Article image
Hyvä ruoka kannattaa nauttia ilman kiirettä vieraiden seurasta nauttien.
15.07.2020
Terveys ja hyvä elämä

Rauhallisuus tekee grillimestarin

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Taru Valkama

Grillatessa pihviä ei tarvitse käännellä koko ajan ja esivalmistelut auttavat parempaan lopputulokseen. Lime tuo kesäruokaan raikkautta ja kotimainen kaali on nyt parhaimmillaan.

Grilli on monipuolinen ja helppo tapa valmistaa ruokaa kesällä. Vaasalaisravintola Villa Sandvikenin keittiömestari Arto Huhtala käyttää grilliä runsaasti kesän aikana niin kotona kuin mökillä.

– Tykkään itse grillata halvempia ruhonosia, enkä yleensä laita grilliin mitään fileitä. Halvemmissa ruhonosissa on luuta ja rasvaa, jotka antavat makua ja tuote kestää grillaamisen paremmin. Esimerkiksi porsaan kyljys toimii tosi hyvin grillissä. Jos taas laitat fileepihvin grilliin ja se menee yli, niin se menee yli, Huhtala sanoo.

Esivalmistelut kannattaa tehdä kunnolla. Kun kaikki on valmiina, niin ei tule hätäiltyä grillaamisen kanssa.

Grillaus käynnissä Villa Sandvikenin keittiössä
Keittiömestari Arto Huhtala muistuttaa, että grillattavat kannattaa kääntää vain yhden kerran.

Villa Sandvikenin keittiössä on käytössä ammattikäyttöön tarkoitettu hiiligrilli, johon Huhtala nostelee broilerin koipinuijat, kasvikset, herkkusienet ja perunat. Liekkeihin hän heittää kostutettuja savustuspuruja.

– Hiili ja savustaminen ovat tällä hetkellä grillaamisessa in. Tämä meidän hiiligrillimme on vastaava kuin kotikäyttöön tarkoitettu hiiligrilli, joka vaan pysyy kauemmin kuumana ja tällä voi myös savustaa. Tämän annoksen valmistus onnistuu hyvin myös kaasugrillissä.

hiiligrilli

Vakuumista apua mökkireissulle

Huhtala aloitti hiiligrillin lämmittämisen noin puolitoista tuntia ennen grillaamisen aloittamista. Kotona hän oli laittanut kanankoivet marinadiin jo edellisenä iltana sekä valmistanut kesäisen raikkaan coleslaw-salaatin.

– Esivalmistelut kannattaa tehdä kunnolla. Kun kaikki on valmiina, niin ei tule hätäiltyä grillaamisen kanssa.

Huhtala painottaa rauhallisuutta grillaamisessa.

– Grillaamisessa rauhallisuus on kaikista tärkeintä. Joka kerta kun avaat grillin, niin sieltä karkaa lämpöä. Perussääntönä kaikkeen grillaamiseen on, että käännä tuote vain yhden kerran.

Edellisenä iltana valmistetun Coleslaw-salaatin ja marinoidut broilerin koipinuijat Huhtala avaa vakuumipakkauksesta.

– Vakuumipussissa liha ottaa marinadin maut hyvin. Kun lähtee mökille, niin voi tehdä viikonloppua varten jo esimerkiksi coleslawn valmiiksi ja laittaa sen vakuumipussiin, Huhtala vinkkaa.

Keittiömestari Huhtala valmistelee annoksia
Keittiömestari Arto Huhtalan raikas lime-coleslaw marinoitui yön yli.

Limestä raikkautta kesäruokiin

Perunoiden valmistus onnistuu kätevästi myös grillissä.

– Siikliä voi laittaa tuplafolionyyttiin ja heittää grilliin, Huhtala vinkkaa.

Tähän annokseen Huhtala on valinnut kasviksiksi kesäkurpitsaa sekä paprikaa.

– Kasvikset pitää olla kypsiä, mutta ne eivät saa mennä veltoksi. Siinä pitää säilyä rakenne ja purutuntuma.

Kanan marinadi on aasialaistyyppinen, joka sopii kaikille vaaleille lihoille. Hapokkuutta marinadiin voi lisätä omenasiiderillä, joka toimii erityisesti possun kanssa.

– Mitä vanhemmaksi kokki tulee, niin sitä enemmän hän tekee aasialaista ruokaa, koska se on kevyempää, Huhtala toteaa.

Herkkusienet hän on marinoinut öljyllä, balsamiviinietikalla ja limellä.

– Kesäruokiin ihan ykköstykki on lime, joka antaa freessiä makua. Kannattaa myös muistaa sesonkituotteet. Coleslaw-salaattiin käytin kotimaista kaalia, joka on nyt aivan älyttömän hyvää. Kun tein salaattia, niin söin siitä puolet, Huhtala naurahtaa.

Kun ruoka on valmista, niin sitten on aika nauttia.

– Hyvä ruoka kannattaa nauttia rauhassa ilman kiirettä vieraiden kanssa seurustellen, Huhtala sanoo.

keittiömestari Huhtala
Villa Sandvikenin keittiömestari Arto Huhtala suosittelee grilliin halvempia ruhonosia. Esimerkiksi kanankoivet ja porsaan kyljys toimii hyvin grillissä.

Lime-coleslaw

1 kg               Kotimainen varhaiskaali
0,5 dl             vaalea balsamico
30 g               ruokokidesokeri
10 g               merisuola
30 g               lehtipersilja
6 kpl              Lime, mehut ja kuori

Suikaloi kaali ohueksi, raasta limen kuori ja purista mehut. Lisää loput aineet ja sekoita. Anna marinoitua minimissään 4 h, mielellään yön yli.

Broilerin Koipipala

600 g             Naturel broilerin koipipala
40 g               tuore inkivääri
50 g               ruokokidesokeri
5 kpl              valkosipulinkynsi
2 kpl              punainen chilipaprika
1 kpl              iso sipuli
0,5 dl             vaalea balsamico
1,5 dl             rypsiöljy
30 g               tuore korianteri
4 kpl              lime, mehut ja kuori
20 g               Merisuola

Pilko inkivääri, murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella. Pilko sipuli ja chilit. Raasta limen kuori ja purista mehu. Hienonna korianteri. Sekoita marinadi, kaada koipien mukaan ja sekoita.  Anna marinoitua vähintään 4 h, mielellään yön yli.

Pyyhi ylimääräinen marinadi pois kanojen pinnalta talouspaperilla ennen grillausta.

Grillaus annoskuva
Broilerin koipipalaa lime-coleslaw -salaatin, perunoiden ja grillattujen vihannesten kera.

5 vinkkiä grillaajalle

1. Tee esivalmisteluja
Leikkaa kasvikset valmiiksi ja tee salaatti, jotta voit keskittyä rauhassa grillaamaan

2. Ajoitukset kuntoon
Laita grilliin ensin hitaasti kypsyvät tuotteet ja lopuksi nopeimmin kypsyvät

3. Käännä kerran
Älä koko ajan avaa grillin luukkua ja käännä pihvit vain yhden kerran

4. Älä grillaa kasviksia yli
Kasvisten pitää olla kypsiä, mutta ne eivät saa mennä veltoksi

5. Syö ja nauti
Muista nauttia ruuasta ja hyvästä seurasta ilman kiirettä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (6 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kesä ravintola resepti ruoka

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Uusimmat podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset