Article image
Oscar-palkittua Florian Zellerin Isä-näytelmää esitetään Kortesjärven Ylikylän nuorisoseuralla syyskuusta marraskuuhun. Ensi-ilta on lauantaina 24.9.
21.09.2022
Tapahtumat ja matkailu

Vuoden 2022 Muistiystävällinen teko -palkinto Isä-näytelmälle

Kuvat: Jenna Koivisto

Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys on julkaissut vuosien 2021-2022 eteläpohjalaiset Muistiystävälliset teot -huomionosoituksensa.

Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry on jakanut Etelä-Pohjanmaan Muistiystävällinen teko -palkinnon jo muutamana viime vuotena. Huomionosoituksien saajat julkaistaan aina Maailman Alzheimer-päivänä 21.9.

– Jokainen meistä voi tehdä pieniä ja suuria muistiystävällisiä tekoja arjessaan. Näitä voivat olla esimerkiksi oman ja lähipiirin muistin suojelu tarjoamalla aivoterveellisen aterian, muistaa selkeän kielen käyttämisen puheissa ja artikkeleissa, tai tarkastelemalla oman yrityksen palveluja muistipulmia potevan henkilön näkökulmasta, Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Minna Huhtamäki-Kuoppala sanoo.

Korona-pandemian vuoksi vuoden 2021 huomionosoitus jäi jakamatta. Sen vuoksi tänä vuonna huomionosoituksen Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistykseltä sai kaksi toimijaa.

Vuoden 2021 Muistiystävällinen teko

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin muistisairaan palveluketjun laatinut laaja, moniammatillinen ja maakunnallinen työryhmä, pj., ylilääkäri Pauliina Pippola ja siht., kehittämissuunnittelija Virve Rinne.

Perustelut: Ensimmäinen, v. 1991 valmistunut alueellinen hoito-ohjelma muistipotilaiden hoitoon oli maassamme uraauurtava työ. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri laati ohjelman ja sai siitä aikanaan huomiota valtakunnallisesti. Uusi, nyt julkaistu sähköisellä alustalla toimiva kaikille avoin palveluketju on samalla tavalla uraauurtava malli maassamme, tietolähde niin muistipulmista kiinnostuneille, muistisairaille läheisineen kuin ammattilaisillekin. Ketjun kuvaus ei ole ”vain organisaatiolähtöinen”, vaan sairaanhoitopiirin työryhmä on huomioinut laajasti alueen ja asiakasnäkökulman sekä ottanut huomioon käytännön kokemukset ja kehittämisehdotukset myös sairastuneilta ja läheisiltä.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Palveluketjun tavoitteena on turvata muistiasiakkaan hoidon ja palvelujen oikea-aikaisuus ja sujuvuus yli organisaatiorajojen sekä eri ammattiryhmien kesken. Samalla yhtenäistetään hoitokäytäntöjä ja selkiytetään tutkimusten, hoidon ja palveluiden porrastusta. Myös asiakkaiden näkökulmasta oleellista on käytäntöjen juurruttaminen kaikille toiminnan tasoille ja niihin onkin jo paneuduttu esim. toimipaikkakoulutusten avulla. Työtä on tehty moniammatillisessa yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Ketjut pohjautuvat näyttöön perustuvaan lääketieteeseen, mm. Käypä hoito -suosituksiin, sekä muuhun terveys- ja sosiaalihuollon tutkittuun tietoon. Palveluketju sisältää myös asiakkaan polun ja erillisen osan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Palveluketjun tiimoilta järjestetään koko päivän seminaari Seinäjoen keskussairaalan isossa auditoriossa to 22.9. klo 8.30–15.10.

Vuoden 2022 Muistiystävällinen teko

Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuran työryhmä / Isä-näytelmä, pj. Joonas Autio.

Perustelut: Harrastajateatteri on tehnyt rohkean teon hankkiessaan ja saadessaan esitysluvan ranskalaisen Florian Zellerin näytelmälle Isä, johon Suomessa vain muutamat ammatti- ja harrastajateatterit ovat saaneet aiemmin esitysoikeudet. Näytelmän ohjaajana on toiminut näyttelijä-ohjaaja Eija-Irmeli Lahti ja työryhmä on melko pieni vaativaan esitykseen nähden.
Näytelmä on kertomus muistisairaudesta ja sen moniulotteisuudesta. Teatteritaiteen keinoin tarjotaan katsojalle avaimia oivallukseen ja kenties häivähdyksiä kokemuksista, joista voidaan oppia sitä, mitä muistisairaus on itse sairastuneelle ja lähipiirille. Kun kukin on vuorollaan hämmentynyt.

Joonas Autio
Isä-näytelmän tuottaja Joonas Autio.

Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura ei jää vain tekemään näytelmää, vaan on huomioinut omalta osaltaan muistiystävällisen vaikuttamistyön näytelmän tiimoilta järjestämällä mm. Maailman Alzheimer-päivänä luentoja ja avoimet harjoitukset. Työryhmä on innostanut ihmisiä pysähtymään muistisairauden ääreen sytyttämällä ”Muistin tulen” ja näin jakamaan iloa ja valoa muistisairaille läheisille #muistintuli. Seura järjestää myös Seinäjoen Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa Muistin tuli -tempauksen Kampusrannassa. Nuorisoseura on tiedottanut muisti -teemaan liittyen omissa kanavissaan. Lisäksi Nuorisoseuralla on yleisötyöntekijä näytelmän tiimoilta sekä aula-isäntä tukemassa ja auttamassa esitykseen tulevia.

Näytelmän esityskausi on syksyllä ja huomionosoitus luovutetaan Ylikylän Nuorisoseuralla näytelmän ensi-illassa 24.9.

Lue lisää palkitusta Isä-näytelmästä:

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyvinvointi kulttuuri teatteri

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset