Article image
Tiina Hautala luki kummitustarinoitaan yleisölle Ylihärmässä Kotiseututalo Keskikankaalla järjestetyssä Haamukahvilassa.
13.12.2022
Tapahtumat ja matkailu

Kummituksia ja kauhutarinoita joulunpyhiksi

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Vaasalaista tietokirjailijaa ja Haamu Kustannuksen perustajaa Tiina Hautalaa kiinnostavat paikallishistoriastamme löytyvät kummitustarinat.

Intohimo tarinoihin on vienyt kirjailija Tiina Hautalaa useisiin jännittäviin paikkoihin ja nykyisin hän paitsi kirjoittaa myös toimii aaveoppaana Vaasan keskustaan sijoittuvilla kummituskävelyillä.

– Kirjoittamiseeni liittyy muistiinmerkitsemisen tärkeys ja halu säilyttää unohtumisvaarassa olevia tarinoita, tapahtumia, kohtaloita ja myös omaan elämään liittyviä muistamisen arvoisia asioita. Olenkin aina ollut innokas päiväkirjojen ja kalenterimuistiinpanojen pitäjä, Hautala kertoo.

kirjailija Tiina Hautala
Tiina Hautalan omaa tuotantoa ovat esimerkiksi kirjat Museon hassu haamuherra, Leikkisä luuranko, Kanttorilan kumma vieras ja Kivikkosaaren kummitus sekä aavetarinakokoelmat Vaasasta, Pohjanmaalta ja suomalaisista hotelleista.

Saaristossa viihtyvä Hautala kertoo ruokkivansa mielikuvitustaan tuijottamalla auringonlaskuja lepakoiden viuhahdellessa taivaalla, hämähäkkien punoessa seittejään ja puiden oksien natistessa illan hämäryydessä.

– Aina välillä matkailen lähellä ja kauempana paikoissa, joissa on historian havinaa, tarinoita ja mielellään kummituksia, Hautala jatkaa.

Kirjat ja lukeminen liittyvät vahvasti joulun aikaan. Kirjoja saadaan lahjaksi ja joululomalla on aikaa lukea.

– Luen työni puolesta paljon tulevien kirjojen käsikirjoituksia. Siinä on oltava skarppina. Ehkä siksi olenkin vastapainoksi ihastunut äänikirjoihin, joiden parissa saan tavallaan olla vapaalla. Joulun aikana aion ottaa listalle paljon kotimaisia nuortenkirjoja. Suomessa kirjoitetaan todella korkeatasoisia lasten- ja nuortenkirjoja, ja alan seuraaminen on ilo.

kirjailija Tiina Hautala

Kauhuun ja kummitustarinoihin erikoistunut Haamu täyttää vuodenvaihteessa kymmenen vuotta. Sen tarjonnassa on luettavaa kaikenikäisille. Pyysimme Tiina Hautalaa poimimaan Haamun valikoimasta viisi kirjavinkkiä joulunajan lukemiseksi.

Haamun viisi lukuvinkkiä jouluun

Mervi Heikkilä & Marjo Nygård: Uppalan Kartanon aarre (2017)

uppalan kartanon aave

”Perheen pienimmille voi lukea ääneen tai antaa itseluettavaksi Mervi Heikkilän kirjoittaman ja Marjo Nygårdin kuvittaman Uppalan Kartanon aarre -lastenkirjan. Kosti Kummitus on hukannut aarrearkkunsa avaimen, eikä meinaa millään muistaa, minne tai mihin aikaan se on jäänyt. Taikavoimien avulla lähdetään aikamatkalle. Tarinan paikoissa ja kuvituksissa voi tunnistaa Seinäjokea.”

Ilkka Auer: Domowik (2018)

Ilkka Auer Domowik

”Ilkka Auerin ”Domowik” on täynnä joulun taikaa, hiippailua, vihjeviestejä ja satumaista tunnelmaa, jossa on myös synkkiä sävyjä. Yllättävän testamentin myötä Vilma Sumeliuksen perhe muuttaa Hästebäckin kartanoon. Uusi koti paljastaa vähitellen salaperäisen maailmaan, josta tuntemamme sadut ovat lähtöisin. Tarina viehättää yhtä lailla nuoria kuin aikuisempiakin lukijoita ja sopii noin viidesluokkalaisesta ylöspäin.”

Riina Peltonen: Noitia, kalloja, vedenhenkiä (2021)

Noitia, kalloja, vedenhenkiä

”Riina Peltosen ”Noitia, kalloja, vedenhenkiä” on maaginen matkaopas Pohjanmaalle ja mainiota luettavaa retkeilystä ja paikallislegendoista kiinnostuneille. Oppaan avulla voi nojatuolimatkailla vedenhenkien, kööpeleiden ja vuorenpeikkojen jäljillä ja suunnitella tulevan kesän lähireissukohteiksi vaikkapa Alajärveä, Isoakyröä, Kauhajokea, Kauhavaa, Kokkolaa, Töysää, Vaasaa, Vähääkyröä tai Vöyriä.”

Marko Hautalan jouluiset kauhutarinat

tilauspukki marko hautala

”Synkän huumorin ja äänikirjojen ystävien kannattaa ottaa kuunteluun Marko Hautalan jouluiset kauhutarinat. Lukija Anssi Rantamäki eläytyy rooleihin antaumuksella ja pilke silmäkulmassa. Sarjassa on ilmestynyt tarinat ”Setä Alfredin evankeliumi”, ”Vihreät kuulat”, ”Tilauspukki” ja ”Kirkkoväki”. Alle tunnin kestoisissa tarinoissa liikutaan usein Vaasassa ja Pohjanmaalla.”

Per Faxneld: Uhripuu (2022)

Per Faxneld Uhripuu

”Jos pitää oikein hurjista jutuista, voi takkatulen äärellä tai jouluvalojen loisteessa kääriytyä huopaan ja napostella Per Faxneldin Uhripuu-kokoelman lyhyitä vanhan ajan kauhukertomuksia yksi kerrallaan. Mimmi Strinnholmin kaunis kuvitus maustaa lukuelämystä. Tarinoiden tapahtumapaikka Ruotsin Västerbotten on Suomen Österbottenin eli Pohjanmaan naapuri.”

kirjailija Tiina Hautala
Tiina Hautala ja Haamu toivottavat Pointin lukijoille rauhallista ja lukurikasta joulun aikaa!

Tiina Hautalan tuotantoon voit tutustua Pohjanmaan kirjailijoiden sivuilla.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (8 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
historia Joulu joululahja kirjailija kirjat lukeminen vaasa Visit Vaasa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset