Article image
Josephine Dufitinema tutkii väitöskirjassaan asuntojen hinnanvaihteluja niiden koon ja sijainnin mukaan.
22.10.2021
Koti ja asuminen

Asuntosijoittaminen tuottaa parhaiten laajalla alueella

Juho Kuorikoski

Tiettyä maantieteellistä sijaintia tai tiettyä asuntotyyppiä suosivan asuntosijoittajan salkussa saattaa lymyillä yllätys. Asunnon koko ja paikkakunta vaikuttavat suoraan siihen, miten asuntosijoittaminen tuottaa pääomaa.

Josephine Dufitinema tarkasteli Vaasan yliopistoon tehdyssä väitöstutkimuksessaan 45 kaupunkia sekä niiden lähialuetta. Hän havaitsi, että yli puolessa tarkastelluista kaupungeista ja alueista ilmenee suurempien hintavaihteluiden jaksoja yksiöissä, kaksioissa ja kolmioissa. Aineistossa tutkittiin myös Seinäjokea ja Vaasaa.

Asuntosijoittaminen on tällä hetkellä voimakkaassa kasvussa, kiitos matalien korkojen ja korkeiden osakekurssien. Vuonna 2020 asuntosijoitukset kasvoivat yhdeksän prosenttia. Asunnot muodostavat 32 prosenttia kiinteistösijoitusmarkkinoista. Suomalaisista 46 prosenttia asui vuonna 2018 kerrostaloasunnoissa. Kerrostaloasunnot ovat suomalaisilla asuntomarkkinoilla houkuttelevia sijoituskohteita.

Suurissa kasvukeskuksissa, kuten Helsingissä, Tampereella ja Turussa, asuntojen hinnat jatkavat nousuaan. Syitä tähän ovat väestönkasvu, talouskehitys ja asuntokaupan aktiivisuus. Myös Lahdessa ja Kuopiossa sekä niiden lähialueilla hinnat kasvavat voimakkaasti erityisesti pienissä asunnoissa.

Harvemmin asutuilla alueille, kuten Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella ja Kotkassa suurempien asuntojen hintojen ennustetaan laskevan. Tämä johtuu näiden asuntotyyppien vähäisestä tai joissakin tapauksissa jopa heikosta kysynnästä muihin asuntotyyppeihin verrattuna.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Isojen asuntojen kysyntä hiipuu

Kaupungistuminen ja kotitalouksien keskimääräisen koon jatkuva lasku lisäävät pienten ja hyvällä sijainnilla olevien asuntojen kysyntää.

Tästä on seurannut, että yli kolmen huoneen asuntojen suosio on vähentynyt, mikä puolestaan on johtanut niiden hintojen laskuun etenkin harvemmin asutuilla alueilla.

–Yksiöiden hinnat ovat jatkaneet kasvuaan. Kaksioiden hinnoissa on 2010-luvulla ollut pudotusta, mikä näkyy myös hieman suuremmissa asunnoissa. Etenkin isojen asuntojen hinnat jatkavat laskuaan. Erityisesti tämä näkyy Seinäjoella.

Kaksioiden ja sitä isompien asuntojen hintavaihtelut eivät näy yhtä voimakkaina Vaasassa.

–Yksiöiden ja kaksioiden hintakehitys on pysynyt suhteellisen vakaana Vaasassa Seinäjokeen verrattuna.

Korkeampia hintavaihteluja kaikissa kolmessa asuntotyypissä oli noin puolessa kaupungeista.

–Näihin kaupunkeihin lukeutuvat Seinäjoki ja osa Vaasasta. Kokonaisuudessaan trendi on kaikkialla sama.

Vaasassa on odotettavissa, että yksiöiden menekki ja tuottavuus jatkavat kasvuaan.

–Sama näkyy myös kaksioissa, mutta sitä isommissa asunnoissa kasvua ei ole nähtävissä. Seinäjoella isojen asuntojen hintatason odotetaan puolestaan laskevan, Dufitinema summaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset