Article image
DBC-klinikka on osa SJK-konsernia. Aleksi Nenosen ja Ali Laitasaaren mukaan yhteistyö on tuonut mukanaan myös paljon seurakumppanuuksia. Yhteiskunnan sulkujen jälkeen myös yritykset ovat taas heränneet panostamaan työhyvinvointiin.
Kaupallinen yhteistyö

03.11.2021
Terveys ja hyvä elämä

Vain tutkittu ja testattu tieto kelpaa

Teksti ja kuvat Hannele Norja

Työntekijän sairauspäivä maksaa yritykselle keskimäärin 350 euroa. DBC Seinäjoki saa mahdutettua tuohon 350 euroon erilaisia ennaltaehkäiseviä toimia sairauslomien välttämiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi.

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutuksen ja urheilufysioterapian rinnalla DBC Seinäjoki on aloittanut myös sydänkuntoutuksen.

– Hoitomme perustuvat aina korkeatasoisiin, tutkimuksin todettuihin havaintoihin ja niihin elementteihin, joilla on osoitettu saavutettavan merkittäviä vaikutuksia niin tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuin nykyään myös sydänsairauksien hoidossa ja niihin altistavien riskien hallinnassa, fysioterapeutti Ali Laitasaari toteaa.

– Keräämme jatkuvasti uutta tietoa ja arvioimme päivittäisten hoitojemme tuloksia.

Panostus kannattaa

DBC Seinäjoki räätälöi yrityksille kokonaisvaltaisen työhyvinvointiprosessin, johon voi sisältyä niin elintapakartoituksen sisältävät valmennukset, kuin erilaiset tapahtumat ja tarvittaessa myös fysioterapiapalvelut.

– Kun yrityksellä on ongelma, johon tarvitaan apua, olemme asiantuntijan roolissa auttamassa. Räätälöimme ohjelman aina tarpeiden mukaan, kaikkia ei työnnetä samaan ohjelmaputkeen, Laitasaari vakuuttaa.

Laitasaari kertoo tutkimuksissa todetun yhden työhyvinvointiin panostetun euron tuottavan parhaillaan lähes kuusinkertaisen tuoton.

– Tärkeintä on varhainen ongelmien tunnistaminen ja sen mukaan räätälöity sisältö, Laitasaari lisää.

– Valmennuksissa pyritään tunnistamaan yksilöllisiä kehityskohteita, ja pyrimme tukemaan ihmisten motivaatiota pienin askelin saavuttaaksemme pidempiaikaisia tuloksia.

Yksilöllistä räätälöintiä

Työhyvinvointia edistävä toiminta voi olla joko yksipäiväinen tapahtuma tai pitempiaikainen prosessi.

– Me autamme yritystä löytämään parhaimman tavan, jonka avulla löydetään kustannussäästöjä, palvelupäällikkö ja fysioterapeutti Aleksi Nenonen sanoo.

Hän kertoo yhden esimerkin räätälöidystä hyvinvointipäivästä.

– Päivä alkaa yrityksen tarpeen mukaisella luennolla, joita seuraa erilaiset liikunnallisia kokemuksia tarjoavat aktiviteetit. Valittavana on esimerkiksi SJK:n pelaajien pitämä jalkapallokoulu. Lyhyt tietoisku voi opastaa työpäivän tauottamiseen. Iltapäiväkahvit, yhteinen jooga tai yrityksen sisäinen palloturnaus päättää päivän, Nenonen luettelee.

– Oikeastaan OmaSp Stadion ja ympäristö tarjoaa huikeita liikunta- ja luontokokemusten mahdollisuuksia, joten lähinnä mielikuvitus on rajana mitä voidaan tehdä.

Laajempi hyvinvointiprosessi aloitetaan alkukartoituksella, johon sisältyy mm. kehonkoostumuksen mittaus. Sen jälkeen kullekin räätälöidään tarpeen mukainen valmennuspolku.

Työfysioterapeutti Teresa Vallejo Medina sekä DBC-trainer ja sydänfysioterapeutti Heta Oksaharju vastaavat Seinäjoen DBC-klinikalla muun muassa sydänkuntoutuksesta.

Asiat voivat olla hyvin

Jos kartoituksessa huomataan yrityksen työhyvinvointiasioiden olevan kohtuullisen hyvin, painottuu valmennus ylläpitoon.

– Prosessissa työhyvinvointitapahtumia voidaan ripotella sinne tänne niin, että juna kulkee silti koko ajan eteenpäin, Nenonen toteaa.

Myös toistaiseksi voimassa olevasta hyvinvointisopimuksesta on yrityksen tarpeen vaatiessa mahdollista irtautua.

– Toki pidemmissä prosesseissa verrattuna lyhyeen projektiin on selkeä hyöty siitä, että tunnemme ihmiset paremmin.

– Meillä on yhteinen intressi yritysten kanssa, sillä haluamme tukea pitkäaikaisen työkyvyn ylläpitoa, valmistaa järkevät toimenpiteet ja pitää kustannukset budjetoitavissa ja linjassa sovitun kanssa, Laitasaari lisää.

Työhyvinvointiprojektien hyödyistä on olemassa kiistatonta näyttöä ja elintapojen tarkastelusta hyötyy lähes jokainen.

– 80 prosenttia kuolemantapauksista syntyy elintapoihin liittyvistä ongelmista ja niistä 80 prosenttia pystyttäisiin ennaltaehkäisemään oikea-aikaisella elintapavalmennuksella, Laitasaari lisää.

Pelintekijä on järeä työkalu

DBC Seinäjoki on kehittänyt yhdessä Kuortaneen Urheiluopiston ja SJK:n kanssa Pelintekijä-ohjelman, joka on suunnattu yritysten avainhenkilöille. Ohjelma on kattava ja perustuu tutkittuun näyttöön.

-Valmennuskokonaisuuteen sisältyy kuntokartoitukset, henkilökohtainen valmennus niin hyvinvoinnin kuin fyysisen kunnon osalta, valmennustapaamisia joko Kuortaneen Urheiluopistolla tai Seinäjoen stadionilla, henkilökohtaista sparrausta ja myös kokemuksia huippu-urheilun parissa, Aleksi Nenonen luettelee.

Ohjelmassa työskennellään hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla, niin unen ja palautumisen, jaksamisen tukemisen, vapaa-ajan aktivoinnin kuin kehonhuollon ja ravitsemus- ja ateriarytmien parissa.

-Alueella on selkeästi ollut tarvetta tälle palvelulle, Laitasaari toteaa.

Ensimmäiset Pelintekijäryhmät ovat juuri saaneet puolivuotisohjelmansa suoritettua.

DBC Seinäjoki

  • DBC = Documentation Based Care.
  • Aloitti Seinäjoella 1996 ja on itsenäisenä yrityksenä osa Suomesta yli 20 maahan levinnyttä DBC-verkostoa.
  • Nyt osa SJK-konsernia.
  • Toimipisteet: Torikeskus, OmaSp Stadion, Wallsport Areena.
  • Palvelut: fysioterapia, kuntoutus, sydänkuntoutus, urheilufysioterapia, junioriurheilijan tuki, testaukset, yritysvalmennukset, työhyvinvointitapahtumat, hot yoga.
  • Seinäjoen Aktiivikuntoutus Oy, DBC Seinäjoki: henkilökuntaa 8 henkilöä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset