Article image
Virpi Viitanen etäyhteydessä opiskelijaan.
Kaupallinen yhteistyö

17.09.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Päivitä ammattitaitosi uusille urille

Teksti: Tarja Ranto
Kuvat: Suomen Yrittäjäopisto

Pätevöidy päivittämällä ja Korkeasti koulutettujen osaamissalkku -koulutuksissa hankitaan uusia oppeja ja ideoita siihen, miten työnhakija osaa työnhaussa myydä omaa ammattitaitoaan tehokkaammin. Koulutukset ovat osa Suomen Yrittäjäopiston verkkokoulutustarjontaa.

Pätevöidy päivittämällä

Pätevöidy päivittämällä on lyhytkestoinen, noin puoli vuotta kestävä koulutus. Siinä opiskellaan uutta tai päivitetään jo olemassa olevia tietoja. Opiskelijoilla ei ole yhteistä tekijää tai koulutustaustaa, vaan jokaisella on halu löytää oma polkunsa ja sitä kautta uusi työ.

– Käytännössä suoritetaan jokin ammattitutkinto tai osia siitä. Yksilöllisen polun ja oman aikataulun luominen tuo opiskeluun mielekkyyttä. Ero perinteiseen koulutukseen on se, että tässä koulutuksessa työssäoppiminen kulkee rinnalla koko opiskeluajan. Näin opiskelija kokee ja näkee, mitä työ on arjessa. Tämä toteutuu siten, että osa viikosta ollaan töissä ja loput päivät päivitetään tietopuolista koulutusta, kertoo koulutusvastaava Virpi Viitanen.

Työssäoppimispaikan löytymiseen autetaan ja sparrataan Yrittäjäopiston kautta. Mietimme yhdessä, mikä yritys olisi oikea työpaikka opiskelijalle. Opiskelija voi hakeutua esimerkiksi taloushallinnon, myynnin tai digin osaajaksi ja saa tähän apuja ja neuvoja, millainen työpaikka sopisi työssäoppimiseen. Yrittäjäksi suunnitteleva tekee työssäoppimisjaksollaan oman yrityksensä liiketoimintasuunnitelmaa ja yrittäjä peesaa omalla ammattitaidollaan. Työssäoppimispaikat ovat lähinnä sellaisia, joissa yrittäjä kokee yrittäjänä olemisen sydänasiana.

– Tietopuolinen koulutus on täysin verkkokoulutusta. Tämä on non stop -koulutus ja haussa tällä hetkellä mm. Etelä-Pohjanmaalla. Hakeminen onnistuu myös kunta- ja aluerajojen ulkopuolelta. Räätälöitävyys sisällön tai aloitusajan kohdalta tehdään jokaisen kanssa henkilökohtaisesti. Tarjotin on tässä laaja, joten kannattaa tutustua, vinkkaa Viitanen.

Sue Laitinen
Sue Laitiainen on koulutukseltaan sosionomi sekä artesaani.

Työssäoppimalla uudelle alalle

Koulutuksen tavoitteena on työllistyminen. Se antaa myös mahdollisuuden lähteä kokeilemaan jotain aivan uutta ja sitä kautta työstää omaa urasuunnitelmaa. Osa koulutukseen hakeutuvista on alan vaihtajia, jotka työssäoppimisjaksoilla tutustuvat uuteen toimialaan.

Sue Laitiaisen työssäoppimisjakso on ollut antoisa oppimisprosessi, jossa sai matalalla kynnyksellä ja opiskelijan roolissa tutustua mielenterveys- ja päihdekuntoutujiin asiakasryhmänä sekä työskennellä ohjaajana heidän parissaan.

-Oli hieno kokemus viedä asumisyksikköön taidetoimintaa yksilö- ja pienryhmämuotoisena ohjauksena sekä vahvistaa omaa sosiaalialan osaamista. Tunsin itseni tervetulleeksi sekä työtiimin että asukkaiden osalta, kertoo Sue Laitiainen.

Saana Siivonen
Saana Siivonen on koulutukseltaan lasi- ja keramiikkamuotoilun artenomi. Taustalla yksi taidetyöpajan teematyö.

Saana Siivonen suoritti työssäoppimisjaksonsa Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus Arx:lle. Saana

– Työssäoppimisjakso sujui erittäin hyvin ja se tuki omaa osaamistani ja yritysideaani – keramiikkakerhon ohjaus – parhaalla mahdollisella tavalla. Näin miten toiset ohjasivat lapsia työpajoissa ja sain itsekin ohjata niissä. Suunnittelin ja toteutin myös oman projektin, jossa ohjasin lapsia tekemään savesta ilmeikkäitä kasvoja. Kasvoista muodostui yhteisötaideteos Hämeenlinnan Verkatehtaalle, kuvaa työssäoppimisjaksoaan Saana Siivonen.

Paketoi ammattitaitosi ja myy osaamisesi

Korkeasti koulutettujen osaamissalkku on suunnattu korkeakoulutetuille joko työttömille tai työttömyysuhan alla oleville, kuten lomautetuille tai irtisanotuille. Koulutukseen hakeutuu eri alojen osaajia, jotka haluavat saada tukea oman osaamisensa tuotteistamiseen ja löytää tätä kautta myös uusia urapolkuja.

Osallistujalle maksuton

Koulutus on työvoimapoliittista koulutusta ja osallistujalle maksutonta. Sen aikana saa tavanomaisen työttömyysetuuden lisäksi koulutuskorvausta sekä mahdollisesti korotettua etuutta. Määrä hiukan vaihtelee sen mukaan, onko maksajana Kela vai työttömyyskassa. Yksilöidyn ennakkotiedon etuudesta saa maksajalta.

– Käytännössä tämä toteutuu siten, että ryhmänä ollaan kouluttajien kanssa ensimmäiset 40 arkipäivää. Sen aikana opiskelija päivittää monipuolisesti työelämässä tänä päivänä tarvittavia taitojaan ja tuotteistaa omaa osaamistaan itsensä näköiseksi, työnantajaa kiinnostavaksi kokonaisuudeksi.

Tämän jälkeen opiskelijalla on mahdollisuus tutustua valitsemaansa työnantajaan 60 arkipäivän ajan työskentelemällä organisaatiossa erikseen sovituissa tehtävissä. Silloin on mahdollista puolin ja toisin tutustua ja miettiä mahdollista pysyvämpää yhteistyötä. Opiskelijat on otettu hyvin vastaan ja mieluinen paikka löytyy useimmille, kertoo Riitta Windahl Suomen Yrittäjäopistosta. Hän toimii Korkeasti koulutettujen osaamissalkussa vastuukouluttajana.

Työyhteisötaidot tulevaisuutta

Tällä hetkellä rekrytoinnissa kiinnitetään paljon huomiota työyhteisötaitoihin. Koulutuksen puitteissa käydään läpi muun muassa mitkä ovat hyvän esimiehen ja alaisen tunnusmerkit, miten edistetään hyvää työilmapiiriä ja kuinka luodaan olosuhteet, joissa jokaisen on hyvä työskennellä ja jossa saavutetaan myös organisaation kannalta tärkeät tavoitteet. Myös työntekijän asenne vaikuttaa työyhteisötaitoihin ja tämä näkyy esimerkiksi erilaisiin muutoksiin suhtautumisessa.

– Monilla aloilla kilpaillaan hyvistä työntekijöistä, joten on entistä tärkeämpää edistää koko työyhteisön hyvinvointia, jotta viihdytään ja halutaan sitoutua organisaatioon. Varsinkin nuorempi sukupolvi haluaa jakaa organisaation arvopohjan hakeutumalla sellaisiin työpaikkoihin, jotka eivät ole ristiriidassa oman arvomaailman kanssa. Esimiesosaaminen ja johtamiskulttuuri sekä eettisesti kestävät toimintatavat korostuvat, kuvaa Windahl.

– Paljon puhutaan myös digitaidoista eikä turhaan. Digitalisaatio on vahvasti mukana kaikilla aloilla ja osa arkeamme. Haasteita tulee usein alaa vaihdettaessa, kun eri aloilla on paljon alakohtaisia sovelluksia. Samoin pitkäaikainen työskentely hyvin pitkälle erikoistuneissa tehtävissä voi omallakin alalla johtaa digiosaamisvajeeseen, jatkaa Windahl.

Kysy lisää koulutuksista:

  • Hakuajat koulutukseen sovitaan yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa.
  • Paikkoja voi kysyä myös oman alueen ulkopuolelta, kun toteutus on ensimmäiset 40 päivää verkossa.
  • Koulutusten toteutukset: https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset