Article image
Vuoden 1994 tangokuninkaalliset Sauli Lehtonen ja Tiina Räsänen.
05.07.2024
Tapahtumat ja matkailu

Huippuystäviä ja suuria tunteita

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Seinäjoen Tangomarkkinat

Tangokuninkaallisuus vaikuttaa edelleen entisten kuninkaallisten elämään. Suuria asioita on tehty. Mukaan on mahtunut niin ulkomaankeikkoja kuin satapäin nimmareita jonottavia faneja. Mitä muuta kuninkaalliset menneistä vuosista ajattelevat?

1. Mikä on ollut urasi kohokohta tangokuninkaallisena?
2. Mikä Tangomarkkinoilla esittämäsi kappale tai vastaavasti hetki on jäänyt erityisesti mieleen ja miksi?
3. Tuliko eteen suuria yllätyksiä tangokuninkuusvuotena?
4. Mikä on ollut tangokuninkuuden suurin merkitys voiton jälkeiseen elämääsi?

tangokuningas
Kuva: tanssiin.fi

Kauko Simonen, tangokuningas 1985

1. Kohokohta oli tietysti se, kun minut valittiin tangokuninkaaksi. Ja hieno asia oli se, että Jaska Mäkynen jäi kakkoseksi. Jaska kyllä voittaa minut nykyään kalakisoissa. Meistä tuli hyvät ystävät ja olemme käyneet jo 35 vuoden ajan muutaman kerran vuodessa kalassa täällä pohjoisessa. En odottanut voittoa, ja olin jo perjantaina pakannut auton valmiiksi lähtöä varten, sillä en odottanut edes pääseväni jatkoon.
2. Paras hetki oli, kun sain laulaa Rauno Lehtisen Elämäni nainen -kappaleen. Lehtinen on tehnyt sen vaimolleen. Itse kruunaushetki, tai voiton julkistaminen, on tietysti jäänyt mieleen. Mehän emme saaneet tuolloin kruunua.
3. Kuninkaallisvuotena soitin sotilassoittokunnassa ja meillä oli 250 keikkaa sinä vuonna. Siihen päälle tuli omat keikat. En päässyt kaikille niille keikoille, joille olisin halunnut mennä tai tehdä niitä sopimuksia, joita olisin halunnut solmia. Yllätys on ollut myös se, kuinka hyviä ystäviä voittovuodelta on jäänyt. Heitä on paljon myös Seinäjoen talousalueella ja erityisesti Ilmajoelta, ihan huippuystäviä.
4. Voiton suurinta merkitystä on vaikea määrittää. Perhe on pysynyt koossa kaikista reissuista huolimatta ja terveyskin on säilynyt kohtuullisena. Tämä homma on ollut mielenkiintoista ja käyn edelleen lauleskelemassa maakunnissa. Se on pitkä aika, kun tätä hommaa on tehnyt vuodesta -66 asti.

Kuva: gramofoni.fi

Tiina Räsänen, tangokuningatar 1994

1. Uraan on mahtunut paljon kaikenlaista, mutta kohokohtia ovat olleet kaikki hienot konsertit, niin Tangojen aikana kuin niitten lisäksi. Tangomarkkinoiden
ja Matkailun edistämiskeskuksen kanssa tehdyt ulkomaankeikat ovat olleet hienoja. Myös massiiviset konsertit esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan mieskuoro Jussien kanssa ovat jääneet mieleeni. Suuria asioita on tehty!
2. Muutama vuosi sitten Tangomarkkinoiden juhlakonsertissa esittämääni Ari Oinosen kappaleeseen Mun aika mennä liittyi suuria tunteita. Sauli Lehtonen valittiin tangokuninkaasi samana vuonna kuin minut tangokuningattareksi.
3. Kaikki oli yllätystä, ihan joka ikinen asia. Tuli suoraan koulunpenkiltä, eikä minulla ollut mitään käsitystä tai kokemusta musiikkialalla työskentelystä. Media ja yleensä kaikki oli uutta. Minulla ei ollut edes ajokorttia!
4. Musiikki on iso osa minua, tärkeä osa itseilmaisuani. Se vaihtoehto, että en voisi laulaa tai tehdä musiikkia, olisi nykyiseen verrattuna paljon huonompi. Hienoa, että olen voinut tehdä musiikkia kaikki nämä vuodet.

tangokuningas
Kuva: Pasi Liesimaa / MagnumLive

Amadeus Lundberg, tangokuningas 2009

1.Kohokohtia on ollut monia. Fantasia orkesterin kanssa kiertäessämme kahtena ensimmäisenä vuotena jokaisella tanssipaikalla oli 1 000 – 2 000 ihmistä. Suosio ja ilmiö oli käsittämätön.
2. Satumaa-teltassa lauletut kaikki parhaat tangot ja biisini urani varrelta. Mukana oli mm. Oi, kuinka saatoitkaan, Öiset kitarat, Onnemme kyyneleet, Ajomies…Tänä kesänä show jatkuu samassa paikassa.
3. Yllätyksenä tuli jokapäiväiset ja tuhatpäiset yleisöt. Lavan taakse saattoi kasautua satoja ihmisiä jonottamaan nimmaria. Ihmiset kiipeilivät toistensa yli, se tuntui hullulta ja hauskalta, vaikka siinä oli myös jotain tosi erikoista. Yllätyksenä tulivat myös ikävät lehtijutut.
4. Tangokuninkuus on antanut näkyvyyden miljoonayleisölle. Olen saanut vakuuttaa yleisön rakkaudestani laulamiseen. Yleisö on osoittanut seisaaltaan suosiota. On hieno tunne, kun onnistumme muusikoiden kanssa. Tämän kevään kohokohta oli 15-vuotisjuhlakiertue niin tanssilavoilla kuin konserttisaleissa. Yleisö osoitti seisaaltaan suosiota. Oli hieno tunne, kun onnistuimme muusikoiden kanssa. Juhlakiertue jatkuu syksyllä, samoin jatkuu Kuin taivaisiin -konsertit kesäteattereissa ja kirkoissa. Palaan myös tanssilavoille.

tangokuningas
Kuva: Joonas Kainulainen

Kyösti Mäkimattila, tangokuningas 2013

1. Vaikea sanoa tiettyä hetkeä. Sanoisin, että se, kun tulin huomatuksi kevyen musiikin uskottavana laulajana. Olen saanut tangokuninkuuden ansiosta toimia solistina mm. RNO:n, UMO:n ja Kaartin Soittokunnan kaltaisten huippuhienojen instituutioiden kanssa.
2. Siks oon mä suruinen. Lauloimme sen finaalissa duettona Heidi Pakarisen kanssa ja levytimme sen heti seuraavalla viikolla. Siinä versiossa on jotain erityistä. Ja teksti kuin omasta kynästä.
3. Eniten yllätti se, kuinka nopeasti kalenteri täyttyi kaikenlaisesta uudesta ja ihmeellisestä. Mylly pyöri niin lujaa, että heinäkuun jälkeen ensimmäinen kunnon useamman päivän huili oli maaliskuussa. Ja kiihkeä, yli 200 keikan keikkaelämä jatkui aina kulkutautijaksoon saakka.
4. Ajattelen tangokuninkuudesta alkaneen kuin uuden elämän. Ainakin työelämän. Ja näen myös kilpailuvoiton avanneen lukuisia uusia mahdollisuuksia yrittäjänä. Todella paljon olen saanut tehdä ja mennä. Siitä olen tälle organisaatiolle ikikiitollinen.

40-vuotisjuhlakonsertti Seinäjoki Areenalla pe 12.7. klo 19.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset