Article image
Rakennustrendit näkyvät Skaalan tuotannossa. Tänä päivänä rakentamisessa suositaan lattiasta kattoon olevia maisemaikkunoita. Olohuonetta jatketaan terassille usein myös jättimäisten lasiliukuovien avulla.
Kaupallinen yhteistyö

17.09.2021
Koti ja asuminen

Työ vetää väkeä Kauhavalle

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Sami Peltoniemi, Skaala ja Domretor

Kauhavan kaupunki on jo pitkään saanut iloita alueensa hyvästä työpaikkatarjonnasta. Myös kaupungin palveluihin ollaan tyytyväisiä. Uusia kouluja ja päiväkoteja on rakennettu, asiointi ja liikkuminen on vaivatonta, lenkkeily- ja hiihtomaastot kohdillaan ja kuntosalit kaikille ilmaisia.

Avoimia työpaikkoja on Kauhavalla tällä hetkellä noin 250, lähes sata enemmän kuin viime syksynä. Alkuvuodesta avoimia työpaikkoja oli yli 700, kun kausityöpaikatkin olivat haussa.

– Aika kova määrä tämän kokoiselle pitäjälle. Kyllä tässä korona alkaa olla pikkuhiljaa selätetty. Eniten avoimia työpaikkoja on teknologia- ja puutuoteteollisuudessa, hoiva-alalla ja elintarviketeollisuudessa, kertoo Kauhavan kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala.

Myös rekrytointi- ja täsmäkoulutusten kysyntä on alueella vilkasta.

Asuntojakin löytyy ja uusia kouluja sekä hyvinvointikeskusta rakennetaan eli kyllä tätä työpaikkatarjontaa kannattaa tulla katsomaan vaikka kauempaakin.

Juha-Martti Kuoppala

– Työnantajat rekrytoivat asennetta ja tarvittaessa vaikka kouluttavat työtehtäviin. Asuntojakin löytyy ja uusia kouluja sekä hyvinvointikeskusta rakennetaan eli kyllä tätä työpaikkatarjontaa kannattaa tulla katsastamaan vaikka kauempaakin, jatkaa Kuoppala.

Ikkuna- ja ovivalmistaja Skaalalla auki 20 uutta työpaikkaa

Yksi Kauhavan isoimmista työnantajista, ikkuna- ja ovivalmistaja Skaala IFN Oy rekrytoi parhaillaan reippaasti lisäväkeä päätehtaalleen Ylihärmään. Lisätyövoimaa tarvitaan, sillä korona-ajan rakennusbuumi on kova. Tällä hetkellä Skaala työllistää reilut 300 henkeä.

– Markkinat ovat vetäneet nyt todella hyvin. Kauppa on käynyt ja tilauskannat kasvaneet pitkin vuotta. Tuotanto on nyt se ensisijainen paikka, missä olisi eniten tarvetta, mutta kyllähän hyville myyjillekin aina paikka löytyy, Skaalan myynti- ja markkinointijohtaja Antti Hautapakka kertoo.

Avoimia tehtäviä löytyy monipuolisesti tuotannon eri vaiheista ikkunoiden sisä- ja ulkopuitteen pintakäsittelystä ja kokoonpanosta aina kattavan ovimalliston, eli ulko-, parveke-, liuku- ja sisäovien valmistukseen.

– Rekrykampanjamme tuotti jo kivasti tulosta, mutta vielä mahtuu uusiakin tekijöitä. Aiempaa kokemusta alalta ei tarvitse olla, meillä on hyvä porukka täällä, joka kyllä opastaa tehtäviin, Hautapakka innostaa.

Antti Hautapakka Skaala ikkunat
Antti Hautapakka Skaalan päätehtaalla Ylihärmässä. Neuvottelutilan isoista maisemaikkunoista on hyvät näkymät moderneihin tuotantotiloihin.

Isoja investointeja alueelle

Hautapakka on itse viihtynyt Skaalalla jo 15 vuotta.

– Skaala on hyvä työnantaja ja aina on löytynyt itselle mieluisia työtehtäviä. Myös joustoa on ollut puolin ja toisin, sanoo Hautapakka, joka on vuosien myötä ehtinyt työskennellä Skaalan konttoreilla niin Ylihärmässä, Oulussa kuin Helsingissäkin.

– Ei tässä kyllä ole kertaakaan tarvinnut miettiä, tekisikö jotain muuta. Täällä on tekemisen meininki. Koko ajan mennään eteenpäin, kehitetään uusia asioita ja mietitään uusia markkinoita, Hautapakka jatkaa.

Yksi merkittävistä investoinneista oli viisi vuotta sitten valmistunut tehdaslaajennus. Samalla otettiin käyttöön uusi karkaisuteknologia, joka on mahdollistanut entistä ohuempien lasimateriaalien käsittelyn sekä erilaisten turvaominaisuuksien lisäämisen tuotteisiin. Lasiteknologiainvestointi on ollut merkittävä harppaus energiatehokkuuteen paitsi tuotteissa myös Skaalan tuotannossa.

– Se oli iso ponnistus. Lasinjalostuskapasiteettia lisättiin huomattavasti ja varauduttiin turvalasimaailmaan. Olemme siitä poikkeuksellinen ikkuna- ja ovitoimittaja, että jalostamme lasia itse. Lasit tulevat meille isoina levyinä, joista leikkaamme ne haluttuun kokoon ja valmistamme eristyslasielementeiksi, Hautapakka kuvailee.

Kehittämistyö jatkuu. Skaalan itävaltalainen emoyhtiö IFN julkaisi hiljattain ison, 250 miljoonan euron investointiohjelmansa, ja siitä kohdistetaan osa Skaalan tehtaille.

Domretor hakee kausityöntekijöitä joulusesonkiin

Myös kauhavalaisella Domretorilla on haku päällä – elintarvikealalla joulusesonki on jo alkanut ja lisäkäsiä kaivataan kipeästi.

– Olemme valmiita palkkaamaan heti 10-15 uutta työntekijää, toimitusjohtaja Pekka Honkaranta vahvistaa.

Atria-konserniin kuuluva Domretor on valmisruokiin erikoistunut sopimusvalmistaja.

– Olemme erikoistuneet kotimaisten, lähellä tuotettujen vihannesten ja muiden raaka-aineiden jalostamiseen ravintolatason valmisruoiksi.

Tuotteita toimitetaan pääasiassa suurkeittiöille, tukkuliikkeisiin ja elintarviketeollisuuteen.

– Kuluttajille tutuimpia ovat varmastikin lähes jokaisen kaupan valikoimista löytyvät Suvi – porkkana- ja lanttusoseemme, joita olemme valmistaneet joulusesonkiin jo usean vuoden ajan, Honkaranta esittelee.

Todellista lähiruokaa

Suurin osa yrityksen käyttämistä raaka-aineista tulee Etelä-Pohjanmaan alueelta.

– Kauhava on hyvä sijainti yrityksellemme, saamme suuren osan raaka-aineistamme tästä läheltä. Osan aivan muutaman kilometrin päästä, Honkaranta kertoo.

Joulusesongin työntekijät pääsevät tekemään joululaatikoita ja juuressoseita. Alkuun työpaikat ovat määräaikaisia, mutta työvoimantarpeen arvioidaan kasvavan entisestään ensi vuonna ja tuotantoon on tulossa auki myös vakituisia paikkoja.

– Sesonkityötä voi tehdä joustavasti myös vain muutamana iltana viikossa tai viikonloppuisin. Alaikäraja on 15 vuotta, mutta yläikärajaa ei ole, Honkaranta toteaa.

Alan työkokemus ei välttämätöntä

Sekä Skaalalla että Domretorilla kannustetaan hakemaan töitä, vaikka alan työkokemusta ei vielä löytyisikään.

– Pystymme tehokkaasti kouluttamaan tuotannon tehtäviin tehtaan sisällä, Hautapakka ja Honkaranta vahvistavat.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (15 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset