Article image
Poikkeuksellinen Vuoressalon kallioalue lakeuksien keskellä on vaikuttava. Ylhäältä kallioilta maisema avautuu laveana laakeille pelloille. – Tämä on yksi Isonkyrön hienoimmista paikoista, hyvinvointijohtaja Antti Iivari toteaa.
15.06.2020
Tapahtumat ja matkailu

Isossakyrössä patikointireitin voi valita jatkossa teeman mukaan

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Isossakyrössä uudistetaan patikointireittejä. Työ on jo lähtenyt jo liikkeelle vanhan reitistön pohjalta ja reittejä muun muassa teemoitetaan eri aiheiden mukaan.

– Valmista saattaa olla jo tänä vuonna, mutta hankkeen on suunniteltu kestävän ensi vuoden syksyyn asti, Isonkyrön hyvinvointijohtaja Antti Iivari laskeskelee.

Paikallistuntemus helpottaa Isonkyrön kunnan suhteellisen tuoretta hyvinvointijohtajaa kunnan patikkareitistön uudistamistyössä. Iivari myös tietää ikänsä suunnistuksessa kisanneena metsistä ja maastoista enemmän kuin sen mitä pikitielle näkyy.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Kyllä tutut maastot ja tutut ihmiset tätä urakkaa helpottavat. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun kontaktejakaan ei tarvitse alusta alkaen hakea.

Uudistustyössä tullaan hyödyntämään paikallisia kyläyhdistyksiä ja metsästysseuroja sekä yksittäisiä alan harrastajia sekä paikallishistoriaa tuntevia henkilöitä.

– Kolmas sektori tulee olemaan suuressa roolissa. Siellä on parasta asiantuntemusta, Iivari toteaa.

Teemoitettuja kierrosreittejä

Juuri Leader-rahoituksen saaneessa patikkareitistöjen uudistamistyössä tullaan hyödyntämään jo olemassa olevia reittejä.

– Reiteistä pyritään tekemään niin pitkälle kuin mahdollista lenkkejä, ei edestakaisin kuljettavia. Metsäautoteitä patikkareiteillä pyritään myös tulevaisuudessa välttämään, Iivari toteaa.

Reittejä on myös tarkoitus teemoittaa.

-Pömpelin reitti sisältää geokätköjä, Tuomaanmäki muinaishautoja, Fatisaaressa on reilun kilometrin pituiset pitkospuut, Ylipää-Kalliojärven teemana tulee olemaan matkailu, Iivari listaa.

Koska historiaa Isossakyrössä eri vuosisadoilta riittää, pyritään niistäkin opastauluin kertomaan. Orisbergin suuntaan Iivari haluaisi uuden ja koko järven kiertävän reitin. Osa järvestä on Seinäjoen puolella, joten nähtäväksi jää toteutuuko reitti.

Kyrönjoki aliarvostettu

Osalle Isonkyrön uudistuvista reiteistä on tulossa maastopyöräosuuksia. Uudistussuunnitelmaan kuuluu myös melontareitti. Iivari haluaa saada kuntaa halkovaa Kyrönjokea virkistyskäyttöön.

– Kartalle olisi tarkoitus saada kanoottien nousu- ja laskupaikat. Melontareitti on koskista huolimatta toteutuskelpoinen, sillä kaikki Isonkyrön kunnan alueella olevat kosket ovat laskettavia.

Melontareitille on mahdollista sisällyttää niin historiallisesti kuin matkailullisestikin mielenkiintoisia kohteita.

– Osa paikallisista matkailualan yrityksistä on osoittanut jo kiinnostusta melontareittiin.

Vuoressalon kallioalueella on lukemattomia isoja kivilohkareita, joita patikkapolku myötäilee.

Geokätköily koukuttaa

Koko ikänsä, ja yhä edelleen, suunnistusta harrastanut sekä kansainväliselläkin kilpatasolla ampumasuunnistuksen mestaruuksia niittänyt Antti Iivari sivuaa suunnistusta puheissaan vain vähän. Leijonan osan haukkaa nyt geokätköily.

– Edellisessä työpaikassani, opettajana, piti työn takia ladata puhelimeen geokätköilyohjelma. Tänä keväänä ostin itselleni ohjelman maksullisen version, jolloin kätköjen määrä sovelluksessa lisääntyi, Iivari sanoo.

Kolmilapsiselle perheelle geokätköilystä on nyt tullut yhteinen harrastus.

  • Esimerkiksi Pömpelin maastossa on geokätköjä muutaman sadan metrin välein. Silloin lapsetkin jaksavat kävellä huomaamattaan pitkiä matkoja.

Koordinaattien liepeillä alkaa ankara etsintä siitä, kuka kätkön ensimmäisenä löytää. Silloin niin lapset kuin aikuisetkin ovat samalla lähtöviivalla.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (14 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset