Article image
Moni säilyttää vanhat kännykät, kuulutko sinäkin heihin? Kuinka monta vanhaa kännykkää kotoasi löytyy?
15.10.2021
Tekniikka ja pelit

Kännyköiden kiertotalous- ja energiatehokkuus

Teksti ja kuvat: Harri Puhakainen
Grafiikka: Silja Eromäki

Älypuhelinten energiatehokkuutta parantamalla voidaan saavuttaa maapallollamme jopa 700 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta vastaavia vuosittaisia säästöjä vuoteen 2030 mennessä.

Älypuhelimille ja tableteille on suunnitteilla useita uusia vaatimuksia, jotka koskevat energiatehokkuuden lisäksi kiertotaloutta. Korjattavuus, purettavuus, kestävyys ja kierrätettävyys ovat vauhdilla tulossa uusina vaatimuksina mukaan kaikkiin ekosuunnitteluasetuksiin.

Ominaisuudet ovat avainasemassa tuotteiden kiertotalouden kehittämisessä, laitteiden käyttöiän pidentämisessä ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Myös laitteiden materiaalitehokkuus on otettava huomioon, joka tarkoittaa esimerkiksi vaatimusta suunnitella helposti korjattavia ja tehokkaasti kierrätettäviä laitteita.

kännykän kierrätys

Irrotettavat akut

Älypuhelimien akkujen tulisi olla helposti irrotettavissa korjattavuuden parantamiseksi. Korjaukseen tarvittavien tietojen ja varaosien tulisi olla saatavilla ainakin ammattikorjaajille.

Yleisimmin korjaamista vaativien osien, kuten näyttöjen tai puhelimen takaosan tulisi olla helposti korjattavissa ja/tai vaihdettavissa. Uudelleenkäytettävät kiinnitystavat voisivat mm. lyhentää korjaamisaikoja ja alentaa korjaamiskuluja.

Käyttöjärjestelmäpäivitysten tulisi olla saatavilla vähintään 5 vuotta, jotta kuluttajien ei tarvitse ostaa uutta laitetta vanhentuneen käyttöjärjestelmän vuoksi.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Sama älypuhelin pidempään

Vuoden 2021 aikana useat kodinkoneet saivat uuden energiamerkinnän ja uusia kiertotalousvaatimuksia. Seuraavana vuorossa tablettien lisäksi ovat maailman käytetyimmät laitteet, eli älypuhelimet. Aloite matkapuhelinten ja tablettien kestävästä suunnittelusta sisältyi vuoden 2020 kiertotaloutta koskevaan toimintasuunnitelmaan. Energiamerkintäaloite täydentää yllä mainittua ekosuunnitteluasetusta.

Maaliskuussa tänä vuonna valmistunut selvitys sisälsi syväluotaavan analyysin älypuhelimien ja tablettien standardeista, lainsäädännöstä, markkinoista, käyttäjistä, teknologioista, ympäristö- ja talousvaikutuksista sekä suunnittelusta.

Julkista palautetta kerätiin vuoden 2021 toisella ja kolmannella neljänneksellä.
Seuraavaksi Euroopan komissio järjestää sidosryhmille kuulemisfoorumeita syksyn 2021 aikana.

-Älypuhelinten ja tablettien ekosuunnitteluun ollaan tuomassa toistaiseksi kaikkein kunnianhimoisimpia kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia, jotka nostavat laitteiden kestävyyden, korjattavuuden ja kierrätettävyyden kokonaan uudelle tasolle pienentäen ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta valmistuksesta loppukäyttöön, kommentoi Timo Vihavainen Energiavirastolta.

kännykän kierrätys

Raadot pois laatikoista

Makaako vanha matkapuhelimesi yhä laatikon pohjalla? Pistä se kierrätykseen. Teet samalla ekoteon. Elker Oy:n toimitusjohtaja Sakari Hietalan mukaan vain noin 10 prosenttia kännyköistä kierrätetään.

Tuo on helppo uskoa. Alun perin kuusihenkisessä perheessämme on ollut 20 vuoden aikana paljon kännyköitä. Kuinka monta? Yllättävää kyllä, aika vaikea arvioida. Aluksi ajattelin yhteensä 60 kpl, mutta se arvio taitaa olla liian iso.

Kännykkä ei ole iso roska, mutta jopa 99 % siitä on kierrätettävää materiaalia.

Kun lapsi saa ensimmäisen kännykkänsä nykyään kai keskimäärin kuusivuotiaana, ja sitä vaihdetaan uudempaan vähintään kolme vuoden välein, ehtii kännykän raatoja perheiden laatikoihin joka tapauksessa päätyä. Keskustelupalstojen kommenttien mukaan useampi lasten kännykkä on myös hajotettu tahallaan uudemman mallin saamiseksi. Kännykkä ei ole iso roska, mutta jopa 99% siitä on kierrätettävää materiaalia.

Harri Puhakainen

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset