Article image
Asuntomessutalo Sensussa on paljon isoa lasipintaa, mutta silti koko rakennuksen energiatehokkuus, E-luku 62, on messujen alhaisin. Ikkunoiksi valittiin nelilasiset Skaalan Alfa-ikkunat ja ovet.
17.09.2021
Koti ja asuminen

Ikkunoilla iso merkitys asumismukavuuteen

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Skaala

Tämän päivän ikkunoilla ja ovilla pystytään vaikuttamaan oleellisesti sekä asumismukavuuteen että energiatehokkuuteen. Ikkunoiden energiatehokkuus on ottanut uuden lasiteknologian myötä huimia harppauksia viime vuosikymmeninä.

Myös ikkunoille annetaan nykyisin kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki. Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen.

– Ikkunoiden energialuokituksen tarkoituksena on helpottaa rakentajien ja remontoijien tekemää vertailua eri ikkunaratkaisujen välillä. Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku, joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen kertoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Tällä hetkellä vaihdetaan paljon juuri 80-luvun ikkunoita. Vanhat ikkunat ja ovet ovatkin melkoisia energiasyöppöjä.

– Ero siihen, miten uudet nykyaikaiset ikkunat pitävät lämpöä sisällä verrattuna 1980-luvun ikkunoihin, on noin viisinkertainen. Vanhat ikkunat päästävät viisi kertaa enemmän lämpöä ulos. Ikkunoiden lämmönpitävyys on paitsi mukavuustekijä, se näkyy äkkiä myös lompakossa. Seinä- ja kattorakenteiden lisäeristämistä tehokkaampaa olisikin uusia ikkunat, eteläpohjalaisen ikkuna- ja ovivalmistaja Skaalan myynti- ja markkinointijohtaja Antti Hautapakka kertoo.

Talo Sensu
Ikkunat näyttelevät isoa roolia kodin ilmeessä. Skaalan kohteissa Lohjan asuntomessuilla näkyivät hyvin tämän päivän rakennustrendit. Yksi asuntomessujen näyttävimmistä kohteista oli Skaalan energiatehokkailla maisemaikkunoilla ja isoilla liukuovilla varustettu talo Sensu.

Ikkunoilla auringonsuojaa

Viime kesän helleaalto sai monet etsimään keinoja kotinsa viilentämiseen. Ikkunamuoti suosii nyt isoja maisemaikkunoita, jolloin aurinko pääsee herkästi lämmittämään sisätiloja. Viilennystarvetta voi jo rakennus- tai remontointivaiheessa vähentää oleellisesti valitsemalla uusiin ikkunoihin auringonsuojalasit.

– Kulunut kesä oli aika lämmin, ja olenkin miettinyt, että asiakkaamme, jotka ovat tämän valinnan tehneet, olivat varmasti aika tyytyväisiä. Auringonsuojalasit blokkaavat tehokkaasti liikalämmön pois, eikä asunto pääse kuumenemaan, Hautapakka kertoo.

Hautapakka murtaa mielikuvan, jonka mukaan auringonsuojaus vaatisi lasin tummentamista. 

– Ihmisillä on usein mielikuva, että auringonsuojaus tehtäisiin jollain värillä, vähän samoin kuin aurinkolaseissa, mutta näin ei ole. Nykytekniikalla valmistettu auringonsuojalasi on täysin kirkas, eikä eroa suojaamattomaan huomaa.

Ikkunaremontti rauhoittaa kodin äänimaisemaa

Yksi merkittävä asumismukavuutta lisäävä tekijä on uusien ikkunoiden ääneneristävyyskyky. Uusi, hiljaisempi koti tulee usein ikkunaremontin tehneille iloisena yllätyksenä.

– Varsinkin remonttikohteissa ihmiset ovat tottuneet siihen, että asuntoon kuuluu kadulta ääniä. Ikkunaremontin jälkeen sitten monesti aivan ihmetellään, mihin ne äänet hävisivät, Hautapakka kuvaa tyytyväisten asiakkaiden usein toistamaa huomiota.

Asumismukavuuden lisäksi myös ikkunoiden ja ovien käyttö- ja henkilöturvallisuus on parantunut uusien turvalasimääräysten myötä. Niissä ikkuna- ja ovilasituksissa, joihin on vaara törmätä, käytetään karkaistuja tai laminoituja turvalaseja. Turvalasit ovat huomattavasti kestävämpiä verrattuna tavalliseen lasiin eivätkä rikkoontuessaan aiheuta loukkaantumisvaaraa kuten tavallinen lasi.

energiatehokkaat ikkunat

Hittinä isot ikkunat ja jättimäiset lasiliukuovet

Niin omakotitalo- kuin kerrostalorakentajatkin suosivat nykyisin isoja, lattiasta kattoon olevia maisemaikkunoita.

– Maisemaikkunoissa kaikki kolme lasikerrosta on kiinnitetty toisiinsa, tällöin puhutaan kiinteistä ikkunoista, jolloin pestävääkin tulee vain kahdelta lasipinnalta. Ikkunatyypin ansiosta yleisilme säilyy sirona, vaikka ikkunapinta olisi isokin, Hautapakka kuvaa. 

Olohuonetta jatketaan terassille usein myös jättimäisten lasiliukuovien avulla.

– Myös kerrostaloissa perinteinen parvekeovi korvataan nykyisin lasiliukuovella, jolloin se sulautuu kauniisti maisemaikkunan jatkoksi, Hautapakka kuvailee.

Ikkunoiden ja ovien värityksenä perinteinen valkoinen pitää yhä ykkössijaa. Valkoisen ohella harmaan eri sävyt ja musta ovat nousseet suosituiksi.

Talo Sensu Lohjan Asuntomessut

Ikkunat vanhan mallin mukaan

Monesti myös vanhoissa perinnetaloissa puuikkunat korvataan nykyaikaisilla puu-alumiini-ikkunoilla. Tällöin ulkonäkö säilyy, mutta materiaalit muuttuvat tähän päivään.

– Museoviraston entisöintikohteet ovat toki erikseen, mutta jos talossa halutaan vain säilyttää vanha ilme, mutta vaihtaa ikkunat ja ovet ominaisuuksiltaan nykyaikaisiksi ja huoltovapaiksi, kannattaa varmasti harkita nykyaikaisia ikkunoita ja ovia.

– Vanhan mallin mukaan tehdyistä uusista ikkunoista ei mielestäni erota edes metrin päästä, onko ulkopinta alumiinia vai puuta. Puu vaatii kuitenkin aina hoitoa, joten muutaman vuoden päästä eron kyllä varmasti huomaa, Hautapakka toteaa.

Skaala ikkunat

Ikkunaremontista ei kannata stressata

Kerrostalojen taloyhtiöissä pohditaan usein, kuinka monta peräkkäistä remonttia asukkaat jaksavat.  Putkiremontti priorisoidaan usein ykköseksi ja muut remontit jäävät myöhemmäksi, vaikka niille tarvetta olisikin.

– Putkiremontin aikana asukkaat ovat saattaneet asua evakossa puolikin vuotta. Tämän jälkeen taloyhtiöillä on aika korkea kynnys aloittaa ikkunaremonttia, vaikka se nähtäisiinkin tarpeelliseksi, Hautapakka tietää.

– Pelätään sitä asukkaiden ”taasko remontti” -reaktiota. Se on kuitenkin täysin turha, sillä ikkunaremontti ei vaadi asukkailta muuta kuin ikkunan edessä olevien huonekalujen siirtämisen. Asunnosta ei tarvitse muuttaa minnekään ja itse ikkunaremonttikin kestää vain päivän tai kaksi.

Skaala ikkunat
Tänä päivänä suunta on, että yksittäisten tuotteiden sijasta tarkkaillaan koko talon E-lukua kokonaisuutena. Hyvään E-lukuun pääsemisessä ikkunoiden energiatehokkuudella on kuitenkin merkittävä rooli. Ikkunoiden energialuokituksen avulla kuluttaja pystyy aidosti vertailemaan ikkunoiden energiatehokkuutta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (30 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset