Article image
Kierrä Lappajärvi, valitse joku 11 kulttuuripyöräreitistä tai käännä nokka maastopoluille. Täällä piisaa pyöräilemistä, sanovat Riitta Försti-Ylipiha (vas), Sari Kujala, Kristian Hyyppä (tak. vas.) ja Keijo Keskinen.
Kaupallinen yhteistyö

12.06.2020
Tapahtumat ja matkailu

Luontomatkailu ainutlaatuisissa geokohteissa houkuttelee Lappajärvelle

Teksti ja kuvat: Minna Saloranta

Luontomatkailuun riittää kohteita Lappajärvellä. Seudusta tekee ainutlaatuisen Euroopan suurin kraatterijärvi ja geologisesti erikoiset kohteet, jotka ovat perua 78 miljoonan vuoden takaisesta meteoriitin jysäyksestä.

Tuliterän pyörän runko on jykevä ja renkaat muhkeat. Kulkupeliä voisi luulla raskaaksi, mutta sitäpä se ei ole. Voi menemisen riemua ja matkanteon hurmaa.

Sähkömaastopyörät ovat kesän uutuus Kraatterijärvi Adventuren välinevuokraamossa hotelli Kivitipun kupeessa Lappajärvellä. Mainiompaa paikkaa pyöräilylle saa hakea, halusi sitten ajella kesäisiä kyläteitä tai maastopolkuja.

Kesä on tuonut Kivitipun alueelle sushit ja thaimaalaiset ruoat ravintola Rantahelmen uuden ravintoloitsijan, Kitty Pholngamin, myötä. Vatsansa voi lisäksi täyttää hotellin ravintolan lähiruoalla tai Terrace Kirpun siivekkäällä hot wings -tarjonnalla.

Kitty Pholngam
Kitty Pholngamin ravintola Rantahelmen lasitetulta terassilta aukeavat hulppeat järvimaisemat. Mielenkiintoa lisää golf-rata ja se, kuinka pallo lyödään veden yli saareen. Lautaselle löytyy vaikkapa susheja.
Kivitippu toimitusjohtaja Susanna Keskinen
Susanna Keskinen kertoo Kivitipun tarjoavan majoitusta hotellihuoneista huoneistoihin ja sviitteihin.

– Myös alueen ikiaikainen saunatonttu harkitsee kuulemma tänä kesänä ihmisten ilmoille tulemista, kertoo Kivitipun toimitusjohtaja
Susanna Keskinen.

Kauniita järviä on muitakin, mutta Euroopan suurimpia kraatterijärviä vain tämä yksi.

Vaellusreittejä ja geokohteita

Hotelli Kivitippu yhteistyökumppaneineen on satsannut viime vuosina luontomatkailuun arvaamatta, mihin suosioon vuosi 2020 kotimaiset luontokohteet nostaa.

Seudusta tekevät ainutlaatuisen Euroopan suurin kraatterijärvi ja geologisesti erikoiset kohteet, jotka ovat perua 78 miljoonan vuoden takaisesta meteoriitin jysäyksestä. Lappajärven, Vimpelin, Evijärven, Alajärven, Soinin ja Ähtärin alueelle odotetaan muutaman vuoden kuluessa Unescon virallista Geopark-statusta.

Lappajärvi ilmakuva
Lappajärvi on Euroopan suurin kraaterijärvi. Kuva: Miika Lahnalampi.

Susanna Keskinen, Kivitipun markkinointia hoitava Riitta Försti-Ylipiha, Järviseudun Golf-seuran toiminnanjohtaja Keijo Keskinen, Terrace Kirpun ja Adventure- vuokraamon Kristian Hyyppä ja Miika Lahnalampi ja Geopark-selvitystä tehnyt Sari Kujala pohtivat, että edes paikalliset eivät välttämättä tiedä, miten moninaisia geologisesti kiinnostavia kohteita, hienoja reittejä ja oheispalveluita seudulta löytyy.

Tänä kesänä tätä aukkoa on hyvä paikata. Vinkkejä luontomatkailuun löytyy Kraatterijärven Geoparkin ja Kivitipun sivuilta.

Perheiden ja golfareiden suosikkipaikka

Kivitippu on tukikohta, josta matkalaisen on hyvä suunnata seudun kohteisiin. Hiekkarannan kupeessa viihtyy koko perhe.

Kivitipusta ei voi puhua ilman golfia. Järviseudun Golf-seuran kenttä hotellin ympärillä on Mikko Aution käsialaa. Veden läsnäolo tekee kentästä paitsi erityisen kauniin, myös haastavan. Järvestä nouseekin Keijo Keskisen mukaan kalan ohella harvinaisen
paljon järvipalloja.

-Missään muualla Euroopassa ei kierrosta tiettävästi aloiteta siipirataslautalla.

Patikoi, pyöräile, ihaile ja ihmettele

 • Meteoriittipolku: Esteetön reitti hotelli Kivitipun vieressä. Opastaulut antavat vinkkejä retkeilyyn Geopark-alueen kunnissa.
 • Leipätie: Kivitipusta lähtevä vaellusreitti, jota voi jatkaa aina Pedersören Ilveskivelle saakka (46 km). Reitin alkuun voi yhdistää risteilyn golfareiden Albatlossilla. Kokenut pyöräilijä voi lähteä reitille maastopyörällä.
 • Kierros Lappajärven ympäri: Noin 70 kilometrin taipaleen voi hurauttaa vaikkapa sähkömaastopyörällä. Sivuteille poikkeaminen kannattaa.
 • Kulttuuripyöräreitit: Alueella on 11 merkittyä kulttuuripyöräreittiä, joilta voi bongata luontokohteita ja paikallishistoriaa. Reitit on suunnitellut Järviseutu-seura. Tarjolla on mm. kirjailija Arto Mellerin nimikkoreitti.
 • Patikkareitit: Geoparkin kuntien runsaan patikkareitistön karttoja löytyy Kraatterijärvi Geoparkin blogista.
 • Tervareitti: Viisi järveä, seitsemän jokea, Pohjanmaan monipuolisin melontareitistö.
 • Geokohteet: Aloita vaikkapa Lainekallion muinaisrantakivikosta tai Evijärven Mammutinjäljistä.
Suppilauta
Suppailu on helposti omaksuttava laji. Sitä pääsee kokeilemaan Kivitipun vesillä. Laudalla Miika Lahnalampi.

Kokeile näitä

 • Tunne veden läheisyys ja keinutus sup-laudalla meloen. Terrace Kirpun yhteydessä vuokrattavat leveät ja vakaat laudat sopivat aloittelijoillekin. Vuokraamosta löytyvät myös kanootit ja vesijetit.
 • Lähde risteilylle kraatterijärvelle M/S Veannettarella.
 • Kalastusretki oppaan johdolla vie parhaille kalaapajille ja samalla maisemakierrokselle.
 • Pulahda veteen lapsiystävällisellä hiekkarannalla.
 • Pistä lihakset töihin ulkokuntosalilla.
 • Päästä lasten luovuus valloilleen hiekkaveistoksiin soveltuvalla rantahiekalla.
 • Vai olisiko frisbeegolfin aika?
 • Lähde virtuaaliselle avaruusmatkalle Meteoriittikeskuksen avaruussukkulahuoneessa Kivitipussa. Nasan videomateriaali takaa häkellyttävän realistisen kokemuksen.
 • Nouse kuntoportaita Lakeaharjulle.
 • Rentoudu hotellin hoito-osaston monipuolisissa hoidoissa.
 • Montako geokätköä kallaat? Niitä on alueella liki 2000.
 • Kuuntele, katsele, haistele kesää. Liiku tai loikoile. Etsi oma tapasi nauttia luonnosta ja aktiviteeteista kraatterijärven maisemissa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (13 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
golf hotelli Lappajärvi luontomatkailu matkailu pyöräily

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset