Article image
Keijo Mäenpää haluaa entisen Ylistaron kaikki kylät eläviksi ja kehittyvälle maaseudulle yhä enemmän toimintaa.
17.09.2021
Koti ja asuminen

Kipinät sinkoilevat parhaiten yhdessä

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Huhtikuussa käyntiin pyörähtänyt tonttipörssi on jo poikinut kyselyjä. Ylistarossa kehitetään kahdeksan kylän yhteisvoimin alueen elin- ja pitovoimaa.

Ei Ylistaro ole kartalta mihinkään hävinnyt, vaikka hallinnollisesti se kuuluukin Seinäjokeen. Viisi vuotta paikkakunnalla asunut Keijo Mäenpää haluaa entisen Ylistaron kaikki kylät eläviksi ja kehittyvälle maaseudulle yhä enemmän toimintaa.

– Nimellisesti tämä hanke alkoi viime vuoden alussa ja loppuu tämän vuoden lopussa, mutta käytännössä se ei tule siihen jäämään, Keijo Mäenpää vakuuttaa.

– Leader-hankkeena se kuitenkin silloin päättyy.

Mäenpää toimii aktiivisesti Kainaston kyläseurassa. Parin vuoden takainen kylän kehittämishanke toi Kainastolle Vuoden eteläpohjalainen kylä 2020 -tunnustuksen.

Me teemme tätä omalla tavallamme ja omien tarpeidemme mukaan.

Omissa käsissä

Seinäjoen kaupunki antoi taannoin luvan ylistaro.fi -verkkotunnuksen käytölle. Muun informaation lisäksi sivuille on nyt koottu entisen Ylistaron alueella olevat myytävät tontit.

– Kansan keskellä kulkevaa tietoa oli liikkeellä paljon, mutta virallisesti saatavaa tietoa ei, Mäenpää sanoo.

– Hankkeen puitteissa eri kylille valittiin yhdyshenkilöt. Tiedot saadaan näin kerättyä yhteen.
Mäenpää toimii hankkeen projektipäällikkönä. Hän toteaa sille olleen selkeä tarve.

– En ole huomannut muualla maassa vastaavia olevan käynnissä. Näin ollen meillä ei ollut vaaraa kopioida muita, ei hyvässä, eikä pahassa. Me teemme tätä omalla tavallamme ja omien tarpeidemme mukaan, Mäenpää huomauttaa.

Muutakin kuin tontteja

Ylistaron kylät – elämää ja toimintaa kehittyvällä maaseudulla -hanke sisältää tonttitarjonnan lisäksi myös Ylistaro Racing -tapahtuman sekä valokuituselvityksen.

– Ylistaro Racing pyörii koko heinäkuun ajan. Jokaisella kylällä on kahdesta kolmeen yleisölle avoimia tutustumiskohteita. Kainastolla ne ovat Jyrkän kesäteatteri ja vuoden 1918 muistomerkki.

Myös Halkosaari ja Alapää osallistuvat heinäkuun racing-tapahtumaan. Tonttipörssiin ne eivät Hanhikosken, Kitinojan, Kainaston, Asemanseudun, kirkonkylän, Pouttulan, Kylänpään ja Untamalan tapaan osallistu.

Valokaistakysely tullaan lähettämään kaikkiin Ylistaron kotitalouksiin. Selvityksellä pyritään kartoittamaan, onko hanketta perustetta lähteä toteuttamaan. Valokuituasiantuntijan palkkaukseen on saatu niin ikään leader-rahaa.

Innostunutta odotusta

Tonttipörssin täyttä liikkeellelähtöä Mäenpää odottaa innolla.

– Kaikki kylät eivät ole vielä täysin valmiita, silti ensimmäisten tonttien ilmestyttyä huhtikuussa nettiin kyselyjä alkoi tulla.

Mäenpää korostaa kiinteistönvälityksen toimivan ihan erikseen.

– Me vain välitämme tietoa.

Tonttipörssiä tulee jatkossa selkeyttämään yleiskaavan valmistuminen. Arvokas jokiranta-alue halutaan ja saadaan näin käyttöön. Kainasto-Teräsmäki -yleiskaavan suunnittelu alkaa syksyllä.

– Yleisötilaisuudessa on konsultti paikalla, ja toiminta tullaan hoitamaan tarve-, ei virkamiesperusteisesti. Me kerromme mitkä ovat tarpeet, joilla toimintaa lähdetään kehittämään.

Mäenpää korostaa maalaisjärkiajattelua ja kylien välistä yhteistyötä.

– Kipinät sinkoavat parhaiten yhdessä, jopa positiivisesti, hän naurahtaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset