Article image
Toni Nevanperä hoitaa logistiikkapäällikön tehtäviä Betoniluomalla.
Kaupallinen yhteistyö

21.03.2019
Koti ja asuminen

Betonielementit rakentamiseen valmistetaan ainutlaatuisella tekniikalla

Teksti ja kuvat: Jussi Mustikkamaa

Betonielementtien valmistaminen esimerkiksi ulkoseiniin, väliseiniin, pilareihin ja palkkeihin on työllistänyt Teuvalla jo yli 40 vuoden ajan.

Betoniluoma Oy on teuvalainen perheyritys, joka aloitti toimintansa vuonna 1978 Suupohjan Sora-nimellä. Betoniluomalla on nykyisin 60 työntekijää, ja pisin aktiivinen työntekijän ura on sekin jo yli 40 vuoden pituinen.

– Teemme betonielementtejä mittatilaustyönä, eli ulkoseinäelementtejä, väliseiniä, pilareita ja palkkeja sekä erikoiselementtejä, logistiikkapäällikkö Toni Nevanperä luettelee.

Betoniluoman elementtejä lähtee Teuvalta kerrostalo- ja omakotitalokohteisiin sekä teollisuuteen ja maatalouteen ympäri Suomea.

Meillä on betonielementtien hiomalinjasto, joita ei Suomessa vastaavia ole. Linjasto on alan uusinta tekniikkaa ja yksi pohjoismaiden kehittyneimmistä.

Betoniluoma on profiloitunut erikoisten elementtipintojen valmistamiseen.

– Meillä on betonielementtien hiomalinjasto, joita ei Suomessa vastaavia ole. Linjasto on alan uusinta tekniikkaa ja yksi pohjoismaiden kehittyneimmistä. Teemme hiottua julkisivua myös kilpailijoillemme alihankintana.

Betoniluoma
Betonielementin pinta voi olla koristeellinen ja kiiltäväksi hiottu.
Betoniluoma
Betonielementissä on usein myös valmiita kotelointeja sähköistykselle.

Kuopion kaupunginteatterille elementit

Yksi mielenkiintoinen julkisivukohde, jonne Betoniluoman elementtejä on mennyt, on Kuopion kaupunginteatteri.

– Teimme sinne aaltoilevaa julkisivubetonielementtiä, valkoista sileää betonipintaa erikoiskuviolla, Nevanperä kuvailee.

Tällä hetkellä työn alla tehtaalla on Helsinkiläisen asunto-osakeyhtiön julkisivuelementit, jotka ovat hiottua betonipintaa, jossa on kuvioitua reliefipintaa. Reliefikuviot kuvastavat veden laineita ja yläosassa lintuja ja pilviä.

– Pari vuotta sitten teimme Helsinkiin Hyväntoivonpuiston, jossa on aaltoilevia elementtejä, se oli mielenkiintoinen ja haastava kohde.

Helsinkiin Eteläranta 10:een tehty julkisivusaneeraus on yksi Suomen mittavimpia ulkosivusaneerauksia, ja sen kohteen betonielementit on tehty Teuvalla.

– Sinne meni todella paljon hiottua elementtiä, kappalemääräisesti yli seitsemäntuhatta.

Värillistä betonimassaa

Betoniluoma tekee tuotannossaan paljon värikästä sekä valkoista hiottua betonielementtipintaa.

– Valkoisessa betonissa on valkoinen sementti ja valkoinen kiviaines. Mustaa, punaista ja valkoista kivirouheainesta tulee meille Paraisten suunnalta, harmaata kalliota murskataan meidän käyttöön Karijoen ja Teuvan rajalta.

Betonielementti saadaan sävytettyä arkkitehdin toiveiden mukaiseen väripintaan pigmenteillä ja kiviaineksella.

Betonielementin tekeminen on tarkka laji, jossa elementtien mitat pitää olla kohdillaan ja massan tekeminen vaati oman osaamisensa.

– Konehan betonimassan valmistamisen hoitaa, mutta betonimyllärit valvovat prosessia ja ottavat laboratorionäytteet massasta.

Betonitehtaalla tehdään myös puusepäntöitä, Serguei Mitrofanov tekee muottia.
Betonielementin valutyö tehdään muottiin, jonne betonimassa annostellaan valukoneella.

Suupohjan alueen työllistäjä

Betoniluoma Oy:n työntekijät tulevat pääosin Suupohjan alueelta. Töihin otetaan tekijöitä ympäri vuoden. Moni työntekijä tulee töihin rakennusalan ammattiopintojen ja työharjoittelun kautta, mutta Betoniluoma myös kouluttaa väkensä, joten rakennusalan opinnot eivät ole välttämättömiä työn saamiseen.

Rakennusalan koulutuksesta on toki etua, Betoniluoman logistiikkapäällikkö Toni Nevanperä sanoo.

Tehdas työllistää myös auto-, sähkö- ja konepuolen opintoja käyneitä. Puusepän taidot ovat myös tärkeitä, sillä betonielementtien muotit tehdään käsityönä filmivaneerista ja kertopuusta.

Betonielementtien raudoittaminen on käsityötä. Raskaat betonielementit siirretään linjastossa koneiden voimin. Isommat raudoitusverkot nostetaan elementtimuottiin nosturilla ennen valua. Työtehtäviä ja työpisteitä voidaan vaihtaa tehtävästä toiseen.

– Huomattavasti kevyemmäksi tämä työ on vuosien mittaan tullut, mutta fysiikan pitää työntekijällä olla kunnossa.

Betoniluoman tuotantotilat ja varastot ovat lämpimissä teollisuustiloissa, joka on myös valmiin betonielementin säilytyksen kannalta hyvä asia. Valmiit tuotteet eivät ole ulkona säilytyksessä säiden armoilla.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
betoni elementtirakentaminen rakentaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset