Article image
Sylvi-koira on soveltuvuustestattu kasvatusalalle ja toiminut mm. kymppiluokassa Herttuan työparina.
14.06.2024
Tapahtumat ja matkailu

Virtaa työn kuormittavuuteen

Teksti: Harri Puhakainen
Kuva: ProAgria

Eläin- ja luontoavusteisuus on kasvanut eri työtehtävissä, kun on havahduttu huomaamaan niiden hyödyt paremmin.

Etelä-Pohjanmaan Opistolla käynnistyy syksyllä työnohessa suoritettava täydennyskoulutus, joka keskittyy antamaan kasvatus- ja hyvinvointialojen ammattilaisille uusia ajatuksia, käytäntöjä ja toimintatapoja siitä, miten elämiä tai luontoa voi hyödyntää omassa työssään.

– Monet osallistujat saavat uutta virtaa ja näkökulmia oman työhönsä. Luokanopettajat, erityisopettajat, lastensuojelun avopalvelun työntekijät tai erilaista terapiatyötä tekevät voivat sujuvasti hyödyntää eläimiä tai luontoa työssään vaihteluna tai parantamaan työnsä tuloksia, vastuukouluttaja Elina Herttua kertoo.

Luonnon voi tuoda myös suurina seinäkuvina rakennuksiin sisälle.

– Eri tavoilla, äänin, kuvin tai videoin voi mahdollisuuksien mukaan tuoda luontoa rakennettuun ympäristöön kuten esimerkiksi vanhusten palvelutaloihin, vastuukouluttaja Terhi Silvendoin sanoo.

Monipuolisesti eri mahdollisuuksista

Koulutuksen seitsemän lähiopetusjaksoa viikonloppuisin perehdyttävät osallistujat monipuolisesti Eläin- ja luontoavusteisuuden tarjoamiin moniin mahdollisuuksiin.

– Luennoitsijamme ovat kukin oman alansa rautaisia ammattilaisia, joten olemme saaneet kokoon todella kattavan paketin, jossa käsitellään eläin- luontoavusteisuuden mahdollisuuksia asiakastyössä monelta eri kantilta, Herttua pohtii.
Veera-terapiakoira avustaa musiikkiterapeutti Marjo Helene Haanpäätä tämän työssä. Esimerkiksi Haanpää kertoo koulutuksessa omista kokemuksistaan Veeran roolista omassa monipuolisessa ihmissuhdetyössään.

– Monesti yhteys esimerkiksi oirehtivan nuoren ja aikuisen välillä on helpompi luoda eläimen välityksellä, Herttua kuvailee eläinavusteista käytäntöä.

Ainoa Suomessa

Eläinten ja luonnon tuomat hyvinvointivaikutukset ovat kiistämättömiä. Yhä useammalla alalla on herätty huomaaamaan positiivisia vaikutuksia, joita luonnolla ja eläimillä on.

On toimistokoiria, kävelykokouksia, luontokuvien ja äänten tuomista eri julkisiin tiloihin sekä tietenkin tyky-päiviä luonnon eri ympäristöissä.

Muualla Suomessa on ollut erikseen koira-, hevos- tai luontoavusteisuuteen liittyviä koulutuksia. EP:n Opiston koulutus yhdistää nämä näkökulmat. Lisäksi koulutukseen sisältyy Karelian avoimen ammattikorkeakoulun Green Care -perusteet opintojakso.

– Meille tullaan opiskelemaan ympäri Suomen, ja siksi meillä on hyvät majoitusmahdollisuudet koulutukseen tuleville, Silvendoin kertoo opistosta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset