesmel Oy:n Tuomas Vuorenmaa valmistui vuonna 2012 SeAMKin tietotekniikan koulutusohjelmasta insinööriksi.

– Siitä työelämään, ja viimeiset seitsemän vuotta olen työskennellyt Pesmelillä, nykyisin ICT-osaston päällikkönä työskentelevä Vuorenmaa sanoo.

Työ on vienyt miestä laajasti eri puolille maailmaa yrityksen toimittamien ja asentamien laitekokonaisuuksien käyttöönottotilanteisiin.

Pesmelin Seinäjoella toimiva ICT-osasto on saanut työtehtäviinsä useita SeAMKin käyneitä tietotekniikkainsinöörejä. Vahvasti kasvava yritys etsii työntekijätarpeisiinsa uusia osaajia.

– Meidän toimittamien logistiikka-, varastointi- ja pakkausjärjestelmien kysyntä on kasvussa.

Hallintajärjestelmään tulee lisää laitteita ja se vaatii ohjelmistojen suunnittelua, softa- ja automaatiosaajien tarve lisääntyy, Vuorenmaa sanoo.

automaatiotekniikka

Kevään toinen yhteishaku alkaa 17.3.

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on 17.-31.3.2021. SeAMKissa on haettavana 15 AMK-tutkintoon johtavaa ja kuusi ylempään AMK-tutkintoon johtavaa tutkinto-ohjelmaa.

AMK-tutkinnot

 • Agrologi (AMK)
 • Fysioterapeutti (AMK)
 • Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka
 • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
 • Insinööri (AMK), Konetekniikka
 • Insinööri (AMK), Rakennustekniikka
 • Insinööri (AMK), Tietotekniikka
 • Kulttuurituottaja (AMK)
 • Rakennusmestari (AMK), Rakennustekniikka
 • Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
 • Sairaanhoitaja (AMK)
 • Sosionomi (AMK)
 • Tradenomi (AMK), Kirjasto- ja tietopalveluala
 • Tradenomi (AMK), Liiketalous
 • Geronomi (AMK)

Ylemmät AMK-tutkinnot

 • Insinööri (ylempi AMK), Automaatiotekniikka
 • Insinööri (ylempi AMK), Teknologiaosaamisen johtaminen
 • Kulttuurituottaja (ylempi AMK)
 • Sosiaali- ja terveysala ylempi AMK, Ikääntymisen asiantuntija
 • Sosiaali- ja terveysala ylempi AMK, Kehittäminen ja johtaminen
 • Tradenomi (ylempi AMK), Liiketoimintaosaaminen

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (6 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
korkeakoulu koulutus opiskelu Seinäjoki

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset