Article image
Pramian tehtaanmyymälässä voi juoda kahvit ja nauttia virvokkeita tutkiessaan eri juomavaihtoehtoja. Kesätyöntekijä Heidi Korkiakoski huolehtii sekä juomien esilläolosta että kahvilatoiminnasta.
Kaupallinen yhteistyö

30.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Pramian tehtaanmyymälästä myös pienpanimo-olutta ja sahtia

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

Yli 30 vuotta toiminut Pramia on aloittanut tekemään nyt myös panimotuotteita. Pramia on ollut ympäristövastuullisuudessa aikaansa edellä jo kymmenen vuotta, 100%:sesti kierrätysmateriaalista valmistetulla muovipullollaan. Pramia on Suomen suurin perheomisteinen alkoholijuomien valmistaja. Pramian tytäryritys Pramia Plastic on ainoa suomalainen uusiomuovin valmistaja.

Kesällä on erityisen hyvä aika maistaa uusia ja vielä kokeilematta olevia juomamakuja. Kaikkein ympäristötietoisinkin janoinen voi hyvillä mielin sujauttaa kaupasta tai Alkosta ostoskoriinsa Pramian tekemän alkoholi- tai alkoholittoman juoman.

– Meidän pullomme on ekologisuudeltaan tuotteen koko elinkaari huomioiden vertaansa vailla, koska sen hiilijalanjälki on jopa 95 % pienempi kuin lasipullolla, Pramian toimitusjohtaja Tero Mäkinen kiteyttää.

panimo
Pantillisesta muovipullosta valmistetaan muoviraetta, joka on elintarvikekontaktikelpoista. Siitä tehdään edelleen pulloaihio, puhalletaan pulloksi, joka on 100% kierrätysmateriaalia.

Pramia on aikoinaan aloittanut sahdin valmistuksella vuonna 1990, nyt hallituksen puheenjohtajaksi jättäytyneen Marko Mäkisen ja hänen puolisonsa Mariannen toimesta.

Pramian edeltäjä Sahtimafia sai ensimmäisenä Suomessa väkevän alkoholin valmistusluvan vuonna 1995.

– Siitä on kuljettu pitkä matka tähän päivään, jolloin meillä on oma tuulivoima, sisäinen sähköverkko sekä juuri tänä vuonna meidän kierrätysmuovistamme valmistetuille PET-pulloille myönnetty Joutsenmerkki.

– Se on ensimmäisenä Pohjoismaissa merkin saanut muovipakkaus.

Panimo avautunut

Kaksi vuotta on Pramialla ollut tehtaanmyymälä Kurikan Ilvesjoella, yrityksen syntysijoilla, missä toimii myös yrityksen laboratorio ja kaikkien juomien valmistaminen.

– Juhannuksena pullotimme ensimmäisen oluemme. Ostimme Saksasta käytetyt panimolaitteet ja nyt meiltä saa myös lager-olutta 0,75 litran kokoisessa maailman ympäristöystävällisemmässä juomapakkauksessa, eli PET-muovipullossa.

panimo
Pramia on suurin perheomisteinen alkoholijuomien valmistaja ja myös ainoa suomalainen kierrätysmuovi­pullojen jälleenkäsittelijä.

Jo yli 30 vuotta alkoholijuomia valmistanut Pramia haluaa ihmisten juovan oluensa lasista tai tuopista, ei tölkistä tai suoraan pullosta.

– Juoman aromit tulevat paremmin esiin, kun se juodaan lasista.

Miljoona pulloa joka päivä

Pramian Toholammilla sijaitseva tytäryhtiö Pramia Plastic Oy käsittelee vuorokaudessa miljoona Suomesta kerättyä pantillista kierrätyspulloa.

– Jos muovipakkaustamme vertaa alumiinitölkkiin tai lasipulloon, niin niitä ei Suomessa kukaan jatkojalosta, vaan ne viedään ulkomaille.

Pramia vähentää ympäristökuormitusta myös niin, että Toholammilta ei kuljeteta Ilvesjoelle kierrätettyjä uusia pulloja, vaan 100%:sesti kierrätettyä muoviraetta.

Pramian sahti ja ensimmäistä kertaa valmistettu lager-olut myydään 0,75 litran kierrätetyissä muovipulloissa.

– Teemme täällä pulloaihiot, puhallamme pulloiksi, pullotamme niihin juomamme ja lähetämme maailmalle, Mäkinen kuvailee yrityksen pullotuotantoa.

Toholammin tehtaan kierrätyspullojen käsittelyprosessissa syntyy uusiokäyttöön kelpaavaa raaka-ainetta.

– Elintarvikekontaktikelpoinen materiaalimme valmistuu kahdeksantuntisen prosessin päätteeksi. Myymme siitä 99% ulkomaille ja jäljelle jäävästä prosentista teemme kaikki pullomme.

– Yhdestä rekkakuormasta saamme 1,35 miljoonaa pulloaihiota.

Kierrätysmuovista valmistetuille PET-pulloillemme myönnettiin viime vuonna Joutsenmerkki.

pramia

Tehtaanmyymälässä oma hiekkaranta

Kurikan Ilvesjoella sijaitseva Pramian tehtaanmyymälä ja kahvila on mielenkiintoinen paikka nähdä monipuolisen, kymmenien eri juomamerkkien valmistajan tuotantomiljöö.

 

Pramia on yksi Alkon tärkeimpiä tavarantoimittajia viini- ja long drink – juomillaan, likööreillä, juomasekoituksilla, maustamattomilla ja maustetuilla viinoilla sekä rommilla. Juomatehdas on pitkälle automatisoitu.

– Meillä on täällä Pohjoismaiden modernein pullottamo. Yksi henkilö voi automaatiolla pullottaa jopa kolme pulloa sekunnissa eli maksimissaan 12000 pulloa tunnissa, Pramian toimitusjohtaja Tero Mäkinen avaa.
Myymälän yhteydessä on oma hiekkaranta, jossa on myös cocktail-vaunu.

– Olemme kiertäneet vaunulla erilaisia tapahtumia, mutta tänä kesänä vaunu pysyy meille tulevien vierailijoiden ilona, Mäkinen huudahtaa.

Kesäjuhlien järjestäjät ovat löytäneet apua booliensa suunnitteluun Pramian Boolikone.fi -palvelusta, kun siellä voi valita sopivan boolin lukemattomilla eri kriteereillä.

– Sen avulla boolin suunnittelu on helppoa ja varsin hauskaakin, Mäkinen naurahtaa.

boolikone.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (21 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset