Article image
Anna-Maija Alatalkkari, Hannu Pajula ja Pertti Kemppainen ahkeroivat Kotiseututalo Keskikankaan maalauskökässä. Lämmin tuli, sillä mittari näytti yli 30 asteen hellelukemia.
16.07.2021
Tapahtumat ja matkailu

Kotiseututalo Keskikangas uuteen maaliin konserttirahoilla

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Heinäkuiset helteet eivät hillinneet Ylihärmän kankaankyläläisten kökkäintoa. Kun kutsu Kotiseututalo Keskikankaan maalauskökkään kävi, joka päivälle riitti reipasta talkooväkeä.

Kotiseututalo toimii Ylihärmän Kankaan ja Ikolan kylien monien tapahtumien keskipisteenä. Vanha pohjalaistalo herätettiin henkiin kyläyhdistyksen voimin jo reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Myös talon kunnostukseen on upotettu lukemattomia kökkätunteja, sillä talon vanhin osa on rakennettu jo 1770-luvulla, ja uudempikin 1800-luvun alkupuolella. Keskikankaan kunnostus kotiseututaloksi valmistui vuonna 2000. Kuin kiitokseksi mittavista kunnostustöistä, restauroinnin jälkeen talolle myönnettiin Etelä-Pohjanmaan rakennusperintöpalkinto.

Kesäillan tunnelmissa

Aurinkoisella kylänraitilla seisovan talon punamultamaali oli alkanut haalistua, joten tänä kesänä koitti uusintamaalauksen aika.

– Järjestimme kesäkuun viimeisenä päivänä kotiseututalolla Kesäillan tunnelmissa -konsertin. Konsertissa oli vapaaehtoinen kahvi- ja konserttiraha, jolla toivoimme kerryttävämme maalikassaa, kyläpäälliköksikin tituleerattu Kankaan ja Ikolan kyläseura Tempaus ry:n puheenjohtaja Katja Jaskari kertoo.

Kotiseututalo Keskikangas
Antti Keskikangas, Veeti Jaskari, Anna-Maija Alatalkkari, Pertti Kemppainen, Hannu Pajula, Jussi Myllykoski (traktorissa), Pentti Hietamäki, Katja Jaskari ja Martti Talkkari urakoivat parhaillaan viimeistä nurkkaa ja päätyseinää. Maalauskökkä kesti kaikkineen viisi iltaa.

– Hyvä että löytyy vielä kökkähenkeä, isot kiitokset kaikille talkoissa mukana olleille! Mukavaa että mukaan saatiin myös perheen nuorimpia, Jaskari sanoo.

Kotiseututalo Keskikangas
Päivi Jussila ja Katja Jaskari kesäkahvilaa pitämässä.

Konsertti oli kyläseuran sihteerinä toimivan Päivi Jussilan idea. Konsertissa esiintyivät Katariina Koivusalo ja Hyvät Häjyt. Säestäjänä toimi Eija Korpi. Konsertti-ilta houkutteli paikalle reippaat 80 kuulijaa.

– Varovaisesti uskalsimme toivoa paikalle ehkä 50 kävijää, mutta paikalle tulikin ainakin 80 vierasta. Saimme hankittua konsertin tuotoilla riittävästi punamultamaalia ja pensseleitä, ja rahaa jäi vielä vähän talteenkin, Jaskari iloitsee ja kiittää kaikkia konserttikävijöitä.

Katso karusellin kuvat kesäkahvilasta!

Keskiviikkoiltojen kesäkahvila

Talkootöiden ohessa Keskikankaalla on riittänyt vipinää varsinkin keskiviikkoiltaisin, jolloin kotiseututalolla on pidetty kesäkahvilaa. Kesäkahvilan lisäksi taloon saa tulla tutustumaan kesäaikaan vapaasti muulloinkin, etukäteen tulostaan sopimalla. Kotiseututaloa vuokrataan myös erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Eräskin kävijä kertoi järjestäneensä äitinsä 80-vuotisjuhlat Kotiseututalo Keskikankaan tunnelmallisessa tuvassa.

– Meillä ei ole tänne kylään edes mitään sukulaisuussuhteita, mutta halusimme tulla silti tänne. Paikka oli aivan uskomattoman tunnelmallinen marraskuun pimeydessä, maa oli sopivasti kuurassa, ja tupa lämmin. Isossa ottatakassa paloi tuli. Juhlapäivä on jäänyt kaikille meille lähtemättömästi mieleen, kyläkahvilassa pyörähtänyt nainen kertoo.

Pirkko Kattelus on yksi Kotiseututalo Keskikankaan aktiivisista puuhanaisista. Tällä kertaa hän sai mukaansa lapsenlapsensa Amandan.

Kesäkahvilaan poikkeavat niin kyläläiset, kylästä poismuuttaneet kuin matkailijatkin. Paikalla kuulee usein mielenkiintoisia tarinoita kylän historiasta.

Kotiseututalo Keskikangas oli telineellä maalaavan Antti Keskikankaan syntymäkoti. Antin kaverina Martti Talkkari.

Kylätalo kokoaa yhteen niin kylän nuorimmat kuin vanhimmatkin. 90-vuotias Pentti Hietamäki seurasi tyytyväisenä maalausprojektin edistymistä.

– Näin että Talkkarin Martti oli tulossa tänne traktorilla, niin päätin heti että sinne! Ja lähdin perään, Hietamäki nauraa.

Veeti ja Katja Jaskari, Martti Talkkari ja Pentti Hietamäki kotiseututalon maalauskökässä.
pihaseurat

Pihaseurat elokuun ensimmäisenä sunnuntaina

Kotiseututalo Keskikankaalla on pitkä perinne elokuisten pihaseurojen järjestämisessä. Seurat järjestetään aina elokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Pihaseuroissa nähdään usein myös kuvassakin portailla esiintyvien Hyvien Häjyjen vierailu.

Os. Kankaantie 614, Ylihärmä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (16 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset