Article image
Sanna Heikkilä on kiitollinen seinän mustavalkoisten kuvien sukupolville heidän työstään. Aika näyttää mihin värikuvien sukupolvi päätyy. Tällä välin Sanna Heikkilä vie yritystä eteenpäin mielellään ja innoissaan.
02.10.2020
Autot ja liikenne

Kun sukupolvenvaihdos tehtiin, kukaan ei tullut sanomaan, ettet pysty

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Hannele Norja ja Sanna Heikkilän kotialbumi

Sukupolvenvaihdos muutti Sanna Heikkilän työn ruotsin kielen opettajasta öljynkuljetusalan toimitusjohtajaksi. Nuorten parissa yllätyksiä saattoi väkisinkin sattua. Huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta vaativalla öljynkuljetusalalla yllätyksiä ei saa kohdalle osua.

Kymmenen vuotta kestäneen opettajan uran jälkeen Sanna Heikkilä vaihtoi työmaansa öljynkuljetusalalle. Hän on toiminut kesäkuun alusta alkaen alahärmäläisen perheyrityksen toimitusjohtajana.

– Otin isoisäni isän vuonna 1944 perustaman yrityksen toimitusjohtajan tehtävät vastaan kesäkuun alussa.

Työhön valmistautumisen Heikkilä aloitti vuonna 2017.

– Opettamisen ja ohjaamisen viettiä helpottaa se, että vedän viikoittain ryhmäliikuntatunteja, hän naurahtaa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Tärkeä kysymys kolmelle tyttärelle

Löytyykö teistä yritykselle jatkajaa? Kuinka tästä edetään?

– Nuo kysymykset isäni Jari Välikangas esitti muutama vuosi sitten meille kolmelle tyttärelleen, Heikkilä muistelee.

Kahden siskon vastaukset isä sai melko pian, Sanna Heikkilä jäi miettimään omaansa.

– Hoitovapaalla ollessani ja yrittäjämieheni kanssa asiaa pohdittuani syntyi vahva tahto ja halu jatkaa jo kolme sukupolvea jatkunutta yritystoimintaa. En halunnut katkaista tätä sukupolvien jatkumoa, Heikkilä myöntää.

Isä ja henkilökunta tukena sukupolvenvaihdoksessa

Yhtäkkiä tai outoihin saappaisiin Heikkilän ei ole tarvinnut hypätä.

– Olen nähnyt pienestä asti kuljetusyrittäjäperheen arkea ja tavallaan kasvanut kiinni yrittäjyyteen. Ala oli kuitenkin vieras, joten opittavaa oli ja on paljon.

Vaikka yrityksen toiminta on laajaa, niin kaikkea ei ole tarvinnut heti ymmärtää.

– Isä on tukena ja apuna. Suuri apu on myös muusta henkilökunnasta, Heikkilä kehuu.

Yllätyksiltä ei tuore toimitusjohtaja ole voinut kuitenkaan välttyä.

– Se positiivinen asenne ja kannustus mitä olen saanut, on ollut suurin yllätys. Kukaan ei ole tullut sanomaan, että et pysty tähän, päinvastoin. On sanottu ääneen, kuinka hienoa on, että jatkat.

Heikkilä ei aikoinaan ajanut rekkakorttia, ei edes kuorma-autokorttia. Kuljettajien työhön hän on tutustunut auton kyydissä, reittejä kiertämällä.

– Öljy on kuljetettaessa vaarallinen aine ja öljynajo on vaativaa työtä. Sitä ei voi tehdä satunnaisesti. Kaikki meidän 27 ammattitaitoista ja vaatimusten mukaiset kurssit käynyttä kuljettajaa osaavat sen puolen erinomaisesti. Vien mielelläni yritystä eteenpäin tältä omalta paikaltani.

Tulevaisuutta on turha murehtia

Kolmen pojan äiti ei uhraa aikaa turhalle murehtimiselle tulevaisuuden suhteen. Tulevaisuudelle ja omalle tekemiselle on antanut hyvää perspektiiviä pian valmistuva yrityksen historiikki.

– Edelliset sukupolvet ovat osanneet tehdä rohkeita päätöksiä ja ennen kaikkea osanneet toimia oikeassa kohtaa. Toivon, että itselläni olisi samanlaista taitoa. Tässä hommassa vaaditaan, että osaa katsoa eteenpäin.

Heikkilä toteaa, että yritys tulee elämään ajan olojen mukaan. Liikkumavaraa toiminnalle antaa myös yrityksen monipuolisuus.

– Kun hoidamme polttoaineiden toimitusten ohella myös myynnin, pystymme aina tarvittaessa reagoimaan nopeasti ja palvelemaan asiakasta alusta loppuun saakka, Heikkilä vakuuttaa.

sukupolvenvaihdos yrityksessä
Vuonna 2019 kolme sukupolvea Aino Välikangas, Jari Välikangas ja Sanna Heikkilä juhlivat yrityksen 75-vuotista taivalta.

Ketju ei ole katkennut

Sanna Heikkilän isoisän isä, Väinö Välikangas, sai liikenneluvan vuonna 1944. Liikenteeseen ilmestyi tuolloin Alahärmän ensimmäinen taksi. Kuorma-autoluvan hän sai vuonna 1948.

Väinö Välikankaan poika, Ensio Välikangas, oli mukana toiminnassa alusta asti.

Vuonna 1978 Ensio Välikangas menehtyi äkillisesti, ja yrityksen vetovastuu jäi 20-vuotiaan pojan, Jari Välikankaan, vastuulle.

Isälle oli iso päätös jatkaa yritystä niin nuorena, Sanna Heikkilä kertoo.

Vuoteen 1997 saakka yritys kuljetti öljyn lisäksi myös mm. soraa, perunaa, viljaa, lannoitteita, kalkkia, elintarvikkeita, tiiliä ja vakauspainoja. Vuodesta 1997 ajossa on ollut pelkästään öljyä.

Jo osakkaana ollut Sanna Heikkilä tuli vuonna 2017 täyspäiväisesti mukaan Jari Välikangas Oy:n toimintaan. Sukupolvenvaihdos eteni toivotulla tavalla, ja hän aloitti palkattuna toimitusjohtajana 1.6.2020.

Jari Välikangas jatkaa toiminnan kehittämistä hallituksen puheenjohtajana ja monissa luottamustehtävissään.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (16 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset