Article image
Kuusikulmainen Hexa Wall on kiiltävälasitteinen, loimupintainen seinälaatta, jossa riittää värivaihtoehtoja, Riitta Rautio Värimiehet Seinäjoen yritysmyynnistä esittelee.
Kaupallinen yhteistyö

12.11.2021
Koti ja asuminen

Vastuullisuus kulkee Värimiehillä läpi toimitusketjun

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Jenna Koivisto, Liina Hautanen

Värimiehet tunnetaan monipuolisista myymälöistään Seinäjoella ja Vaasassa. Isoa roolia näyttelee myös yritysmyynti, jota tehdään valtakunnallisesti.

– Meiltä löytyy laaja valikoima laadukkaita pintamateriaaleja ja palvelemme sekä kodin rakentajia että ammattilaisia. Iso osa myynnistämme menee tänä päivänä isoille rakennusliikkeille ja muille ammattirakentajille. Heitä varten meiltä löytyy oma palvelupiste ja myyjät, tämä helpottaa ja nopeuttaa rakentajien, arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden asiointia myymälöissämme, Riitta Rautio Värimiehet Seinäjoen yritysmyynnistä kertoo.

Ammattitaitoinen henkilökunta auttamassa

Näyttävä esillepano myymälöissä helpottaa materiaalivalintojen tekemistä.

– Eroamme yleisrautakaupoista sillä, että olemme keskittyneet nimenomaan pintamateriaaleihin, eli laattoihin, parketteihin ja muihin lattiapäällysteisiin, maaleihin, tasoitteisiin, vesieristeisiin ja saumausaineisiin, projekti- ja kauppiasmyynnissä toimiva Kari Huhtamäki sanoo.

Kun valikoima on tarkkaan rajattu, henkilökunta tuntee tuotteet perinpohjaisesti.

– Tuotetuntemuksemme on sellainen, mistä saamme koko ajan kiitosta.

Kari Huhtamäki Värimiehet
Kari Huhtamäki toimii Värimiesten projekti- ja kauppiasmyynnissä, jota tehdään ympäri Suomea. Huhtamäki on ilahtunut korkkilattian uudesta suosiosta, sillä se on yksi vastuullisimmista lattiamateriaaleista.

Tuotteita pohjatöistä pintojen viimeistelyyn

Osa tuotteista on omaa maahantuontia. Tärkeässä roolissa toimittajien valinnassa on vastuullisuus.

– Vastuullisuus näkyy tuotevalikoimassamme siten, että meiltä ei löydy vain niitä kaikista halvimpia tuotteita, vaan tuotteidemme tuotekehitykseen ja tuotantoon on oikeasti kiinnitetty huomiota. Meidän täytyy voida varmistaa, että myymämme tuotteet ovat toimivia ja turvallisia, Huhtamäki kertoo.

Valitsemalla kumppaneiksi sellaisia yrityksiä, joille itselleenkin vastuullisuus on tärkeä asia, Värimiehillä pystytään luottamaan myös reklamaatioprosessien sujumiseen.

Meidän liiketoiminnassamme vastuullisuutta on myös se, että valitsemme kumppaneiksemme ainoastaan sellaisia toimittajia, joiden tiedämme hoitavan hyvin myös reklamaatiot, Huhtamäki täsmentää.

– Vastuullisuuskysymykset ovat äärettömän tärkeitä, muuten jäisimme aivan yksin. Emme voi mennä sen taakse, että me vain myymme tätä tavaraa ja ongelmien edessä nostaa kädet pystyyn.

vastuullisuus
Korkkitammia ei kaadeta tai vahingoiteta korkkikaarnan sadonkorjuussa. Korkkitammen elinikä on keskimäärin 200 vuotta.

Hiilijalanjälki, hiilikädenjälki ja kompensaatio

Huhtamäki korostaa, että vastuullisuudessa ei ole kyse pelkästään siitä, kuinka paljon hiilidioksidia tuotetaan tai sidotaan.

– Tuotanto synnyttää aina hiilijalanjälkeä. Käytännössä et voi ostaa mitään tuotetta ilman että siinä on jonkun verran hiilijalanjälkeä. Toisaalta, jos kasvatat jotain tai kaadat puun ja teet siitä jotain madollisimman pitkään säilyvää, niin hiilijalanjälki muuttuukin hiilikädenjäljeksi.

Hiilikädenjäljellä tarkoitetaan sitä, kuinka paljon on pyrkinyt vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Eli käytännössä kuinka paljon on pystynyt sitomaan hiiltä.

Kun tuotat hiilidioksidia tietyn määrän, käytännössä se kompensoidaan rahalla. Vastuullisuuskysymyksen kannalta on merkittävää, mihin kompensaatio osoitetaan, Huhtamäki jatkaa.

– Esimerkiksi italialainen keraamisten laattojen toimittajamme Terratinta Group kompensoi tukemalla metsitystä, eli siellä laitetaan oikeasti uutta metsää kasvamaan.

Riitta Rautio Värimiehet
Riitta Rautio tuntee tuotteet perinpohjaisesti ja esittelee mielellään tuoteuutuuksia.

Kuinka valita vastuullisesti?

Ekologisuuden lisäksi Huhtamäki tarkastelisi myös tuotteen elinkaarta. Ylikuluttamisesta ja turhasta kuluttamisesta puhutaan paljon. Sisustustarvikeostoksilla näihin pystyy itse vaikuttamaan valitsemalla laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita.

– Haluaisin että kuluttajat pysähtyisivät miettimään sitä, kuinka paljon me käytämme luonnonvaroja. Miten voisimme käyttää niitä vähemmän ja säästää jotain tulevillekin sukupolville?

Sisustuksessa voi tehdä vastuullisuuden kannalta hyviä ja huonoja päätöksiä. Kun valitset esimerkiksi lattiamateriaalia, valitsetko tuotteen, joka on edullinen, mutta jonka elinikä on lyhyt vai valitsetko lattian, joka ikääntyy kauniisti ja kestää aikaa?

– Oikein valitut lattiat kestävät läpi koko talon elinkaaren. Mutta jos valitsetkin heikompilaatuisen lattiamateriaalin, jota sitten vaihtelet viiden-kymmenen vuoden välein, valinta kuormittaa luontoa huomattavasti enemmän, Huhtamäki sanoo.

– Lattian kanssa täytyy olla tosi tarkka ja keskittyä sen valintaan, sillä sen kohdalla tehdään pitkälle meneviä päätöksiä. Seinien värin ja tekstiilien vaihtaminen on helpompaa ja vaivattomampaa.

Edullisemmat lattiamateriaalit houkuttavat useaa mutta vastuullisen sisustajan valinta ne eivät ole.

– Onhan siinä aika iso ero, maksaako lattia 15 vai 35 euroa neliö. Mutta pidemmän käyttöiän lisäksi saat todennäköisesti myös tyylikkäämpää näköä ja ominaisuuksiltaan laadukkaampaa tavaraa. Hinta täytyy osata suhteuttaa lattian elinikään, Huhtamäki painottaa.

korkkilattia vinyylikorkki
Värimiehiltä löytyy monipuolinen valikoima vinyylikorkki- ja korkkilattioita.

Korkkilattia varsinainen ekoteko

Vastuullisimmiksi lattiamateriaaleiksi Huhtamäki listaa korkin, parketin ja lankkulattian.

– Korkin käyttäminen lattiassa on varsinainen ekoteko. Korkkitammi kuoritaan vajaan kymmenen vuoden välein ja siihen kasvaa aina uusi kuori.

Mitä enemmän lattiatuotteessa on korkkia, sitä enemmän lattiaan sitoutuu myös hiiltä. Toinen samantyyppinen on parkettilattia, joka on lähes 100 % puuta.

– Jos puu kasvaisi, kaatuisi ja maatuisi, puun varastoima hiilidioksidi haihtuisi ilmaan. Parketissa se saadaan sidottua jälleen lattiaan, Huhtamäki kuvaa.

Käyttöikänsä puolesta myös laattalattia on ekologinen, vaikka sen valmistus kuluttaakin paljon energiaa. Myös valmistusmaahan kannattaa kiinnittää huomiota.

– Meille laatat tulevat pääsääntöisesti perinteisistä laattavalmistumaista Italiasta ja Espanjasta, jotain eriä myös Turkista, Puolasta ja Tsekeistä. Sen pidemmältä niitä ei rahdata ja kaukorahti lisäisikin laattojen ympäristökuormitusta melkoisesti, Huhtamäki sanoo.

Coloria Forte Sensitive
Coloria Forte Sensitive on turvallinen ja myrkytön maali joka sopii myös kemikaaliyliherkkyydestä kärsiville. Maalista on saatavilla täyshimmeä Forte Sensitive Pohjamaali ja puolihimmeä Forte Sensitive Seinämaali.

Voiko sisustaminen olla vihreää?

Vastuullinen kuluttaja saa pienillä valinnoillaan omasta sisutuksestaan hyvinkin vastuullisen. Ykkösasia on, että ostaa tuotteita, joiden toimittajien ja tuottajien tietää olevan vastuullisia toimijoita. Toisekseen, ei osta sitä kaikista halvinta, vaan valitsee tuotteita, joiden elinkaari on mahdollisimman pitkä.

– Kotiin pitää mahtua kuitenkin myös elämää. Siksi on tärkeää miettiä, millaisen elämän keskelle lattia ja muut materiaalit valitaan, Huhtamäki muistuttaa.

– Jos esimerkiksi olet koiraihmisiä, niin joko päätät, että sinua ei haittaa koirankynnenjäljet lattiassa tai sitten valitset lattian, joka kestää yhteiseloa koiran kanssa.

Tammiparketti kestää kyllä, mutta koiraperheessä sitäkin täytyy hioa ja lakata välillä, onko se sitten enää ekologista, Huhtamäki kysyy.

vastuullisuus
Korkki on yksi ekologisimmista lattiamateriaaleista. Huhtamäen mukaan vastuullisuus on asia, joka on tänä päivänä lähestulkoon kaikilla toimittajilla tapetilla. Jokaisen on yhä enenevissä määrin alettava kiinnittää näihin asioihin huomiota, Huhtamäki sanoo.

– Koira toimii sillä lailla, että mitä liukkaampi pinta on, sitä enemmän se käyttää kynsiä. Tämän vuoksi korkki voisi olla koiraperheessä parkettia parempi vaihtoehto. Kaikkia ei kuitenkaan miellytä korkin väri. Olisiko siis kompromissi vinyylipinnoitettu korkkilattia? Pinnoitteella saadaan lisää värivaihtoehtoja, mutta samalla tuotteen ekologisuus vähenee jonkin verran.

Keraamisella laatalla koira saa juosta rauhassa, mutta laattalattian akustiikka ei ole paras mahdollinen.

– Vastuullisuuden lisäksi myös käytännöllisyys on tärkeä valintakriteeri, Huhtamäki sanoo.

Koko sisustusta ei tarvitse laittaa uusiksi joka välissä.

Myös siisteys on ekologista.

– Väittäisin jopa, että sillä, että emme roskaisi luontoa ja että aidosti uskoisimme siihen, mitä pitää kierrättää ja toimisimme sen mukaan, on enemmänkin merkitystä kuin sillä, että yritämme laske paljonko hiilidioksiditonneja kulutamme vuodessa. Ja tietenkin se, että koko sisustusta ei tarvitse laittaa uusiksi joka välissä.

vastuullisuus
Tarkettin tuotteita on kierrätetty myös kotimaiseksi designiksi, mattoja laukuiksi, hiirimatoiksi ja koreiksi sekä laminaatteja pannun- ja lasinalustoiksi.

Oma varasto takaa nopeat toimitukset

Kun sisustus- tai remonttikärpänen iskee, tarvikkeet on saatava heti eikä viikon päästä. Tämä tiedetään Värimiehillä ja Seinäjoen varastotilaa laajennettiinkin entisestään viime syksynä 1000 neliön verran.

– Varastovalikoimamme on kattava, asiakkaat saavat tuotteet heti mukaansa ilman pitkiä tilausaikoja. Tämä on tärkeää asiakkaille. Lisäksi toimitamme tilauksia sujuvasti mihin päin Suomea vaan, Huhtamäki lupaa.

Coloria Greenline
Coloria Greenline on hengittävän pinnan muodostava, hajuton ja muoviton maali sisämaalauksiin.

Asiantuntija vastaa:

Löytyykö valikoimastanne muovittomia ja hengittäviä maaleja?

Colorian Greenline-sisämaalisarja sisältää juuri tällaisia tuotteita. Sarjan maalit ovat muovittomia, hengittäviä, hajuttomia, antimikrobisia, luonnonöljypohjaisia ja ekologisia. Myös Coloria Öljyvaha on myrkytön, hajuton ja hengittävä. Öljyvahalla saakin vettä ja likaa hylkivän, kuultavan pinnan mm. hirsiseinille.

Onko jotkin valikoimanne tuotteet valmistettu ekologisesti?

Amorimin Wise-korkkilattioiden tuotannon hiilijalanjälki on negatiivinen eli sen vaikutus ilmastoon on positiivinen. Kaikki tuotannon ylijäämä hyödynnetään uudelleen ja yli puolet tehtaan energiasta on itse tuotettua vihreää energiaa. Korkki itsessään on nopeasti uusiutuva materiaali.

Ovatko tuotevalmistajat jotenkin huomioineet kierrätyksen tuotteissaan?

Tarkettilla on oma ReStart-ohjelma. He keräävät muovilattioiden valmistuksessa, asennuksessa ja purussa syntyvän jätteen ja kierrättävät sen jälleen uusiksi muovilattioiksi. Materiaali jota ei voida kierrättää uusiksi lattioiksi päätyy mm. viemäriputkiksi. Tarkettin ReStart-kierrätyspiste löytyy molemmista myymälöistämme. Rakennusliikkeiden on mahdollista tilata kierrätyspaketti myös omaan kohteeseensa.

Löytyykö valikoimastanne allergiaystävällisiä tai sisäilman kannalta parempia tuotteita?

Coloria Forte Sensitive-sisämaalisarjan tuotteet on suunniteltu erityisesti kemikaaliyliherkkyydestä kärsiviä ajatellen. Maalisarja on hajuton, säilöntä- ja lisäaineeton ja VOC-vapaa joka tarkoittaa että tuotteesta ei haihdu elimistölle haitallisia yhdisteitä. Useissa valikoimamme tuotteissa on M1-merkintä joka kertoo sen olevan vähäpäästöinen ja sisäilman laadun kannalta parempi vaihtoehto. Valikoimamme lattiapäällysteistä ja matoista suurin osa ei sisällä elimistölle haitallisia ftalaatteja.

Onko jotkin teidän tuotteista valmistettu kierrätysmateriaalista?

Monissa eri lattianpäällysteissä on käytetty kierrätettyä materiaalia. Mm. Tarkettin Vinyylilankku ID Inspiration sisältää 52% kierrätysmateriaalia. Gerflorin Texline-mattojen huopapohja on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Sekä Wise-korkkilattioiden valmistuksessa on käytetty mm. pullonkorkkien valmistuksessa ylijäänyttä korkkia.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (8 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset