Article image
Kylmäkalleilla toimiva tuuletin pitää yhden huoneen suhteellisen viileänä.
06.07.2021
Tekniikka ja pelit

Tuuletinkauppa käy kuumana

Juho Kuorikoski

Kesähelteet ovat houkutelleet ihmiset tuuletinostoksille, ja tietyissä malleissa kysyntä ylittää tarjonnan. Tuulettimia ostetaan yhä aikaisemmin, jotta laitteen saa itselleen ennen kuin ne loppuvat.

Kesäkuu oli helteinen, ja säätiedotus povaa heinäkuustakin kuumaa. Tuulettimia ostetaan edellisvuosia enemmän, ja nykyään ihmiset osaavat varautua hellekesään hankkimalla laitteen jo ennakkoon.

Kulunut kesä on ollut Suomessa ennätyslämmin. Tuulettimet tekevät jälleen kauppansa edellisvuosien tapaan, ja paikoin laitteissa on myös saatavuusongelmia.

–Meidän ostomme perustuvat ennakkotilauksiin, jotka tuulettimien osalta ovat toteutuneet hyvin. Näiden päälle täydennysostoina tehdyistä tilauksista kaikkia malleja ei ole enää saanut, kertoo osastopäällikkö Ulla Mäenpää Vaasan Minimanista.

Korona on vaikuttanut monien tuotteiden toimitusketjuihin, myös tuulettimien.

–Kyllä sen vaikutukset näkyvät esimerkiksi siinä, mitä tuotteita Euroopassa tai maahantuojilla on.

Vaikka tuulettimia on saatavilla kohtuullisen hyvin, ilmastointilaitteiden kanssa tilanne on hieman haastavampi.

–Niitä menisi enemmänkin.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Seinäjoen Minimanissa tilanne on pitkälti samanlainen.

–Tuulettimia on aika hyvin tarjolla, mutta ilmastointilaitteet ovat menneet kaupaksi melkeinpä heti, kun ne on saatu hyllyyn, kertoo myyjä Mikael Palojärvi.

Perusmallin tuulettimia

Mäenpää kertoo, että kysytyimpiä laitteita ovat perinteiset pöytä-, jalka- ja tornituulettimet.

–Perinteinen tuuletin on yhä ykkönen.

Poikkeuksellista tämän kesän tuuletuskaupassa on se, milloin myynti alkoi. Mäenpää kertoo, että ihmiset osasivat tänä vuonna varautua ennakolta kuumaan kesään edellisvuosia paremmin. Mäenpää kertoo, että tuulettimien kysyntä on edellisvuosiin verrattuna ollut kasvussa.

–Myynti alkoi jo keväällä, koska viime vuonna moni jäi ilman. Nyt ihmiset ovat halunneet varmistaa, että saavat tuulettimen ennen helteitä.

Edulliset ilmastointilaitteet kysyttyjä

Kysyntä on ollut kodintekniikkaliikkeissäkin kovaa, mutta toistaiseksi tuulettimia on riittänyt kaikille halukkaille

–Ei ole tarvinnut myydä ei-oota. Tähän tietysti auttaa, kun tilaukset on tehty etukäteen, kertoo Seinäjoen Powerin myymäläpäällikön sijainen Jarmo Katajamäki.

Ainoastaan edullisimmat ilmastointilaitteet ovat artikkeli, jossa tarjonta ei riitä kattamaan kysyntää. Tuulettimien, viilentimien ja ilmastointilaitteiden myynti on Katajamäen mukaan kasvanut reilusti edellisvuodesta.

–Viime vuosikin oli tässä tuoteryhmässä hyvä, mutta siihen verrattuna kasvu on ollut moninkertaista. Varsinkin oikein kuumina päivinä näitä tuotteita saatetaan jopa jonottaa.

Enää ei osteta kaikkein halvinta tuuletinta. Entistä useampaa kiinnostaa myös ilmastointilaite.

–Tuulettimiin panostetaan, halutaan esimerkiksi mahdollisimman hiljainen.

Ilmastointilaite ei sovi joka torppaan

Vaikka ilmastointilaite on tuuletinta tehokkaampi viilentäjä, se ei sovi aivan jokaiselle.

–Se tarvitsee poistoputken ulos, jota ei ihan joka asuntoon voi laittaa. Näissä tilanteissa on pakko käyttää tuuletinta.

Helpotusta helteeseen saa myös viilentimistä. Nämä ovat tuulettimia, joissa on säiliö vedelle, jäälle tai kylmäkalleille. Tällainen laite viilentää lähialuetta puhaltamalla kosteaa ilmaa.

–Nekään eivät varsinaisesti viilennä, vaan teho perustuu kosteuteen. Jos kämpän haluaa viileäksi, on ilmastointilaite siihen paras konsti.

Juttua täydennetty 7.7. kello 8:57. Lisätty Jarmo Katajamäen kommentit.

Tuuletin, viilennin vai ilmastointilaite?

Tuuletin ei viilennä sisäilmaa, vaan se liikuttaa sitä tuottaen ilmavirran avulla helpotusta hikoiluun. Yöllä tuulettimesta on apua, sillä sitä voi käyttää viileän ulkoilman siirtämiseksi sisätiloihin.

Myynnissä on myös tuuletinmalleja, joihin voi lisätä esimerkiksi kylmäkalleja viilentämään ilmavirtaa. Viilentimeksi kutsuttu laite viilentää tehokkaasti yhden huoneen, mutta kylmäkallet on muistettava vaihtaa, jotta laitteen tuottama ilmavirta pysyy viileänä.

Tuulettimia tehokkaampi

Siirrettävä ilmastointikone puolestaan jäähdyttää ilmaa oikeasti. Näitä laitteita on saatavilla poistoputken kanssa tai ilman. Poistoputkelliset mallit ovat tehokkaampia, koska ne siirtävät lämpimän ilman ulos, mutta putki pitäisi saada ulos huoneesta muuten kuin raollisen oven tai ikkunan kautta, jotta lämmintä ilmaa ei pääsisi huoneeseen.

Laitteet poistavat ilmasta myös kosteutta, joten laitteen sisälle voi kertyä varsin paljon vettä kondension vuoksi. Viilentimien ja ilmastointilaitteiden vesisäiliöt on muistettava tyhjentää säännöllisesti.

Juttua täydennetty 7.7. kello 8:58. Selvennetty tuulettimien, viilentimien ja ilmastointilaitteiden eroavaisuuksia.

Kommentti: Kyllä liika on liikaa

Yhä kuumemmat kesät seuraavat toisiaan. Nyt sadetta oikein odottaa, että ilma hieman raikastuisi. Alkukesästä kylvetty nurmikko näyttää varsin surulliselta, mutta ruohonleikkurin kyytiin ei ole hetkeen tarvinnut kavuta.

Etätyöläistä helle toden teolla koettelee. Oma kotikonttorini on yläkerrassa, ja hieman hiusrajaa ylempänä on musta peltikatto, joka tekee päivän aikana työhuoneesta saunan. Voin vain kuvitella esimerkiksi asvalttityöläisten arkea, kun jo tietokoneen näppäimistöä naputellessa hikikarpalot kimaltelevat otsalla. Työpaikan ilmastointia on ikävä.

Työolosuhteiden parantamiseksi hankin viilentimen. Ostin tämän jutun pääkuvassa näkyvän mallin, johon saa lisättyä kylmäkalleja tuulettimen takana olevaan lokeroon. Aparaatti toimii yllättävän hyvin, mutta vain silloin, kun kallet muistaa vaihtaa. Muuten viilennin vain liikuttelee huoneilmaa ja tuottaa meteliä.

Ei saisi valittaa, kun kerrankin on lämmintä, mutta kyllä tämä on jo liikaa.

Juho Kuorikoski
Sisällöntuottaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
etätyö koti tuuletin

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset