Article image
Kuortaneen Urheiluopisto tarjoaa todella monipuoliset mahdollisuudet sekä ulko- että sisäliikuntaan.
Kaupallinen yhteistyö

24.10.2019
Työelämä ja yrittäjyys

Henkilöstön hyvinvointiin satsaaminen kannattaa

Teksti; Harri Puhakainen Kuvat: Kuortaneen Urheiluopisto/Marianne Siltala

Henkilöstön hyvinvointiin satsaaminen maksaa työantajille nopeasti takaisin parempana tehokkuutena sekä mukavampana työilmapiirinä.

Suomen työväestö vanhenee kovaa vauhtia. Samaa aikaan työ- ja arkielämän tahti on kiihtynyt entisestään. Yhä useampi ei tahdo pysyä enää siinä tahdissa mukana, vaikka kuinka yrittää sinnitellä.

Kuortaneen Urheiluopisto on yksi iso henkilöstön hyvinvoinnin parantamisen eteen tekevä taho.

– Henkilöstön hyvinvointia ei ole enää se, että pidetään yksi kiva tyky-päivä vuodessa, Urheiluopiston toimitusjohtaja Jussi Töyrylä selventää.

Kuortaneen Urheiluopistossa on monipuoliset mahdollisuudet harrastamiseen.

Suomalaiset eivät enää pysy työkunnossa perinteisin menoin. Siksi työantajat ovat ottaneet työhyvinvoinnin entistä vakavammin.

– On ehkä hiukan yllättävää, että työntekijöiden ikääntyminen ei ole meillä ollut vielä yhdessäkään ryhmässä syy palvelun ostoon. Yleisin syy on selvästi tuo toiminnan ja levon välinen riittämätön suhde, Urheiluopiston asiakkuuspäällikkö Katja Rantaaho laskeskelee.

Palvelun ostajat vaativat näyttöä sen aikaansaamista vaikutuksista.

Henkilöstön hyvinvointia ei ole enää se, että pidetään yksi kiva tyky-päivä vuodessa.

– Meillä on olemassa testimenetelmiä ja hyvinvointikartoituksia, joilla pystymme näyttämään, että työntekijöiden terveyteen ja elämäntapaan on tullut positiivisia muutoksia, Ranta-aho pohtii.

Tämä alkaa olemaan useimmille yrityksille ehdoton edellytys valmennukseen rahojen satsaamiselle.

– Meillä on jokaiselle henkilökohtainen ohjelma, jolla pyritään auttamaan hyvinvoinnin edistämisessä yksilöllisesti.

Lakea hankki Kuortaneelta koulutusta henkilöstönsä työhyvinvoinnin parantamiseksi.

– Päätimme Lakeassa, että nyt ryhdytään puhumisen sijaan tekemään henkilöstön hyvinvoinnin suhteen. Asiaan varmasti vaikutti myös oma innostumiseni liikunnasta, Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila taustoittaa.

Kokonaisrasitus kasvanut

Tekemisen, työn ja levon välinen suhde on muuttunut viime vuosina.

– Ihmisten arki on on niin kiireistä, että erityisesti lepo tahtoo useimmilla ihmisillä jäädä väliin. Se sitten aiheuttaa ennemmin tai myöhemmin työuupumusta ja sairauspoissaoloja, Ranta-aho taustoittaa.

Erityisesti pienissä yrityksissä yhdenkin ihmisen pitkäaikainen sairastaminen tai huonot elämäntavat voivat aiheuttaa isoja ongelmia käytännön työjärjestelyissä.

– Kun siellä onnistuu työntekijän saamaan elämäntapamuutoksen alkuun, niin se näkyy heti koko henkilökunnan kuormituksen vähenemisenä ja jopa parantuneena työilmapiirinä.

Lakea on järjestänyt työntekijöilleen kolme eritasoista ryhmää, joista jokainen voi valita itselleen sopivan.

–Meillä on erittäin positiivisia kokemuksia valmennuksen vaikutuksista. Henkilöstön energiatasot ovat nousseet ja esim. perinteiset illanistujaiset ovat jääneet kakkoseksi, jos vertaa näihin ryhmien yhteisiin tapahtumiin, Mantila kertoi.

Koko perhe hyötyy

Kun henkilö saa elämäntapojaan parannettua, vaikutus ulottuu paitsi työyhteisöön, myös väistämättä perheeseen ja jopa lähisukuun tai ystäviin.

– Parhaimmillaan koko perheen elämäntavat muuttuvat terveellisimmiksi yhden henkilön muuttuneen asenteen ja toiminnan myötä, Ranta-aho iloitsee.

Tätä vaikutusta ei ainakaan Kuortaneella mitenkään edes mitata, mutta yksittäistapauksista on tullut palautetta, että valmennus vaikutti koko perheeseen.

Energinen tuntimäärä

Terveysbarometreistä on helpoin osoittaa työntekijöiden parantunut hyvinvointi. Terveysbarometreistä saadaan selville mm. vuorokautinen energinen tuntimäärä. Se on aika, jonka ihminen jaksaa tehdä työtä, olla aktiivinen ja huolehtia itsestään.
– Testi perustuu suomalaisiin viitearvoihin, joissa on mukana puristusvoima, vyötärön ympärys, verenpaine, lihaskuntotestejä ja hapenottokyvyn mittaamista sykevälin
vaihteluun perustuen, Katja Ranta-aho luettelee.
Yksilön motivaatiota parantaa parhaiten se, kun hänelle pystyy kertomaan selkokielellä, mitä testiarvot tarkoittavat arjessa.
– Jos voimme sanoa testin perusteella, että jaksat olla aktiviinen kuusi tuntia päivässä, niin jokainen ymmärtää, ettei se ole edes koko työpäivää.
Eläkevakuutusyhtiöt maksavat yrityksille osan henkilöstön hyvinvointiin liittyvää koulutusta.
– Kun yrityksessä on tehty työhyvinvointisuunitelma ja sitä toteutetaan ennaltaehkäisevänä toimintana riittävän laadukkaasti toteutettuna.
Joissakin yrityksissä työhyvinvointi on ollut yrityksen strategiassa mukana jo vuosikausia.
– Toiset ovat tehneet sitä systemaattisesti jo vuosia, mutta nyt yhä useampi on siihen heräämässä, Jussi Töyrylä sanoo.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (5 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
henkilöstö työhyvinvointi yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset