Article image
Oven vieressä seisova lyhty ilahduttaa monta kertaa päivän aikana. – Lyhdyn näkemisestä tulee aina hyvä fiilis. Varsinkin näin pimeän aikaan, sitä valoa saa olla, Päivi Myllymäki kertoo.
01.02.2024
Koti ja asuminen

Pointin talvisen lyhtykilpailun voittaja on kuortanelaista käsityötä

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Pointin talvisen lyhtykilpailun voitto meni Kuortaneelle, missä yleisöäänestyksen voittanut komean kokoinen lyhty koristaa Päivi Myllymäen pihaa.

Päivi Myllymäki innostui osallistumaan lyhtykilpailuumme sisarensa vinkkaamana.

– Elina-siskoni sen kilpailun jostain bongasi ja vinkkasi minulle, minä kun olen tällainen värkkäilijä ja tykkään askarrella.

Siltä seisomalta Myllymäki ei kuitenkaan luvannut kilpailuun lähteä, mutta jäi pohtimaan ajatusta. Kotoa löytyi kyllä parikin sopivaa lyhtykandinaattia. Lopulta kilpailuun lähti kuitenkin kuva siitä kaikkein tärkeimmästä, eli isän vanhoista ikkunoista tekemästä lyhdystä.

– Varmaan aika kilpailun loppupuolella vasta lähetin kuvan ja välillä jo unohdinkin koko kisan, voitostaan iloisesti yllättynyt Myllymäki kertoo.

Päivi osallistui Pointin lyhtykilpailuun kuvalla isänsä tekemästä korkeasta lyhdystä. Katso karusellikuvat!

Lyhty vanhoista ikkunoista

Myllymäki tilasi lyhdyn nikkaroimisesta pitävältä isältään. Eläkkeelle suntion virasta jääneellä isällä on verstas navetan vanhassa karjakeittiössä. Myös ikkunoita oli valmiina tallessa runsain mitoin.

– Sainkin sitten vähän isomman lyhdyn. Ikkunanpokat ovat peräisin vanhempieni talosta ja isä innostui tekemään niistä samanlaiset lyhdyt paitsi heille itselleen, myös kaikille meille kolmelle sisarukselle, Myllymäki esittelee.

Lyhty on suunniteltu helposti purettavaksi ja uudelleen koottavaksi, joten sen kuljettaminen ja varastoiminen esimerkiksi kesän ajaksi on näppärää.

– Siinä on värikoodit, joista tietää mikä kulma tulee minkäkin kanssa yhteen.

Pienoismalli Kuortaneen kirkosta
Myllymäki kertoo isänsä olevan käsityöihminen. Taitavista käsistä on syntynyt myös pienoismallit Kuortaneen kirkosta ja tapulista. Pienoismalleja tehdessä ei ole työtunteja laskettu.
– Kyllä siellä on varmasti käyty mittailemassa ja tutkimassa kirkonpihalla monta kertaa, vaikka paikat tuttuja vanhalle suntiolle ovatkin.
Kirkon sisällä loistavat valot ja ikkunoita koristavat lasimaalaukset aivan niin kuin oikeassakin kirkossa. Yksityiskohtia ihastellessa vierähtää tovi, jos toinenkin. Kirkon sisältä löytyy myös vihkipari. Kuva: Päivi Myllymäki.

lloa myös ohikulkijoille

Myllymäki vaihtelee lyhdyn somistusta aina vuodenajan ja käsillä olevien juhlapyhien mukaan. Syksyisin lyhdyn led-valot saavat ympärilleen lyhtykoisoa jäljittelevät oranssina hehkuvat paperikukat, joulun alla sisustus muuttuu jouluisemmaksi ja pääsiäisen aikaan vuorossa ovat höyhenin koristellut pajunkissavitsat narsisseineen. 

Päivi Myllymäki ja vanhoista ikkunoista tehty lyhty
Lyhdyn iso koko antaa tilaa mielikuvitukselle. – Sinne saa kaikkea kivaa laiteltua ja kehitettyä, Päivi Myllymäki iloitsee.

Tänä vuonna Myllymäki halusi pitää lyhdyn talviasun suhteellisen simppelinä.

– Ajattelin että ”more is more with the lights”, Myllymäki kertoo lyhdystä, jonka pääosassa ovat tänä talvena valot.

Lähempää tarkasteltuna silmä löytää kuitenkin monia kauniita yksityiskohtia, kuten esimerkiksi puusydämen sekä parven sympaattisia punatulkkuja. Pörheimmän niistä on yksi Myllymäkien lapsista askarrellut pienenä.

Vaikka saimme kilpailuun mukaan runsaasti hienoja lyhtyjä, Myllymäen isän taidonnäyte nousi kuitenkin äänestyksessä kirkkaasti yleisösuosikiksi. Ja komea ilmestys se onkin. Korkea lyhty on nostettu paraatipaikalle talon etukuistille. Valaistu lyhyt muine koristeineen ilahduttaa myös ohikulkijoita.

– Jotenkin on itselle tärkeää laittaa tämä aina esille. Se tuo valoa ja hyvää fiilistä.

lyhty vanhoista ikkunoista
Vanhoista ikkunoista tehty lyhty on koreillut aikaisemminkin lehden sivuilla. Myllymäki julkaisi tämän lyhdystään sinisenä hetkenä ottamansa kauniin kuvan Facebookin askarteluryhmässä. Pian Meillä Kotona -lehdestä otettiin yhteyttä ja pyydettiin lupaa pienen jutun tekoon.

Lyhtykilpailun palkintona on 150 euron arvoinen lahjoitus voittajan valitsemalle hyväntekeväisyysjärjestölle. Päivi Myllymäki valitsi lahjoituksen saajaksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kuortaneen paikallisyhdistyksen.

– Ajattelin, että palkinnon olisi hyvä jäädä tänne Kuortaneelle ja päädyin MLL:n Kuortaneen yhdistykseen, Myllymäki kertoo.

joululyhty
Myllymäkien kuistia koristaa myös tämä pikkulyhty.

Valintaan toimi sysäyksenä joulun alla paikallisessa S-marketissa ollut MLL:n joulupuukeräys.

– Kun katselin niitä kuuseen ripustettuja lappusia, mietin, kuinka paljon täällä meillä Kuortaneellakin niitä joululahjantarvitsijoita on, vaikka asukasmäärältämme pieni kunta olemmekin, Myllymäki sanoo.

Ensi jouluun asti ei Kuortaneen MLL:n Myllymäen puolesta tarvitse voittorahansa käytössä odotella.

– He saavat itse päättää, mihin lahjoituksen käyttävät. Tukemaan toimintaansa tai jos vaikka järjestävät jotain, niin on sitten pieni lisä tästä siihen avuksi.

Kuortaneen Kirjakauppa
Osoitteessa Keskustie 30 sijaitseva Kuortaneen Kirjakauppa on paljon muutakin kuin kirjakauppa. Myynnissä on mm. suosittuja Kuortane-tuotteita, pelejä, postikortteja, leluja ja kalentereita.

Päivin vinkit Kuortaneen kävijöille

Pyysimme Päiviä paljasjalkaisena kuortanelaisena vinkkaamaan meille lempipaikkojaan Kuortaneelta.

Kuortaneenjärvi

Kevät- ja kesäihmiseksi tunnustautuva Päivi Myllymäki viihtyy Kuortaneenjärvellä myös talvisin.

– Nyt on hienoa, kun aurinko on alkanut taas paistamaan ja Kuortaneenjärvi on jäässä. Ihmiset käyvät järvellä paljon lenkillä. Ja löytyyhän Kuortaneelta myös paljon hyviä hiihtomaastoja.

Kuortaneen urheiluopisto

– Kuortaneen urheiluopisto tuo näkyvyyttä Kuortaneelle. Kahvilla kannattaa piipahtaa erityisesti kesällä. Siellä on varmasti Etelä-Pohjanmaan hienoin terassinäkymä Kuortaneenjärvelle.

Kotileipomo Paula Kahra

Toiseksi mukavaksi kahvitteluvinkiksi Päivi nimeää Kuortaneen keskustassa jo pitkään vaikuttaneen Paulan kahvilan.

Soile Yli-Mäyryn taidehalli

Soile Yli-Mäyryn taidehalli Kuortaneen Mäyryssä

Kuortaneen tervahauta

Kesäisin Kuortaneen keskustassa poltettava Kuortaneen tervahauta. – Kuortaneen Leijonat sitä vetävät ja tapahtumaan tulee aina paljon väkeä.

Kuortaneen Kirjakauppa

Päivi suosittelee käväisemään myös Kuortaneen Kirjakaupassa.
– Se on sellainen niin ihana kotoinen. Sieltä löytyy myös viihtyisäksi tehty takahuone, jonka nojatuolissa voisi vaikka lukea kirjaa. Kirjakaupan pihassa pidetään lisäksi pientä pihatoria kesäisin. Sinne saa mennä kuka tahansa myymään vaikkapa leivonnaisia, käsitöitä tai perennoja.

Kuortaneen kesäsomettajat

– Täällä on ollut jo kaksi kesäsomettajaa, kummatkin olivat jostain muualta päin ja on ollut hauska seurata, mitä ovat täältä löytäneet. Siinä on itsekin herännyt asioihin, että täällähän on esimerkiksi Sarvikkaan kosket Lentilässä. Josko nyt valitsisivat kuortanelaisen, sieltä tulisi varmasti taas omanlaisiaan löytöjä.

koriste vanhasta ikkunasta
Askartelusta pitävä Päivi on keksinyt vanhoille ikkunaruuduille muutakin mukavaa käyttöä. Valoilla ja tekstitarroilla tuunattu ikkuna toimii sisustuselementtinä myös sisällä.

Arvoimme kaikkien lyhtykuvia äänestäneiden kesken 50 euron arvoisen ravintolalahjakortin. Arpaonni suosi tällä kertaa kauhajokelaista lukijaamme ja hän pääsi herkuttelemaan Kauhajoen Krouviin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (19 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyväntekeväisyys Joulu kuortane talvi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset