Article image
Kauhavan ja Lapuan kaupunkien elinkeinotoimet tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten yrittäjäjärjestöjen kanssa. Kuvassa vasemmalta oikealle, takarivissä: Johanna Salla-Uitto, puheenjohtaja, Kauhavan Yrittäjät, Juha-Martti Kuoppala, kehitysjohtaja, Kauhavan kaupunki, Jyri Kettula, puheenjohtaja, Alahärmän Yrittäjät, Matias Keskinen, puheenjohtaja, Ylihärmän Yrittäjät ja Jouko Vuolle, elinkeinotoimenjohtaja, Lapuan kaupunki. Eturivissä: Eetu Puntala, projektipäällikkö, Uutta kasvua kohti Härmänmaalla -hanke, Matti-Pekka Dahlgren, toimitusjohtaja, Lapuan Kehitys Oy, Annika Hölsömäki, puheenjohtaja, Kortesjärven Yrittäjät, Pasi Mäenpää, projektipäällikkö, Omistajanvaihdosten edistäminen Härmänmaalla -hanke ja Jari Syväjärvi, aluekoordinaattori, Härmänmaan yrittäjät.
02.10.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Härmänmaalla yrittäjää ei jätetä yksin

Teksti: Juha-Martti Kuoppala ja Liina Hautanen
Kuvat: Liina Hautanen

Kauhava ja Lapua ovat tiivistäneet koronavuoden aikana yhteistyötä elinkeinopalveluissa. Yhteistyö on lähtenyt liikkeelle alueen yritysten samankaltaisista tarpeista.

Naapurikaupungit kilpailevat usein uusista asukkaistaan, mutta myös yhteistyötä tehdään monin paikoin. Kaupungit ovat osallistuneet matkailualan ja teknologiayritysten messutapahtumiin yhtenä rintamana jo usean vuoden ajan. Koronakevään aikana yhteistyötä tiivistettiin entisestään.

– Kuuntelemme yritysten tarpeita herkällä korvalla. Koronakevään aikana kävi nopeasti selväksi, että nyt tarvitaan uusia käsipareja. Meille tuli mahdollisuus hakea yhteistä hanketyöntekijää Lapuan kaupungin kanssa, ja sopiva henkilö saatiinkin rekrytoitua ennätysvauhdilla, Kauhavan kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan Kauhavalla on noin 1.500 yritystä ja Lapualla 1.100. Alueella sijaitsee merkittävä kansainvälinen puutuote-, teknologia- ja maatalouskoneteollisuuden sekä energiasektorin yrityskeskittymä. Pelkästään teknologiateollisuuden yrityksiä alueella toimii lähes 400.

– Olemme jo pitkään tarjonneet alueemme teknologiayrityksille mahdollisuutta osallistua Tampereen Alihankintamessuille Kauhavan ja Lapuan yhteisellä osastolla Strongly Connected -brändin alla. Mukaan on lähtenyt vuosittain toistakymmentä Härmänmaan teknologiateollisuuden edustajaa, ja messuilta on saatu hyviä kokemuksia. Myös matkailumessuille on osallistuttu useasti yhteisosastolla, Kuoppala valottaa yhteistyömuotoja.

– Kuuntelemme yritysten tarpeita herkällä korvalla ja toivomme myös, että yrittäjien on helppo ottaa yhteyttä meihin, Kauhavan kaupungin kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppala sanoo.

Uusia käsipareja

Nyt Kauhava ja Lapua toteuttavat yhdessä Uutta Kasvua kohti Härmänmaalla -nimistä koronahanketta.  Hankkeessa annetaan yrityksille neuvoja koronakriisistä selviämiseen, eri tuki- ja rahoitusmuotoihin sekä tarvittaessa konsultointia uusiin liikeideoihin ja kehitykseen. Hanke aloitettiin kesäkuussa 2020 ja se kestää kesäkuun 2021 loppuun saakka. Hanketta rahoittaa Etelä-Pohjanmaan Liitto.

– Autamme yrityksiä sparrauksen, työpajojen ja koulutusten avulla. Konkreettisimmillaan mietimme yrittäjien kanssa uusia keinoja markkinointiin, viestintään ja myyntiin. Minun roolini on myös auttaa yritystukien, koronatukien ja muiden avustusten haussa, hankkeen projektipäällikkö Eetu Puntala kertoo.

Lapuan Kehitys oy:n toimitusjohtaja Matti-Pekka Dahlgren on tyytyväinen hankeyhteistyöhön.

– Yhteistyö Uuka-hankkeen osalta on toiminut loistavasti. Ongelmat alueemme yrityksillä on samat ja Puntala Rovaniemeltä kotoisin olevana lappajärveläisenä sopii erittäin hyvin tehtävään, Dahlgren kiittelee.

Uuka-hankkeen projektipäällikkö Eetu Puntala yhdessä Lapuan Kehitys oy:n toimitusjohtaja Matti-Pekka Dahlgrenin kanssa. 

Apua omistajanvaihdokseen

Yhteistyökuvioihin kuuluu myös Kauhavan ja Lapuan kaupunkien yhteinen omistajanvaihdoksia edistävä hanke.

– Omistajanvaihdosten edistäminen Härmänmaalla -hankkeen tavoitteena on edistää jatkajien löytymistä ja lisätä alu­een yritysten myyntikelpoisuutta välittämällä tietoa yrityskauppojen kaup­pa­ta­vois­ta, arvonmäärityksestä, rahoituksesta ja verotuksellisista asioista, yrityksen myyn­ti­kun­nos­tuk­ses­ta sekä kauppasopimuksista, Kuoppala kuvailee.

Myös omistajanvaihdoshanketta vetämään on palkattu päätoiminen projektipäällikkö Pasi Mäenpää.  

– Olemme miettineet aina myös näitä hallinnollisia asioita siltä kantilta, että asiat saadaan toteutettua mahdollisimman sujuvasti. Niinpä jaoimme resurssit siten, että Puntala on Lapuan Kehitys oy:n palkkalistoilla ja Mäenpää Kauhavan kaupungin palkkalistoilla. Kummatkin tarjoavat palveluita joustavasti sekä Kauhavan että Lapuan alueen yrittäjille, Lapuan kaupungin elinkeinotoimenjohtaja Jouko Vuolle selventää.

Pasi Mäenpää palasi Lapualle. – Jos jokin erityistaito pitäisi mainita, niin osaan ajaa myös motoa, Mäenpää paljastaa.

Mäenpää on paluumuuttaja, joka palasi kotikaupunkiinsa Lapualle kahdenkymmenen vuoden Suomi-kierroksen jälkeen.

– Etukäteen kyllä hieman arvelutti, kun on kaksi kaupunkia samassa hankkeessa. Mutta kaikki on sujunut todella hienosti, Mäenpää kertoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Matalan kynnyksen yritysneuvontaa

Koronan takia tarve yritysten neuvonnalle on lisääntynyt tänä vuonna merkittävästi. Kaupunkien elinkeinotoimet avustavat yrityksiä toimitila- ja tonttiasioissa, kehityshankkeiden suunnittelussa, rahoitusmahdollisuuksien kartoituksessa sekä asiantuntijapalveluiden ja julkisen rahoituksen hankinnassa.

– Alueen elinkeinoyhteistyön avulla on voitu toteuttaa suurempia kokonaisuuksia kuin mikä olisi ollut mahdollista yksittäisen kaupungin elinkeinotoimen resursseilla. Hankeyhteistyön ansiosta alueellamme on nyt todella hyvät resurssit yrittäjien auttamiseen. Tärkeää on, että yrittäjä ei jää ongelmien takia yksin, kehitysjohtaja Kuoppala toteaa.

– Tärkeintä on, että yhteisellä työssäkäyntialueella yritykset voivat hyvin, kasvavat ja työllistävät. Se luo myös ympärilleen uutta yritystoimintaa ja elinvoimaa, Lapuan kaupungin elinkeinojohtaja Jouko Vuolle sanoo.

Yritysryhmähankkeiden parissa on tehty yhteistyötä Kauhavalla ja Lapualla aiemminkin. Matkailualan yrittäjien yhteinen Kansainvälistymiskuntoon – yritysryhmähanke saatiin päätökseen viime vuonna. Härmänmaan Teknologiaverkoston edustajia on parhaillaan mukana Kauhavan kaupungin hallinnoimassa Lean Training yritysryhmähankkeessa. Tavoitteena on kehittää hankkeeseen osallistuvien valmistavan teol­li­suu­den yritysten kannattavuutta ja tuotannon tehokkuutta Lean-joh­ta­mis­fi­lo­so­fi­an avulla.

– Tärkeintä on, että yhteisellä työssäkäyntialueella yritykset voivat hyvin, kasvavat ja työllistävät. Se luo myös ympärilleen uutta yritystoimintaa ja elinvoimaa, Vuolle tiivistää yhteistyön ydintä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.1/5 - (13 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset