Article image
Cervinian pitkät, leveät ja monin paikoin myös loivat rinteet tekevät hiihtokeskuksesta sopivan paikan lasketteleville lapsiperheille.
02.11.2022
Tapahtumat ja matkailu

Cervinia – lasketteluparatiisi Italian Alpeilla

TEKSTI ja KUVAT Hanna Hattar

Breuil-Cervinia eli lyhyemmin Cervinia on Italian korkein alppikylä. Se sijaitsee 2000-2050 metrin korkeudessa Valtournenchen kunnassa.

Cervinia sijaitsee aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Se muodostaa yhdessä naapurimaan hiihtokeskus Zermattin kanssa suuren hiihtoalueen, jonka 107 rinteessä ja 350 kilometrissä riittää lasketeltavaa pidemmäksikin aikaa.

Cervinian ja Zermattin hiihtokeskusten korkein kohta sijaitsee lähellä Klein Matterhorn -vuorenhuippua, jonka korkeus on hurjat 3883 metriä. Huipulle on kulkuyhteys niin Cervinian kuin Zermattin puolelta. Cervinian lähistöllä sijaitsee myös Euroopan toiseksi korkein vuoriryhmä, Monte Rosa, jonka korkein kohta ja samalla koko Sveitsin korkein kohta, on 4634 metrin korkeudessa.

Matterhorn-vuoren silhuetti näkyy sekä Cervinian että Zermattin puoleisilta rinteiltä
Matterhorn-vuoren uljasta silhuettia saa ihailla lähes joka rinteeltä niin Cervinian kuin Zermattin hiihtokeskuksessa.

Leppoisia laskuja

Italialainen Cervinia on tunnettu pitkistä ja leveistä rinteistään, joilla on leppoista ja ruuhkatonta laskea. Koska kylä sijaitsee Alppien eteläisellä puolella, paistaa rinteillä usein aurinko ja lämpötila nousee talvellakin suhteellisen korkealle.

Parhaimmillaan laskettelurinteiden korkeusero on Cervinian puolella noin 2400 metriä. Mittaa laskulle voi kertyä jopa 22 kilometriä. Sveitsin Zermattin puolella rinteet ovat jyrkempiä ja alue tarjoaa myös haasteellisempaa maastoa ja off-pisteitä niistä nauttiville laskettelijoille ja lautailijoille.

Zermattin puolella sijaitsevat Klein Matterhornin ylärinteet ovat Europan korkeimmalla paikalla sijaitseva laskettelupaikka. Sieltä, 3480 metrin korkeudesta alkava Plateau Rosan ikijäätikkö takaa lumivarman laskettelupaikan vuoden ympäri. Paikkaa kutsutaan nimellä Matterhorn glacier paradise eli Matterhornin jäätikköparatiisi.

Yhteensä alueet muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden, jossa tutkittavaa riittää niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin laskijoille.

Kaksi laskettelijaa nauttii auringosta Cervinian rinteillä
Cervinian rinteet sijaitsevat Alppien eteläpuolella. Aurinko lämmittää rinteitä mukavasti myös talvella.

Sympaattinen pieni keskusta

Cervinian keskusta, kuten koko kylä itsessään, on melko pieni. Kaikki kylässä on kävelyetäisyydellä yhden pääkadun varrella. Kadun monissa ravintoloissa ja kahviloissa on tarjolla aitoja italialaisia herkkuja kohtuullisella hinnalla. Myös muutamia trendikkäitä liikkeitä, ja erityisesti urheiluvarusteliikkeitä, mahtuu pääkadun varrelle.

Laskettelupäivän päätteeksi ihmiset tapaavat kokoontua kylän pubeihin, baareihin ja ravintoloihin käymään läpi päivän laskuja ja suunnittelemaan seuraavaa päivää. Cervinian kylässä meno pysyy kuitenkin melko rauhallisena eikä äänekästä juhlintaa kuulu juuri mistään.

Talot reunustavat Cervinian kylän läpi viemää pääkatua ja taustalla näkyvät korkeat vuoret
Vuoret ympäröivät 2000 metrin korkeudessa sijaitsevaa Cervinian kylää.
Laskettelumäen vieressä sijaitsee alppitalo, jonka seinustaan nojaa monta paria laskettelusuksia
Idylliset alppitalot rinteiden varrella kutsuvat kaakaolle tai alppimaiden kuumalle juomalle glühweinille.
Kirkko sijaitsee Cervinian kylän keskustassa. Taustalla näkyy vuoria
Tunnelmallinen ruokaravintola Cervinian kylän keskustassa
Keskustan tunnelmalliset ravintolat ja kahvilat sijoittuvat pääosin pääkadun varrelle.

Plateau Rosan ikijäätikkö takaa lumivarman laskettelupaikan vuoden ympäri.

Cervinia

  • Italian korkeimmalla sijaitseva alppikylä ja hiihtokeskus.
  • Vieressä Zermatt, jonka kanssa Cervinia muodostaa ison hiihtoalueen, jossa on 107 rinnettä ja 350 kilometriä lasketeltavaa.
  • Hiihtokeskusten korkein kohta Klein Matterhorn -vuoren huippu 3883 metrissä.
  • Sijainti etelärinteillä, minkä vuoksi Cerviniassa on myös talvella suhteellisen lämmintä.

Kommentti:

Lasten kanssa Toblerone-vuoren ympärillä

Cervinia on mainio hiihtokeskus lapsiperheille, jossa lapset ovat jo varmaotteisia laskettelijoita. Rinteistä löytyy sopivia myös aloittelijoille, mutta alppimäkien hissit ovat niitä, joissa varovaisempaa vanhempaa hirvittää. Kuulun itse siihen kastiin. Onneksi perheessämme on isä, joka ei näe vaaraa joka kumpareen takana. Siitä johtuen olemme seikkailleet jo monet hiihtolomat Pohjois-Italian, Sveitsin ja Itävallan Alpeilla.

Aurinko helli maaliskuussa Cerviniaa. Laskettelimme lähes pilvettömän taivaan alla. Muutamana päivänä ostimme myös kalliimmat liput, joilla pääsi Sveitsin Zermattiin. Molemmilla puolilla näkymää hallitsi Matterhornin teräväpiirteinen vuori.

Tiesitkö muuten, että Matterhornin huippu on kuvattuna Toblerone-suklaan logossa? Entä oletko huomannut, että logossa vuoren kylkeen on piirretty karhu? Lapsia tämä tosiasia kiehtoi. Tuntui ainutlaatuiselta olla kuuluisan vuoren lähistöllä.

Lunta maaliskuussakin

Vaikka matkasimme Cerviniaan vasta maaliskuun lopulla, olivat rinteet hyvässä kunnossa. Korkeilla alppivuorilla lunta on luontaisesti paljon. Hoidettujen rinteiden ulkopuolella lumi alkoi kuitenkin jo sulaa. Kylässä krookukset kukkivat kauniisti.

Yhtä pientä haaveria lukuun ottamatta matkamme sujui hienosti. Ensimmäistä kertaa Zermattiin lasketellessa 7-vuotias tytär kaatui rinteessä melko kovasta vauhdista.  Peukalo otti osumaa rytinässä. Koska matkat rinteissä ovat pitkiä, tuli tyttären laskea loukatulla peukalolla vielä tovi ennen kuin pääsimme sveitsiläiselle väliasemalle. Ja kuten vuorilla aina, myös paluumatka majoituskylään oli hurjan pitkä. Tyttäreltä vaadittiin sinnikkyyttä ennen kuin olimme perillä kylässä ja röntgenlaitteen ääressä.

Äiti-ihmiselle, joka sietää huonosti riskejä, tilanteet ovat aina kasvun paikka. Kaikesta selvittiin, eikä tyttären peukalo ollut murtunut. Laskettelutaitoja Alpeilla kuitenkin tarvitaan, myös lapsilta. Se kannattaa muistaa matkoja suunnitellessa.

Katso karusellikuvat

Koe Cervinian aurinkoinen tunnelma kuvien kautta

Katso karusellikuvat

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Alpit Cervinia Italia Laskettelu Rinteet

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset