Article image
Tarja ja Tiia Vuorinen valmistuivat kauppatieteiden maistereiksi viime vuoden lopulla.
16.02.2024
Työelämä ja yrittäjyys

Äiti ja tytär opiskelivat maistereiksi rinnatusten

Teksti: Minna Saloranta
Kuvat: Matti Hautalahti

Kun Tiia Vuorinen aloitti kauppatieteiden opiskelun avoimessa yliopistossa, äiti Tarja rohkaistui mukaan kokeilemaan opiskelua. Soinin Hautakylällä vietettiin yhteisiä maisterijuhlia tammikuussa.

Vuonna 2018 Vuorisen perheen naiset olivat muutosten edessä. Tuore ylioppilas Tiia Vuorinen oli hakenut Vaasaan opiskelemaan kauppatieteitä, mutta ovi yliopistoon ei auennut. Hän päätti aloittaa tutkintoon kuuluvien opintojen suorittamisen avoimessa yliopistossa.

Tarja Vuorinen oli irtisanoutunut aluepäällikön työstään, koska toimipiste olisi siirtynyt organisaatiomuutoksessa parinsadan kilometrin päähän. Alakouluikäinen kuopus ja muistisairas isä painoivat vaakakupissa uraa enemmän.

Äiti ja tytär seivoat talvisessa säässä ulkona rakennuksen edessä
Tiia Vuorinen motivoi myös äitiään Tarjaa opiskelemaan yliopisto tutkinnon.

Yo-merkonomin papereilla ei aiemman kaltaisia töitä saanut. Asiaa ei näyttänyt parantavan se, että oli 50-vuotias ja nainen. Tämä sai sisun ja vanhan haaveen nousemaan pintaan.

– Voisinkohan minäkin, hän mietti, kun tytär suunnitteli opintojaan.
Tiia kannusti, ja niin he aloittivat opiskelun yhdessä.

– Ilman Tiiaa en olisi uskaltanut, Tarja sanoo.

Pirskatin kova tiimi avoimessa yliopistossa

Yhdessä opiskelu oli antoisaa: toinen oli diginatiivi ja taitava kirjoittaja, toisen vahvuutena oli kokemuksen kautta hankittu osaaminen.

– Oltiin pirskatin kova tiimi, ja pystyimme auttamaan toisiamme.

Toisin kuin Tiia, Tarja ei vielä tähdännyt yliopistoon. Tiet erkanivatkin seuraavana talvena, kun SeAMKissa käynnistyi tradenomin monimuotokoulutus. Tarja päätti hankkia sitä kautta amk-tutkinnon, jolla hakea kiinnostavia töitä.

Tiia suoritti opintoja kiitettävin arvosanoin samassa tahdissa kuin olisi tehnyt yliopistossakin. Seuraavissakaan pääsykokeissa ei silti onnistanut, joten hän jatkoi avoimessa toisen vuoden. Sen jälkeen hän pääsi yliopistoon heittämällä avoimen väylän haussa.

– Avoimen yliopiston etuna oli, että sain valita kursseja vapaammin kuin yliopistossa ja testata, mikä opintosuunta tuntuu omalta. Esimerkiksi pääaine vaihtui talousoikeudesta markkinointiin.

Moni solmu aukeni yhteisillä kävelylenkeillä keskustellen.

Äiti ja tytär opiskelivat maistereiksi rinnatusten.

Yliopistoon on monta väylää

Tarja teki tradenomin tutkinnon vain kahdessa vuodessa. Opinnot veivät mennessään, ja hän haki yliopistoon amk-tutkinnon suorittaneiden kiintiössä. Kiintiö on pieni, mutta hyvät arvosanat mahdollistivat maisteriopinnot. Pääaineekseen hän valitsi henkilöstöjohtamisen.

Niin Tiia ja Tarja olivat molemmat yliopiston kirjoilla. Vaikka yhteisiä opintoja oli lopulta vähän, toisiaan he ovat sparranneet koko matkan. Tuki korostui graduvaiheessa.

– Moni solmu aukeni yhteisillä kävelylenkeillä.

Kaksi naista istuu esiintymislavan reunalla verhojen edessä
Tarja ja Tiia Vuorisen yhteisen uurastuksen kruunasivat yhteiset pienet valmistujaisjuhlat loppiaisena kotikylän Hautakylä-salissa. Tässä rakennuksessa molemmat ovat aloittaneen koulutiensä.

He valmistuivat viime vuoden lopulla. Tarja on työskennellyt jo noin vuoden verran pankissa varainhoitajana. Tiia aloitti juuri projektitutkijana yliopistossa ja suunnittelee tohtoriopintoja.

Äidin ja tyttären suhdetta opiskelu vahvisti ja monipuolisti. Bonusta ovat opiskelun myötä saadut uudet ystävät.

– On upeaa, jos tarinamme rohkaisee jotakuta toteuttamaan haaveensa opiskelusta! Yliopistoon on monta tietä, ja opiskelu on mahdollista kaiken ikäisenä. Itselle oikea tie löytyy kyllä, kunhan on rohkeutta haastaa itsensä. Unelmia kannattaa tavoitella, he sanovat.

Muotokuva aikuisopiskelija Tarjasta
Äiti Tarja Vuorinen.
Muotokuva aikuisopiskelija Tiiasta
Tytär Tiia Vuorinen.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (15 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset