Article image
Vaasan kaupungin Geopalvelun kartoittaja Tom Nykvist (oik.) esittelee kairausvaunun uutta sinistä siipikairalisävarustetta.
09.03.2019
Koti ja asuminen

Maapohjatutkimuksilla vältetään turhia kustannuksia rakentamisessa

Teksti: Harri Puhakainen Kuvat: Seppo Sillanpää ja Jouni Ketola

Maapohjatutkimuksella voidaan välttää turhia kustannuksia rakennusprojekteissa. Kerrostaloille sekä suurille liike- ja teollisuusrakennuksille rakennuslupaa ei myönnetä, jos maapohjatutkimusta ei ole tehty.

Maapohjatutkimukset ovat ensimmäinen näkyvä työvaihe, kun tonttia suunnitellaan rakennettavaksi. Ennen maapohjatutkimusten tekoa on huolellisesti selvitettävä nykyisen ja vanhan kunnallistekniikan olemassaolo tontilla. Esimerkiksi eri kaapelien katkeaminen kairauksissa voidaan näin välttää.

Tontilla maapohjatutkimuksen näkyvät työvaiheet sisältävät maaperäkairauksen ja tontin pintavaaituksen.

Pintavaaituksella selvitetään tontin korkeusasemat ja rakenteet, mikä auttaa muun muassa sadevesien ohjaamisessa pois rakennuksen läheisyydestä.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Vaasan kaupungin teknisen viraston maapohjatutkimusten tekninen avustaja Pirjo Mäkelä kertoo, että kaupunki poraa yhden koekairauksen jokaiselle omakotitontille.

– Aika harvoin noiden tonttien ostajat tai vuokraajat ostavat meiltä vielä lisäkairauksia. Sen sijaan yksityisten tonteille rakentavat ovat tavallisimpia asiakkaita.

Kustannus vain pieni osa

Omakotitalon tontilla kairataan muutama tutkimusreikä, joista yhdestä kerätään talteen tarkempi maaperänäyte. Kairauksien tarkoituksena on selvittää millainen on tontin maaperä ja kuinka hyvin tontille pystytään rakentamaan.

Kairauksia tehdään samoilla laitteilla sekä maalla että merenpohjasta. Kivi- ja kalliopitoisella tontilla voidaan kairata vain metrin syvyyteen. Savipohjaisessa maassa taas saatetaan porata jopa 30 metriin.

– Jos tätä vertaa ihmisen leikkaukseen, niin eihän ketään ruveta suin päin leikkelemään, jos ei tiedetä mikä ihmistä vaivaa, Aluetaidon toimitusjohtaja Juha Porre Lapualta pohti.

Pohjatutkimuksen kustannus on omakotitalon kokonaisbudjetista vain pieni osa.

– Tutkimuksella välttää liiallisen ylimitoituksen ja toisaalta liiallisen alimitoituksen rakennuksen perustamisen kannalta, Porre perustelee.

Maaperä vaikuttaa

Rakennettavan maaperän erilaisuus vaikuttaa reikien kairaamisen syvyyteen. Kivi- ja kalliopitoisella tontilla saatetaan mennä vain metrin syvyyteen. Savipohjaisessa maassa saatetaan porata jopa 30 metriin.

Nykyiset kairat ovat niin korkealuokkaisia, että niillä voidaan helposti porata maastosta riippuen usean kymmenen metrin syvyyteen.

– Oikeastaan kairat eivät ole hirveästi muuttuneet siitä asti, kun pohjatutkimuksia on alettu tekemään. Ei ole keksitty laserkatseita tai muita konsteja tehdä tutkimusta, Porre kertoi.

Seinäjoen rakennusvalvonnan rakennustarkastaja Arto Kruuti totesi, että kerrostaloissa sekä suurissa liike- ja teollisuusrakennuksissa rakennuslupaa ei myönnetä, jos maapohjatutkimusta ei ole tehty.

– Ilman pohjatutkimusta ei voi tietää perustamistapaa.

Kunnat tekevät omat yleispiirteiset tutkimuksensa alueella, josta saa vain osviittaa, siitä minkälaista alueen rakennuspohja on.

– Tiepohjien osalta kunnat tekevät omat tutkimukset, mutta tontin omistajan on tehtävä sitten sama tontilleen, Kruuti sanoi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti ja asuminen rakentaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset