Article image
Kauhavan nuorisoseura on Häjy Liven kotinäyttämö, mutta tapahtumia tuotetaan myös monelle muulle estradille Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.
01.06.2023
Tapahtumat ja matkailu

Loppuun asti saa jännittää

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Tapahtuma-alalla on huomattu, että korona-ajan perintönä ihmiset ostavat yhä lippunsa vasta melko lähellä tapahtumapäivämäärää.

Häjy Liven tuottajan Tuomas Lahdenperän mukaan ilmiöön on kaksikin syytä.

– Pelätään sitä, että itse sairastutaan mutta yhtä lailla sitä, että tapahtumajärjestäjä peruukin tapahtuman, jos ennakkolipunmyynti ei ole vetänyt tarpeeksi hyvin.

Ilmiö koskettaa etenkin ison kokoluokan festivaaleja.

– Onneksi meillä ei ole niin isoa festivaalia, että saataisiin koko kylää konkurssiin, jos ei menestytä.  Olemme sillä lailla onnellisessa asemassa, että pelataan kovilla nimillä mutta kuitenkin pienillä pelimerkeillä verrattuna isoon festivaalituotantoon, Lahdenperä sanoo.

– Mutta on se aika jännää nykyään, kuinka lähelle se menee, että tietää kuinka käy, Häjy Liven toimitusjohtaja Petri Valtee lisää.

Häjy Live Tuomas Lahdenperä
Tuomas Lahdenperä

– Loppuun asti saa viettää unettomia öitä, Lahdenperä myöntää.

Häjy Liven järjestämät kesätapahtumat painottuvat PuukkoBluesia lukuun ottamatta loppukesään.

– Emme lähde siihen suurimpaan sumppuun järjestämään. Elokuussa on usein vielä parhaimmat kesäsäätkin. Päivät ja alkuillat aivan trooppisia, Lahdenperä sanoo.

Popeda viimeinen keikka Pohjanmaalla
Popeda nähdään Ilmajoen Ooppera-areenalla perjantaina 25.8. Kuva: Häjy Live.

Ihan Ameriikkaa

Lahdenperä kertoo itse odottavansa esiintyjäkattauksen osalta erityisesti kesän komediatapahtumia. Komediafestivaali on the Road -kiertueen lisäksi ohjelmassa on Sami Hedbergiä ja Jukka Puotilaa.

– Mutta kyllähän järjestäjän kannalta tuo Popeda Ilmajoella on ihan Ameriikkaa.

Petri Valtee sanoo odottavansa erityisesti 17.6. Kauhavan nuorisoseuralla järjestettävää PuukkoBluesia.

– Vaikka se sellainen vapaaehtoinen työleiri onkin, rakennetaan kolme päivää ja puretaan tunnissa, puoliso ja yhtiökumppani Teija Valtee heittää.

Häjy Live Teija Valtee
Teija Valtee

Teijalle oman suosikin nimeäminen on hankalaa.

– Kaikissa on niin oma tunnelmansa, ettei niitä pysty vertailemaan.

Häjy Liven kesäohjelmistossa on mukana monta sellaista esiintyjää, joiden kanssa yhteistyötä on tehty jo pitkään. Juuri 60 vuotta täyttänyt Petri Valtee kertoo itse nähneensä Popedan ensimmäistä kertaa jo 1980-luvulla. Tapahtumajärjestäjän työssä Valtee sanoo iästä olevan monessa kohden hyötyä.

– Kyllä siitä monesti on ollut hyötyä artistien kanssa, että on vähän tätä menneisyyttä. Costellon ja Lacunkin kanssa löytyi heti yhteistä jutunjuurta ja vähän Patenkin kanssa.

Joskus uusien artistien saaminen listoille on vaatinut pitkänsitkeääkin työtä. Jukka Puotila ei meinannut vastata aluksi millään puhelimeen ja kun mies lopulta saatiin langanpäähän, hän sanoi tehneensä päätöksen, ettei keikkaile enää.

– Mutta minä en uskonut, Petri kertoo.

Häjy Live Petri Valtee, Teija Valtee ja Tuomas Lahdenperä Kauhavan nuorisoseuralla
Häjy Liven Petri Valtee, Teija Valtee ja Tuomas Lahdenperä Kauhavan nuorisoseuralla.

Puotila kuitenkin jotenkin tykästyi Petrin ääneen ja murteeseen ja sopimus syntyi. Nykyisin Puotila saattaa jo itse soittaa ja kysäistä pohjalaismurretta imitoiden: Lähärettääskö tekemähän jotain keikkaa?

– Myös Popeda oli ensin aivan sellainen kaukainen ajatus vain. Kuitenkin kun pienenä ja suhteellisen nimettömänä tapahtumatuottajana kyselee esiintyjiä, niin aika usein sitä yllättyy että hups, miten tässä näin kävi, nehän laittoi meille aikoja, Petri toteaa.

– Niin ja tehtiinhän me Tammisen Jarkollekin hänen ensimmäiset soolokeikkansa, nykyään se ei paljon muuta teekään, se sai siitä niin paljon inspiraatiota. Ja vielä ilman paitaa, Teija heläyttää.

Häjy Live Teija Valtee ja Petri Valtee
Teija ja Petri Valtee

Mikä tapahtumatuottamisessa on parasta?

– Se kun tapahtuma on ohi, Tuomas vastaa epäröimättä.

– Älä nyt nuan laita, Teija huudahtaa.

– No mutta kun on vuotanut verta, hikeä ja kyyneleitä tapahtuman eteen ja ollut jo kaivamassa kuoppaa, että ei tästä mitään tule. Niin sitten kun näkee sen onnistuneen lopputuloksen; Kaikki menee putkeen, yleisö nauttii ja artistit lähtevät hyvillä mielin, niin sitä taas miettii, että kylläpä tämä onkin mukavaa, mitäs sitten järjestettäisiin. Se euforinen fiilis korjaa kaiken.

Häjy Live Kauhava

Tyytyväisen yleisön lisäksi myös artistien tyytyväisyys on aina ollut häjyliveläisille tärkeää.

– Piirit on niin pienet, että kyllä se sana kulkee, jos hyvin pidetään, Petri sanoo.

– Ja onhan se nyt mukavaa, että Popedakin halusi tulla jo uudelleenkin, Teija iloitsee.

– Ja Suvi, eihän heitä kauheasti tarvitse enää maanitella. Melkein se niin menee, että keikan jälkeen artistit jo kysyvät, että koska taas, Petri lisää.

Takahuoneessa on vietetty monet hienot hetket.

– Monet jäävät istumaan ja juttelemaan pitkäksi aikaa. Kauhavan nuorisoseuraa on monesti kehuttu, että kyllä oli hieno paikka ja mahtava tunnelma. Itseä on aivan yllättänyt, että he ovat olleet niin haltioissaan, Petri sanoo.

– Huomaa, että vaikka on kovia nimiä ja julkkiksia, niin he osaavat arvostaa myös tällaista erilaista, Teija kiittää.

Ennakkoluuloja on kyllä ollut.

– Kyllähän moni on myöntänyt, että on ollut ensin sellainen pieni kylmänhiki, että mitähän tästä tulee, kun kuulivat minne ovat tulossa. Mutta yllättyivät positiivisesti, kun tulivat. Kaikki oli valmiina eikä tarvinnut murehtia mistään, Petri kertoo.

Myös yleisölle pieni keikkapaikka luo aivan omanlaisensa kokemuksen.

– Se on aina elämys meille, niin uskon että sitä se on yleisöllekin. Ja kun suuri osa yleisöstä tulee paikalle juuri sen esiintyjän takia, niin kyllä se imaistaan se fiilinki, Teija vastaa.

– Ja ettei tarvitse lähteä mihinkään isoille festareille, että näet sen suosikkisi, vaan he tulevat sinun luoksesi. Täällä voit oikeasti kohdata idolisi. Esiintyjillä ei ole kiire, he jäävät mielellään heittämään juttua, saa ottaa valokuvia ja sellaista.

Häjy Live Petri Valtee

Konkareiden kuumat vinkit kesämenoihin

Lopuksi Häjy Liven tapahtuma-ammattilaiset vielä jakavat muutaman kallisarvoisen vinkin kesämenoihin.

Pukeudu sään mukaan ja ole ajoissa

Ei tarvitse olla miljoonaa tuntia etuajassa, mutta jos keikka alkaa tasalta, niin ole nyt edes varttia vailla siellä paikallasi. Isommassa paikassa, kuten Ilmajoen Ooppera-areenalla mieluusti puolikin tuntia aikaisemmin.

”Mä tulin Helsingistä ja olin ajoissa. Mistä sä tulit? Nurmosta”

Jos haluat nopeasti kuuluisaksi, tule myöhässä stand up -keikalle.
– Stand upissa joutuu heti puheenaiheeksi, jos tulee myöhässä. Jos olet kerran mennyt myöhässä stand up -keikalle, et varmasti myöhästy enää toiste.

Sovi treffit kesätapahtumaan

Stand up -keikat ja kesäkonsertit ovat suosittuja treffipaikkoja. Sovi samanhenkisen nettiystävän kanssa treffit johonkin kesätapahtumaan. Se on helppo tapa, jos tykkää samasta artistista. Siinä ainakin keksii helposti puhuttavaakin, että tykkäsitkö keikasta.

Ja onhan se nyt mukavaa vanhemmallekin pariskunnalle, jos ei ole hetkeen käyty missään, eikö? Nyt kannattaa repäistä ja lähteä. Meidän keikoillamme ei tarvitse edes seisoa, saa istua rauhassa.

Häjy Live Oy

  • Kauhavalainen tapahtumatuotantoyritys Häjy Live Oy, jonka toimialueena on tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa.
  • Tuottavat pääasiassa tapahtumia, jotka koostuvat stand upista, klubikeikoista, joulukonserteista, konserteista, panimojuhlista ja lastenkonserteista.
  • Toteuttavat tuotantoja myös tilauksesta sekä välittävät esiintyjiä eri tapahtumiin ja ravintoloille.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (11 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset