Article image
23.05.2022
Koti ja asuminen

Pihasauna ilman lupaa

Teksti: Hannele Norja
Kuva: iStock

Suunnitelmissa oleva uudistus antaisi mahdollisuuden rakentaa alle 30 neliön rakennuksen ilman lupaa.

Rakentamisen byrokratiaa halutaan helpottaa uudella vuoden 2024 alkupuolella voimaan astuvalla maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksella.

– Rakentamislaki vauhdittaisi rakentamisen vähähiilisyyttä ja digitalisaatiota, sujuvoittaisi rakentamista ja parantaisi rakentamisen laatua, ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osaston ylijohtaja Teppo Lehtinen toteaa blogissaan.

Voimaan tullessaan uusi rakennus- ja toimenpideluvan korvaava rakentamislupa lisäisi rakennusvalvonnan työtä määrällisesti ja hankaloittaisi laadullisesti.

– Neuvonnan ja varsinkin jälkivalvonnan määrä tulisi kasvamaan. Positiivinen työmme tulisi muuttumaan myös negatiiviseksi purkukehotuksineen, Seinäjoen kaupungin johtava rakennustarkastaja Katja Helenius sanoo.

Katja Helenius
Seinäjoen kaupungin johtava rakennustarkastaja Katja Helenius.

Voiko rakentaa ilman lupaa?

Rakentaa ei voi, jos ei ole rakennuspaikkaa. Rakennuspaikka voidaan määrittää esimerkiksi kaavalla. Monet eivät sitä huomaisi tarkistaa.

Heleniuksen mukaan kevytrakenteisen 30 neliömetrin rakennelman rakentaminen ilman lupaa olisi ollut hyvä muutos, mutta rakennuksen rakentamista määrittää myös monet muut säädökset.

Niiden säädösten noudattamista vaaditaan rakennusluvassa. Mitä sitten, jos rakennus palaa, eikä siinä ole otettu huomioon palomääräyksiä, Helenius lisää.

Hiljattain käydyssä kuulemistilaisuudessa koko maan rakennusvalvonnan ammattilaiset vastustivat yleisesti uutta, suunnitteilla olevaa lakia.

Vesi ja sähkö rakennukseen saa tulla, keittomahdollisuutta ei. Silloin se muuttuisi mökiksi.

Katja Helenius

Hyvässä uskossa säädösten vastaisesti

Uusi laki sallisi esimerkiksi saunarakennuksen rakentamisen ilman rakentamislupaa. Asuinkäyttöön tarkoitettua kesämökkiä ei edelleenkään saisi rakentaa ilman lupaa.

– Vesi ja sähkö rakennukseen saa tulla, keittomahdollisuutta ei. Silloin se muuttuisi mökiksi, Helenius täsmentää.

Rakentamisen yhteydessä on rakennus- tai toimenpideluvan lisäksi otettava huomioon myös muut tarvittavat luvat.

Kaava määrittää omalta osaltaan rakentamista. Maallikko ei voi tietää kaikkia asioita ja saattaa rakentaa säädösten vastaisesti, hyvässä uskossa, Helenius sanoo.

Lainlaatija lähtee siitä, että kaikki tehdään säädösten mukaan ja rakennetaan vain sinne mihin saa rakentaa. Kaikki on otettava huomioon paloturvallisuutta myöten, Helenius täsmentää.

Helenius sanoo vielä olevan epäselvää, miten ja missä muodossa uusi laki rakennusvalvontaan aikanaan tulee.

Joka tapauksessa tämä uudistus ei nyt mene hyvin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.3/5 - (7 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti ja asuminen pihasauna rakennuslupa rakentaminen sauna

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset