Article image
Mäki-Haapojille oli selvää, että myös uusi koti rakennetaan Ylihärmään. - Täällä on aivan valtavan yhteisöllistä. Lapsiperheille järjestetään tosi paljon mukavaa ohjelmaa, ja niihin osallistuvat sitten kaikki, Maria Mäki-Haapoja iloitsee.
Kaupallinen yhteistyö

23.04.2021
Koti ja asuminen

Ylihärmässä parasta on kaikki

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Matti Hautalahti

Mäki-Haapojat ostivat Ylihärmän Järvenjärveltä tontin Kauhavan kaupungin kuntaliitoksen 10-vuotisjuhlavuotena, jolloin tontteja myytiin kymmenen euron kappalehintaan. Tai itse asiassa perhe sai tontin ilmaiseksi, sillä kaupunginjohtaja oli luvannut maksaa tontin ensimmäiselle ostajalle.

Tonttikampanjan ensimmäiset ostajat olivat Maria ja Jussi Mäki-Haapoja.

– Kaupunginjohtaja Markku Lumio oli jossain lehtikirjoituksessa luvannut, että hän maksaa itse ensimmäisen tontin. Ja niin hän teki, meille tuli sileä kymmenen euron seteli postissa, Jussi kertoo.

Seteli saatekirjeineen on talletettu hauskaksi muistoksi.

Mäki-Haapojien perheeseen kuuluvat Jussin tyttäret Janette ja Sura sekä Jussin ja Marian yhteiset lapset Iines ja Konsta. Keittiönikkunoista näkyy auringossa kimmeltävän järven vastarannalla Jussin lapsuudenkoti, jossa perhe asuikin yhdessä ennen rakennusprojektin aloittamista.

Järvi ei ole oikeasti suuren suuri, mutta mukavan lisän maisemaan se tuo.

– Järvenjärven asuntoalue vastaa juuri tämän päivän kysyntään, täällä voi rakentaa talon täyteen maalaismaisemaan, ja silti työpaikat ja palvelut ovat kaikki tässä aivan lähellä, Jussi kuvailee.

Järvenjärvi

Järvenjärven asuntoalue sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Ylihärmän aktiivisesta teollisuuskeskittymästä.

Reilut 20 vuotta suvun perheyrityksessä työskennellyt Jussi vaihtoi tänä keväänä työpaikkaa ja työskentelee nyt paikallisessa Kaskea Group -yrityksessä ajaen Prima Powerin laserleikkuria. Maria on kotona perheen kuopuksen, kolmikuisen Konsta-pojan kanssa.

– Kyllä tähän jo vähän miesvahvistusta tarvittiinkin, Jussi sanoo. Neljän naisen taloudessa kun pakkaa omatkin eväsrasiat olla prinsessaisia.

Talo lapsiperheen ehdoilla

Uusi koti suunniteltiin lapsiperheen ehdoilla.

– Meillä oli suunnittelun pohjana kaksi eri talomallia, joista sitten yhdistelimme meille sopivimmat palat. Lopullisen suunnitelman käänsimme vielä peilikuvaksi, niin että saimme kaiken irti järvinäköalasta, Maria kertoo.

Sisälle tullessa astutaan avaraan aulatilaan, josta aukeaa näkymä keittiöön ja olohuoneeseen sekä vasemmalle lasten makuuhuoneisiin.

Aurinko nousee järveltä ja paistaa aamulla kultaisena keittiön ikkunoista sisään. Ilta-auringosta puolestaan saadaan nauttia takapihan terassilla ja olohuoneen isojen ikkunoiden kautta.

– Aikaisemmassa kodissa meillä oli aika paljon käytäviä. Nyt halusimme tilat mahdollisimman avariksi eteisestä lähtien, Maria sanoo.

Katso karusellikuvat!

Harmonisen kaunista

Moderni talo oli alun perin talon isännän ehdotus.

– Jussi ehdotti, että alettaisiin tekemään nyt jotain modernia. Oli mukava lähteä tekemään jotain itsellekin uutta ja erilaista, aiemmin maalaisromanttisesta sisustuksesta pitänyt Maria kertoo.

– Halusimme kummatkin selkeän valkoisen talon, ja sitä kautta ajattomuus ja yksinkertaisuus oli helppo tuoda sisällekin. Ulkopuolellakaan ei ole mitään koristelistoja tai pylväitä, vaan talo on hyvin yksinkertainen.

Katso karusellikuvat!

Sisustussuunnittelija apuna

Rauhallinen tunnelma jatkuu sisällä. Seinille ei ole ripustettu ainakaan vielä mitään ja ikkunaverhoiksi riittivät sälekaihtimet.

– Meillä oli rakennusaikana sisustussuunnittelija apuna yhden päivän. Aloitimme päättämällä lattian värin. Sitten alettiin laittaa maalisävyjä, laattoja ja saumavärejä vierekkäin. Yhteen sointuvat värisävyt oli paljon helpompi hahmottaa, kun näki kaikki mallipalat samalla pöydällä, Maria kuvailee.

Seinät on maalattu greigen sävyllä. Makuuhuoneisiin on maalattu lisäksi kuhunkin yksi tehosteseinä hieman perussävyä tummemmalla.

– Missään ei ole tällä hetkellä mitään kiiltävää, vaan kaikki maalit ja laatat ovat mattapintaisia. Samat vaaleat ja rauhalliset sävyt toistuvat huoneesta toiseen. Tykkään vaaleasta ja valkoisesta, mutta tänne halusimme myös vähän tummempia ja lämpimämpiä sävyjä. Sisustukseen on tuotu myös hiukan mustaa kontrastiksi.

Järvenjärvi sai uudet asukkaat, kuvassa Maria ja Iines Mäki-Haapoja
Äidin sylissä oleva Iines harrastaa naperolentopalloa ja pesisliikkaria.

Avaimet käteen -toimitus onnistui hienosti

Talopaketti otettiin avaimet käteen -toimituksena.

– Ainoastaan pohjat piti tehdä itse, ja ne teki paikallinen urakoitsija. Mietimme, että haluammeko puolen yön jälkeen täällä maalailla seiniä. Maksoihan se paljon enemmän, mutta kyllä kannatti, Jussi toteaa.

Rakentaminen aloitettiin viime keväänä.

– Tontti piti paaluttaa, mutta se oli tiedossa jo etukäteen. Edullinen tontin hinta kompensoi paalutuskustannuksia, Jussi sanoo. 

– Sitä vähän sai jännittää, kuinka syvälle paalut uppoavat. Paalujen keskipituus on tässä kohtaa 11 metriä, mutta onpahan sitten kunnon perustus. 

Maria kävi ahkerasti siivoamassa rakennustyömaata.

– Rakennusmiehet antoivat kiitosta, että oli kiva tulla töihin, kun oli aina siivottu ja korjattu roskat pois, niin heidän ei tarvinnut käyttää aikaa laudanpätkien ja sahanpurujen siivoamiseen, Maria muistelee.

Janette pelaa lentopalloa Ylihärmän Junkkareissa. Pikkuveli Konsta on kaikkien silmäterä.

Perhe sai juuri haluamansa tontin

Tontin valinnassa Mäki-Haapojat pelasivat varman päälle. Taktiikka kannatti, sillä perhe sai juuri haluamansa tontin.

– Arvelimme, että asuntoalueen kaksi ensimmäistä tonttia tulevat olemaan suosituimmat ja menevät arvontaan. Niinpä ajattelimme, että haemme sitten vasta tätä seuraavaa, niin saamme sen varmemmin, ja niinhän siinä sitten kävikin, Maria kertoo.

Alahärmästä kotoisin oleva Maria muutti ensin opiskelujen perässä Vaasaan ja sieltä Seinäjoelle. Jussin tavattuaan muutto takaisin maalle tuntui kuitenkin hyvältä.

– Viihdyin kyllä kaupungissakin, mutta tänne oli mukava palata. Olen Alahärmän Ojalan kylästä kotoisin, ja Kurjenluhta peltolakeuksineen on minulle sellainen mielenmaisema. Nyt saimme täällä takapihallemme samanlaisen maiseman, Maria kertoo.

Neljäsluokkalainen Sura viihtyy omassa huoneessaan. Tytöt ovat saaneet päättää itse huoneidensa tekstiilien värit ja sisustukset. Seinien sävymaailma on sama kaikissa makuuhuoneissa.

Ylihärmän Junkkarit

Perheen vapaa-aikaan kuuluu oleellisesti lentopallo. Ylihärmän Junkkareissa pelaava kahdeksasluokkalainen Janette käy treeneissä kolme kertaa viikossa ja Jussi toimii valmentajana, joten myös pelimatkoja kertyy aika lailla. Myös neljäsluokkalainen Sura pelaa aktiivisesti. Viisivuotias Iines käy muutama vuosi sitten valmistuneessa päiväkodissa kolmena päivänä viikossa. Muut päivät hän viihtyy vielä äidin ja Konstan kanssa kotona.

– Päiväkoti on tosi hieno, ja on kiva, että eskarikin tulee olemaan sitten päiväkodilla. Iines on tykännyt kovasti olla ja touhuta siellä, Maria sanoo tyytyväisenä.

Lasten uimakoulua pidetään Härmän Kylpylässä, ja sekin on niin hyvin järjestetty, että bussi hakee lapset tästä tienvarresta.

Jussi Mäki-Haapoja

Järvenjärvi saa oman leikkipuiston

Tämän kesän suunnitelmissa perheellä on nurmikon laitto. Maria aikoo kokeilla yrttien kasvatusta ja tytöt mansikoita. Myös trampoliini aiotaan kasata valmiiksi.

– Haaveilemme myös omasta pihasaunasta ja paljusta, mutta niillä ei ole kiire, Maria sanoo.

Perheen isällä puolestaan olisi autotallisuunnitelmia.

– Kysyin kaupungilta, kun halvalla kerta sai, että mitä jos ostaisin naapuritontinkin samalla kertaa. Kampanjahintaisiin tontteihin sisältyi kuitenkin aina rakennusvelvoite vuoden sisällä, niin se sitten jäi. Autotallin rakentaminen odottelee siis Kauhavan kaupungin 20-vuotiskampanjaa, josko sitten saisimme lisämaata kahdellakympillä, Jussi vinkkaa.

Pihaan aiotaan rakentaa vielä talon tyyliä mukaileva leikkimökki, mutta keinuja Mäki-Haapojat eivät aio laittaa, sillä alueelle on tulossa iso kaupungin rakentama leikkipuisto. Kaupunginpuutarhuri Sari Isoniemi vahvistaa, että laitteet on jo tilattu.

– Leikkikenttä rakennetaan syksyyn mennessä. Sinne on tulossa Lappsetin Flora-sarjan linnunpesäkeinu, jousikeinuja, tavallisia keinuja, köysirata sekä kiipeilytelineitä liukumäkineen ja tasapainotelineineen. Sekä tietysti penkkejä istuskeluun, Isoniemi kertoo.

– Talven iloja silmällä pitäen leikkipuiston yhteyteen muotoillaan myös pulkkamäki. Se on myös ekologista, hyödynnetään kaivuumaat mahdollisimman lähellä.

Järvenjärvi
Ylihärmässä Järvenjärven asuntoalueella on vielä runsaasti vapaita tontteja. Lue lisää Kauhavan kaupungin sivuilta www.paraspaikka.fi.

Parasta on kaikki

Mäki-Haapojat ovat viihtyneet uudessa kodissaan. Mutta mikä Järvenjärven asuntoalueella on parasta?

– Kaikki! Tytöt vastaavat.

Koko perhe innostuu luettelemaan Ylihärmän vahvuuksia, ja niitähän riittää.

– Ylihärmäläiset ovat rennon letkeitä, Jussi sanoo. 

– Ja mukavia ja hauskoja! Janette täydentää. 

– Aina löytyy joku tuttu, ja voi tutustua koko ajan uusiinkin, vaikka asuu näin pienellä paikkakunnalla. Täällä on aivan valtavan yhteisöllistä. Lapsiperheille järjestetään tosi paljon mukavaa ohjelmaa, ja niihin osallistuvat sitten kaikki, Maria iloitsee.

– Jos sanoo, että käy nopeasti kaupassa, niin se ei todennäköisesti pidä paikkaansa. Siellä on kuitenkin aina joku, jonka kanssa jää toimittelemaan pitkäksi aikaa, Jussi kiteyttää.

– Täältä myös löytyy hyvin kaikki palvelut, mitä tarvitsemme ja tarvittaessa kuriiri tuo kätevästi pihaan asti Ikea-tilaukset ja muut, Maria toteaa tyytyväisenä.

– Täällä on myös paljon työpaikkoja ja tontit ovat hyvän kokoisia. Tämä meidän reilu 1700 m2 tontti taisi olla aivan pienimmästä päästä tällä alueella, Jusi mainitsee.

– Täällä on myös turvallista liikkua, on Anssin Jussin Areenat ja muut, ja kun tämä on aivan ison tien varressa, niin tästähän on nopea lähteä mihin päin vain, Jussi sanoo.

– Ja toisaalta, jos on täältäpäin kotoisin, niin kuin me olemme, niin mihinkä sitä nyt täältä lähtisi. Meistä kumpikaan ei oikein haikaile isoihin kaupunkeihin, joten eipä täältä hirveästi tule lähdettyä mihinkään kauemmas, Jussi päättää.

Kantolan asuntoalue Alahärmä
Havainnekartta Alahärmän Kantolan uudesta asuntoalueesta. Grafiikka: Kauhavan kaupunki.

Oma koti Suomen suosituimman huvipuiston naapuriin

Kauhavan Alahärmässä on nyt mahdollista rakentaa oma koti aivan PowerParkin viihdekeskuksen korkealuokkaisten palveluiden äärelle. Uusi Kantolan asuntoalue sijoittuu PowerParkin raviurheilukeskuksen sekä Road House PowerParkin ja huvipuistoalueen välimaastoon, vt19 länsipuolelle.

Alahärmässä alkaa myös uuden koulukeskuksen rakentaminen ja Härmän lukiossa on mahdollista suorittaa hevosurheilukursseja.

– Kantolassa aloitetaan tänä vuonna kunnallistekniikkatyöt ja tontit tulevat ennakkovaraukseen loppuvuodesta 2021. Rakentamaan pääsee kesällä 2022. Moni muistaa alueen entisenä Peikkometsänä, Kauhavan kaupungin vastaava rakennustarkastaja Maria Annala kertoo.

Viihtyisän metsäisellä alueella on mukavasti tasoeroja tonteissa. Asuntoalueelle rakennetaan myös leikkipuisto ja pulkkamäki.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.9/5 - (12 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset