Article image
Tuomas Korkea-aho vaihtoi mainoshommat ammattisukeltajuuteen. Kuva: Janne Karvonen.
05.10.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Siisti sisätyö vaihtui sukellusyrittäjyyteen

Teksti: Minna Saloranta

Naulaamista, hitsausta, polttoleikkausta, betonivalua… Sitähän se työ rakennuksilla on.

Lappajärveläisen Tuomas Korkea-ahon varusteet eivät tosin ole perussettiä. Haalarit korvaa sukelluspuku, työkaluissa tarvittavan sähkön hydrauliikka ja lapion kovalla paineella pohjamutiin pureva vesisuihku. Sukellusyrittäjä Korkea-ahon työsarkaa on vedenalainen rakentaminen.

Tällä hetkellä Pohjanmaan mies paiskii töitä sillan alla Helsingin Jätkäsaaressa, meren päälle nousevan korttelin työmaalla.

Sukeltajan työ perustuu yhteistyöhön työryhmän kanssa. Kolmihenkisestä tiimistä yksi on vuorollaan veden alla, kaksi muuta huolehtii työkalujen toimittamisesta ja sukeltajasta.

sukellusyrittäjä kotitalonsa edustalla Lappajärvellä
Tuomas Korkea-ahon koti on Lappajärven rannalla. Kaipuu veden alle syntyi jo nassikkana saman järven laineilla. Kuva: Minna Saloranta.

Mainosmies hyppäsi veteen

Sen piti olla vain sivutoimi päätyön ohessa. Niin Korkea-aho ajatteli, kun hakeutui opiskelemaan ammattisukeltajaksi vuonna 2015. Pyöritettävänä oli kymmenen vuotta aiemmin perustettu mainostoimisto.

– En uskonut, että sukeltaminen voisi työllistää minut kokopäiväisesti.

Toisin kävi.

Sukellusyrittäjän keikat tulevat liki kokonaan yhdeltä ja samalta toimeksiantajalta. Se tekee yrittäjyydestä mutkatonta ja niin turvattua kuin se nyt ylipäätään voi olla.

– Siihen olin jo tottunut, ettei yrittäjä tiedä töistään ja tuloistaan kuukauden tai ainakaan monen päähän.

sukellusyrittäjä koulussa tekemässä harjoitussukellusta
Hitsausharjoitus koulussa. Kuva: Tuomas Korkea-aho.

Alan vaihtamista ei kannata pelätä

Alanvaihdon kynnys ei tuntunut Korkea-ahosta niin isolta –sivutoimihan se olisi –, eikä alanvaihtokaan ollut hänen elämänsä ensimmäinen. Nuorena miehenä ura alkoi perheen kauppaliikkeestä.

sukellusyrittäjä hitsaamassa
Hitsausta veden alla. Kuva: Matti Pöntinen.

Ennen kouluun uskaltautumista kahden lapsen isä joutui kuitenkin pohtimaan perusteellisesti arjen järjestymistä. Sehän oli selvää, että Lappajärvi ei sukeltajaa työllistä. Epäreilua sinänsä, sillä juuri tuo järvi on syypää siihen, että miehellä on ikänsä ollut ”pakonomainen tarve lykätä pää veden alle”.

– Olen itseeni tyytyväinen, että uskalsin aikuisiällä aloittaa opiskelun ja järjestää asiat uusiksi, ehkä vähän viisaampana kuin nuorena. Samaan kannustan muita, joita alanvaihto houkuttaa.

Aina pään mennessä pinnan alle ja matkan alkaessa siihen toiseen maailmaan tunnen meneväni jonnekin, jossa minun kuuluukin olla, sanoo ammattisukeltaja Tuomas Korkea-aho.

Mieluummin sukellusyrittäjä kuin sisätöissä

Vesi on aina ollut Korkea-ahon elementti. Ensimmäisen sukellustukialuksensa hän rakensi serkkujensa kanssa kaupalta löytyneistä styrox-laatikoista.

– Oltiin enemmän Jacques Cousteauta kuin tämä ranskalainen vanha herra itse.

Sittemmin sukellusharrastus on vienyt maailman merille – ja niiden pohjaan – Jäämerestä Andamaanienmereen.

Entä mitä tapahtuu intohimolle ja lajirakkaudelle, kun harrastus vaihtuu työksi? Voiko sukeltaminen maistua puulta?

– Tuulisena syyspäivänä Jätkäsaaressa siistin sisätyön edut tulevat varmasti mieleen useammankin kerran, hän naurahtaa.

Se on kuitenkin ohi menevä tunne.

– Vedenalainen maailma on minun maailmani, ja fyysisen työpäivän jälkeen voin paljon paremmin kuin ajattelutyössä.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Veden alla vain ahventen silmät selässä

Työn etuihin kuuluu se, että pääsee näkemään paikkoja, joista useimmilla ei ole tietoakaan. Kaiken maailman luukut tulee koluttua.

Työmailla työtä saa tehdä omassa rauhassa, ellei sitten häiriinny otsalampun valokiilasta kiinnostuvista kaloista tai ahvenen tuijotuksesta.

– Etenkin voimalaitosten virtauksissa kaloja on paljon. Ahvenet ovat hyvin reviiritietoisia, ja ne oppii tuntemaan. Sama tyyppi löytyy päivästä toiseen saman paalun takaa. Ehkäpä tästä syystä kalan syöminen on jäänyt nykyään vähemmälle. Kaloista on tullut vähän kuin työkavereita.

sukellusyrittäjä
Sukellusyrittäjä Tuomas Korkea-aho. Kuva: Minna Saloranta.

Sukellusyrittäjä Tuomas Korkea-ahon yrittäjyyden opit:

  • Alussa merkitsevä asia on rakentaa riittävän selkeä tuote tai palvelu, jota pystyt myymään ja saamaan kassavirtaa. Kun aloitat, homman on oltava simppeliä. Tämän jälkeen voit jalostaa ja toteuttaa visiotasi.
  • Vaurastuminen ei ole syy, vaan seuraus. Tee hommasi hyvin ja palvele päämiehesi asiakasta hyvin. Pikavoitot onnistuvat harvoin. Ajattele homma kymmenen vuoden perspektiivillä. Hyvin tehty työ tuottaa ajan kanssa tulosta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (12 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
työelämä Yrittäjä yrittäjyys yritystoiminta

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset