Article image
Härmän lukion rehtori Jari Salminen ja Kauhavan lukion rehtori Toni Uusimäki ovat tyytyväisiä lukioissa viime syksynä startanneisiin liikunnan monilajiryhmiin.
Kaupallinen yhteistyö

28.01.2021
Koti ja asuminen

Kaikki koulut kerralla kuntoon – Kauhavalla ollaan valmiita uusiin maallemuuttajiin

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Matti Hautalahti

Ehkä vankkumaton tulevaisuudenusko kumpuaa vahvasta yrittäjyysmaaperästä, jolla kaupunki seisoo. Kauhavan kaupunki on tehnyt rohkeasti isoja investointeja ja päättänyt laittaa koulut kerralla kuntoon. Rakentamisella haluttaan turvata myös alueen isojen teollisuusyritysten työvoimansaanti nyt ja tulevaisuudessa.

Isoin ponnistus oli viime syyslukukaudeksi valmistunut Kauhavan uusi koulukeskus. Ylihärmässä uusi koulukeskus rakentuu yhteiskoulun yhteyteen ja alakoululaiset pääsevät aloittamaan uudessa koulussaan vuoden 2022 alusta lähtien. Myös Kortesjärvellä yhtenäiskoulun koulurakentaminen on käynnissä parhaillaan ja muuttovalmista odotetaan olevan vuoden 2022 syksyllä. Kortesjärvellä vuonna 2017 rakennettu osa koulusta säilytetään ja koulua laajennetaan uudisrakennuksella. Alahärmässä rakennetaan parhaillaan uutta liikuntahallia ja uuden koulukeskuksen hankesuunnittelu on käynnistynyt.

– Kun nämä hankkeet valmistuvat, olemme satsanneet pelkästään koulurakentamiseen yhteensä 50 miljoonaa euroa uuden Kauhavan aikana. Tasokkaat koulut näyttelevät isoa roolia perheiden muuttopaikan valinnassa, juuri eläkkeelle jäävä Kauhavan kaupungin rakennuttamispäällikkö Jorma Ylirinne summaa.

Kauhavan kaupungin rakennuttamispäällikkö Jorma Ylirinne esitteli Ylihärmän uutta koulukeskusta. Kuva: Liina Hautanen.

Taajaman oma talo – monikäyttöisyys ydinkysymys

Neliöitä uusissa oppimisympäristöissä on yhteensä 25 000 m2. Koulurakentamisessa on haluttu panostaa erityisesti tilojen monikäyttöisyyteen ja muunneltavuuteen.

– Myös päiväkotiasiat ovat Kauhavalla erinomaisessa lyönnissä. Yhteensä 350 lapselle on uudet, viimeisen kymmenen vuoden sisällä rakennetut päiväkotitilat. Kauhavalla on lisäksi juuri aloitettu uuden hyvinvointikeskuksen rakentaminen, Ylirinne esittelee.

Rakentamisen lisäksi Ylirinne löytää Kauhavalta paljon muutakin hyvää. Sijainti ja liikenneyhteydet ovat hyvät, matkailu aivan omaa luokkaansa.

– Kesällä vaihtelua arkeen tarjoaa Suomen paras huvipuisto PowerPark. Täältä löytyy myös paljon hienoja luontoreittejä sekä monipuolinen tonttitarjonta. Meiltä löytyy sitä tuttua turvallisuutta ja rauhallisuutta mutta myös äksiöniä joka lähtöön, Ylirinne kertoo. 

Kauhavan uusi koulukeskus huippusuosittu

Kauhavan vetovoiman ovat löytäneet ainakin lukioikäiset nuoret. Liikunnan monilajiryhmää tarjoava Kauhavan lukio tarjoaakin eittämättä hienot puitteet erityisesti tavoitteellisesti urheilua harrastaville nuorille. Koulun läheisyydestä löytyy jäähalli, urheilukenttä, monitoimihalli, hiekkatekonurmi, parkour-paikka, beachvolley-kentät, frisbeegolf-rata, kuntorata ja jopa ilma-aserata.

Kauhavan uusi koulukeskus tarjoaa viihtyisät tilat 0-9 luokat käsittävälle yhtenäiskoululle sekä lukiolle. Noin 9000 m2 tiloissa on yhteisten tilojen lisäksi omat siipensä ja piha-alueensa alakoululaisille, yläkoululaisille sekä lukiolaisille. Katso karusellin kuvat!

– Näin kompakti kokonaisuus taitaa löytyä Etelä-Pohjanmaalta Kauhavan ohella vain Kuortaneelta. Urheilusuuntaus on ehdottomasti kansainvälisyyden ohella lukiomme tärkein painopistealue, Kauhavan lukion rehtori Toni Uusimäki kertoo.

Uudet modernit opetustilat houkuttelivat opiskelijoita vielä odotettuakin enemmän.

– Emme ehkä olleet osanneet aivan edes varautua uuden koulukeskuksen herättämään suosioon. Kauimmaiset lukio-opiskelijat ovat tulleet meille Kurikasta ja Seinäjoelta saakka, Uusimäki sanoo.

Liikunnan monilajiryhmä mahdollistaa liikunnallisesti lahjakkaille lukiolaisille koulunkäynnin yhdistämisen tavoitteellisen urheilijapolun kanssa. Ratkaisu on miellyttänyt kovasti myös urheiluseuroja, jotka olivat aktiivisesti mukana jo liikunnan monilajiryhmäopetuksen suunnittelussa. Liikunnan monilajiryhmä on tarjolla myös Härmän lukiossa, jossa uusi liikuntahalli saadaan käyttöön jo syyslukukaudella.

Nuoret kertovat videolla liikunnan monilajiryhmästä:

Vauhdikasta kv-toimintaa

Liikuntaa painottavaksi profiloituneen Kauhavan lukion toinen tärkeä painopiste on kansainvälisyys. Toiminta on pyörinyt viime aikoina etäyhteyksin, mutta leirikoulut Italiaan ja Kiinaan ovat suunnitteilla heti kun tilanne sen sallii. Myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa tehdään yhteistyötä, parhaillaan opiskelijoille on tarjolla SeAMK:n yrittäjyyskurssi verkko-opetuksena. Hanketoiminta on vireää, ja yhä uusia kansainvälisyyshankkeita on suunnitteilla.

Kauhavan lukio täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

– Laadukkaat uudet tilat kantavat tiettyyn pisteeseen asti, mutta kyllä meillä on tärkeässä roolissa myös opiskelijahuoltoryhmä, jolla on suuri rooli opiskelijoiden tukemisessa, Uusimäki kertoo.

Kauhavan lukion opiskelijat Laura Lassila ja Sampo Sankelo sekä Härmän lukion opiskelija Sini Ylimäki Kauhavan uuden koulukeskuksen liikuntahallissa.
Laura Lassila viihtyy uudessa koulukeskuksessa. – Täällä on kyllä hienot puitteet ja koko lukiolla on mielestäni tosi hyvä yhteishenki eri vuosiluokkienkin välillä, Lassila sanoo.

Urheilemaan keskellä koulupäivää

Kauhavan lukion kakkosluokkalaiset Laura Lassila ja Sampo Sankelo opiskelevat viime syksynä startanneessa liikunnan monilajiryhmässä. Aktiivisesti urheilua harrastaville nuorille Kauhavan lukion tarjoama liikunnan monilajiryhmä tuo päivään ennen kaikkea lisätunteja treenaukseen.

– Saamme suoritettua osan päivän treeneistä jo kouluaikana. Aina treeniaamuina on illalla vielä toiset treenit, joten monilaji mahdollistaa harjoitusmäärien lisäämisen, Lassila tiivistää.

Lassila pelaa lentopalloa Kauhavan Wisassa. Sankelo on SM-tason suunnistaja ja maajoukkuevalmennettava.

– Meillä on tiistai- ja torstaiaamuisin treenit, toinen on lajitreeni ja toinen fysiikkatreeni. Perjantaisin on lisäksi kaikille lajeille yhteinen treeni. Treeniä vetävät omat valmentajamme, Lassila kertoo liikunnan rytmittymisestä lukio-opintoihin.

– Tunnit mahdollistavat sen, että voi halutessaan treenata kaksi kertaa päivässä, tai jos koulussa tekee jo treenin, voi vapaa-ajalla tehdä mitä haluaa, Sankelo jatkaa.

Liikuntatunnit on suunniteltu opiskelijoiden lukujärjestykseen siten, etteivät ne häiritse muihin oppiaineisiin osallistumista. Kiinnikirittävää siis ei jää, päivät saattavat vain alkaa treenipäivinä hieman aikaisemmin kuin muilla.

– Saatamme tulla koululle esimerkiksi jo kahdeksaksi, kun muilla alkaa vasta kymmeneltä, Lassila kuvaa.

kiipeilyseinä Kauhava
Kymmenen metriä korkea kiipeilyseinä antaa hyvää vaihtelua treeneihin.

Tulevaisuudensuunnitelmina yliopisto-opintojen ja urheilun yhdistäminen

Kauhavalla viihtyvät nuoret osaavat heti nimetä Kauhavan vahvuudet.

– Tämä on mukavan pieni paikka, on paljon mukavia kavereita ja tuntee paljon ihmisiä, Lassila painottaa.

Tulevaisuudensuunnitelmiakin on jo tehty.

– Ensin lukio kunnialla loppuun ja sitten johonkin yliopistoon. Jos vielä saisi harrastaa lentopalloa siinä sivussa, niin olisihan se hienoa, Lassila suunnittelee.

Myös Sankelolla on tähtäimessä yliopisto-opinnot.

– Ala ei ole vielä tiedossa. Urheilu-ura on ainakin vielä itselle niin tärkeä asia, että haluan panostaa tähän ensin, Sankelo kertoo suunnitelmistaan.

– Olen Kortesjärveltä Kauhavalta, ja siellä on mukava tunnelma, sellainen oma yhteisönsä. Suurkaupungeissa elämä on varmasti vähän enemmän suorittamista, täällä saa vain olla ja tehdä mitä lystää, Sankelo sanoo.

Härmän lukiossa mahdollisuus painottaa liikuntaa, matkailua ja hevosurheilua

Lähes huvipuiston naapurissa sijaitsevassa Härmän lukiossa voi suuntautua liikunnan monilajiryhmän lisäksi myös matkailulinjalle. Opiskelijat tekevät yhteistyötä alueen matkailutoimijoiden kanssa laajemminkin, mutta huvipuisto PowerParkin kanssa yksi näkyvimmistä muodoista on laitekummius.

– Jos huvipuistoon tulee perhe, jossa lapset haluaisivat laitteisiin mutta vanhemmat eivät uskalla, laitekummeina toimivat matkailupuolen opiskelijamme tulevat hätiin, Härmän lukion rehtori Jari Salminen kertoo.

Lukiolaiset myös vierailevat aktiivisesti alueen matkailualan yrityksissä ja yrittäjät käyvät lukiolla kertomassa toiminnastaan. Opintoihin kuuluu myös työharjoittelukurssi ja moni opiskelija löytääkin kesätyöpaikan matkailun parista. Matkailulinjan opinto-ohjelmaan kuuluu myös tutustuminen johonkin eurooppalaiseen kulttuurikohteeseen.

– Matkailulinja on ollut meillä suosittu, suunnilleen puolet lukiolaisistamme valitsevat sen, Salminen kertoo.

Härmän lukiolla on myös valmiudet hevosurheilukurssin toteuttamiseen yhteistyössä PowerParkin hevosurheilukeskuksen ja muiden alueen hevosyrittäjien kanssa. Kurssin toteutuminen vaatisi vähintään 8 opiskelijan ryhmän.

– Pitäisi saada vähän kauempaakin ihmisiä tulemaan, tallipaikkoja ja asuntojahan meiltä kyllä löytyy, Salminen vinkkaa.

Maalla matkoja ei kannata mitata kilometreissä vaan minuuteissa.

– Täällä liikenne on jouhevaa, ruuhkaisemmassa Suomessa matkaan saa varata aina pidemmän aikaa,  Salminen sanoo.

Sini Ylimäki Härmän lukio
Sini Ylimäen ensimmäinen vuosi Härmän lukiossa on pyörähtänyt käyntiin mukavasti sekä matkailun että liikunnan parissa.

Lukion ensimmäinen vuosi pyörähtänyt käyntiin mukavasti sekä matkailun että liikunnan parissa

Sini Ylimäki opiskelee Härmän lukion monilajiryhmässä. Ensimmäistä lukioluokkaansa käyvä Ylimäki pelaa lentopalloa Kauhavan Wisassa. Alahärmän lukiossa liikunnan monilajiryhmätreenit vetää liikunnanopettaja. Treeneissä keskitytään fysiikkaan ja kehonhuoltoon.

– Jaksosta riippuen treenejä on kerran tai kaksi viikossa. Tulemme aikaisemmin kouluun kuin muut, joten treenitunnit eivät mene päällekkäin muiden tuntien kanssa, Ylimäki kertoo.

Ylimäki on tyytyväinen lukion alkuun. Oma suosikkitila on löytynyt lukion biljardihuoneesta.

– Kaikki kurssit, joita halusin, toteutuivat. Monilaji tuo tietämystä ja tukee omaa treeniä, Ylimäki summaa.

Liikunnan lisäksi Ylimäki opiskelee myös matkailua.

– Matkailupuolen kurssilla keräämme rahaa tehdäksemme matkan Prahaan ja Budapestiin.

Alahärmässä viihtyvä Ylimäki kertoo, että voisi mahdollisesti myös palata yliopisto-opintojen jälkeen, jos sopivia töitä vain löytyy.

– Nyt valmistaudun kirjoituksiin ja harrastan lentopalloa. Haaveena on yliopisto-opinnot, mutta tällä hetkellä on tärkeää, että lukio menisi mukavasti läpi, Ylimäki kertoo.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (18 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset