Kaupallinen yhteistyö

04.11.2020
Terveys ja hyvä elämä

Omalääkäriltä ja Mallalta apua matalalla kynnyksellä

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat ja video: Jenna Koivisto

Vuoden verran Ylistaron keskustassa toiminut yksityinen lääkärikeskus ja terveydenhoitopalvelu Ylismedi on otettu kyläläisten keskuudessa lämpimästi vastaan. Paikan sydän on Marja-Liisa, Malla, Valli.

Valli on ammatiltaan terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja ja opiskelee parhaillaan myös työterveyshoitajaksi.

– Minulle voi aina soittaa ja kysyä, että nyt olisi tämmöinen vaiva, mitä tehtäisiin. Toivon että tämä on sellainen matalan kynnyksen paikka, Marja-Liisa Valli sanoo.

Kunnalliset lääkäripalvelut lähtivät Ylistarosta vuonna 2013.

– Halusimme palauttaa Ylistaroon palveluita. Täältä on pitkä matka lähteä avun perässä Seinäjoelle ja haja-asutusalueilta vielä pidempi, toinen Ylismedin perustajista, Kari Niemi kertoo.

Yrittäjyys ei pelottanut Vallia. Se on tullut tutuksi oman isän työn lisäksi myös Ylistaron St1-huoltoasemaa pyörittävän aviomiehen kautta.

– Toivonkin kaikkein eniten sitä, että tämä on sellainen matalan kynnyksen paikka, että tänne olisi helppo soittaa ja kysyä, tarvitsenko apua, Ylismedin vastaava sairaanhoitaja Marja-Liisa Valli sanoo.

Tuttu lääkäri vastassa

Ylismedissä potilaat ottaa vastaan aina sama, jo tutuksi tullut lääkäri.

– Meillä on ollut niin hyvä tilanne, että olemme saaneet pitää saman lääkärin koko ajan, Valli kertoo.

Lääkäriä, yleislääketieteen erikoislääkäri Jari Niemeä on kiitelty siitä, että hän tutkii kunnolla. Joskus aikaa menee yli 20 minuuttia mutta se ei haittaa. Asiakkaatkin joustavat ja odottavat vuoroaan.

Perustutkimusten jälkeen lääkäri laittaa tarvittaessa lähetteen keskussairaalan poliklinikalle lisätutkimuksiin.

Myös paikallisten työterveyspalveluiden tarve nostaa päätään.

– Edullisimmallaan työterveyspalvelu maksaa meillä 9,90 eur/kk/henkilö. Se ei ole kohtuuton kustannus edes vuositasolla, Valli valottaa.

lääkäri ylistaro

Lääkärin etävastaanotto yllättää positiivisesti

Omalääkärin vastaanotolle pääsee joka perjantai. Muina päivinä lääkäri palvelee etävastaanoton kautta. Silloin asiakas tulee tutun sairaanhoitaja Vallin vastaanotolle, istuu potilastuolille ja Valli ottaa tietokoneellaan videoyhteyden lääkärille.

– Lääkäri kysyy ruudulta ”kuinkas täällä voidaan” ja potilas saa kertoa, millaista vaivaa on ollut. Jos lääkäri pyytää tekemään jotain tutkimuksia, minä teen ne hänen puolestaan ja lääkäri tarkkailee tilannetta ja antaa lisäohjeita.

Etäyhteys lääkäriin voidaan ottaa myös puhelimitse, jolloin Valli ja asiakas keskustelevat lääkärin kanssa puhelimessa ja kartoittavat tilannetta. Kiireettömissä tapauksissa Valli on voinut lähettää lääkärille etukäteen esimerkiksi valokuvan asiakkaan haavasta.

Myös kiireettömät reseptipyynnöt pystytään hoitamaan lääkärin etävastaanotolla.

Ylismedi tarjoaa möys kattavat laboratoriopalvelut

Ylismedistä saa myös kattavat laboratoriopalvelut. Näytteidenotto on tärkeää, sillä niiden perustella voidaan laittaa jatkolähete sairaalaan. Yleisimpiä tutkimuksia ovat kilpirauhasarvot, perusverenkuva, kolesteroliarvot, tulehdusarvo-, streptokokki-, influenssa- sekä virtsanäytteet.

– Myös Ferritiinin ja kilpirauhasarvojen mittaukset on tehty meillä helpoksi, Valli toteaa.

Yleisimmin otettavia rokotuksia ovat pneumokokki-, influenssa- ja hepatiittirokotteet.

lääkäri ylistaro

Vanhustenhoitoa suurella sydämellä

Vanhukset ovat Vallille sydämen asia.

– Olen työskennellyt aiemmin pitkään vanhusten parissa ja halusin ottaa kotisairaanhoito- ja kotipalvelut ehdottomasti osaksi Ylismedin tarjontaa.

Ylismedin tarjoamalle palvelupaketille onkin kysyntää, sillä monen vanhuksen omaiset asuvat kaukana. Silloin Valli tulee hätiin, käy asiakkaan kotona tarkistamassa, että lääkkeet on otettu, hoitaa apteekkiasioinnit, huolehtii terveyskeskus- ja sairaala-ajat ja soittelee laboratoriotulokset. Kotikäynnillä Valli voi myös ottaa tarvittavat verikokeet ja toimittaa eteenpäin, hoitaa leikkauksen jälkeiset seurannat ja haavanhoidot.

– Sellaisia vanhuksia, joilla ei täyty vielä kriteerit säännölliseen kotisairaanhoitoon kaupungin puolesta, tuntuu olevan yllättävän paljon, Valli kertoo.

Osan vanhusten luona Valli käy säännöllisesti, osan luona tarvittaessa.

Jos vanhukselle itselleen tulee joku hätä tai omaista huolestuttaa, minä olen puhelinsoiton päässä. Minun on tästä lyhyt lähteä katsomaan mitä kuuluu ja onko kaikki hyvin.

– Jos vanhukselle itselleen tulee joku hätä tai omaista huolestuttaa, minä olen puhelinsoiton päässä. Minun on tästä lyhyt lähteä katsomaan mitä kuuluu ja onko kaikki hyvin.

Palaute on ollut järjestään hyvää.

– Tykkään ihan valtavasti tästä työstä ja luulen että se myös näkyy. Tunnen olevani oikealla paikalla tässä ja nautin siitä mitä teen, Valli kiittää.

Autoklinikka tuo lääkärin työhuoneen asiakkaan kotiovelle

Vuoden alusta Ylismedin on tarkoitus laajentaa palvelujaan entisestään. Työnalla on käytöstä poistetun ambulanssin varustelu lääkärin työhuoneeksi.

– Ajatuksena on mennä asiakkaan kotiin lääkäri-hoitajatiiminä ja tehdä saman tien ne tutkimustoimenpiteet, mitä lääkäri määrää. Autoklinikka varustellaan aina potilaan tarpeiden mukaan ja siellä voidaan tehdä tarvittaessa vaikka polkupyörä-ergometritesti. Myös monet verikokeista voidaan tehdä autoklinikassa, jolloin asiakkaan ei tarvitse lähteä erikseen verikokeisiin.

Autoklinikaksi muutettu ambulanssi on työhuone, sillä ei siis tehdä enää kuljetuksia.

– Autoklinikalla tulemme itse sellaisen asiakkaan luo, jonka olisi hankala lähteä kotoa. Tuodaan siis lääkäri työhuoneineen ihan kotiovelle saakka. Olen tästä tosi innostunut, Valli kertoo odottavaisin mielin.

Vastaavaa palvelua ei ole vielä juurikaan saatavilla. Autoklinikka-konsepti onkin herättänyt kiinnostusta ja tiedusteluja on tullut jo muualtakin.

– Varsinkin haja-asutusalueilla tämä tulee todelliseen tarpeeseen. Jos ei ole omaa autoa ja omaisilla ei ole mahdollisuutta lähteä kuskaamaan, niin pelkkä omavastuu taksilla Ylistarosta Seinäjoelle maksaa 50 euroa / käynti, Valli toteaa.

Muistathan huoltaa myös mieltäsi

Valli on erikoistunut psykiatriseen sairaanhoitoon ja tekee myös etämielenhuoltoa.

– Mielenhuolto lähtee ajatuksesta, että ihminen on terve, hänellä on vain tilanne päällä. Toivoisin, että ihmiset ottaisivat näissäkin asioissa ihan matalalla kynnyksellä yhteyttä, Valli rohkaisee.

Joskus yhteydenotto voi olla helpompaa etänä.

– Etämielenhuolto on chatti, jossa asiakas voi viestitellä kanssani tuntemuksistaan, yhdessä pohditaan millaista apua hän tarvitsisi ja samalla sovitaan etävastaanottoaika, jossa ehditään paneutua kunnolla asiakkaan mieltä painaviin asioihin.

koronatestauslaite

Puhalluslaite tuo koronatestauksen Ylistaroon

Jatkossa Ylismedissa pystytään tarjoamaan myös koronatestausta.

– Otamme ensimmäisten joukossa Suomessa käyttöömme Medics24 -yhtiön laanseeraaman koronapuhalluslaitteen, Ylismedin perustaja ja osakas Kari Niemi.

Asiakas puhaltaa testilaitteeseen, jonka jälkeen tulos lähtee pilvipalveluun analysoitavaksi. Tulos saadaan muutamassa minuutissa ja se on lähes 100 % varma, Niemi selventää.

Hengityskaasujen analysointiin perustuvalla puhallustestillä voidaan testata Niemen mukaan myös verenpainetta, sokeriarvoja/diabetesta ja jopa syöpää. Puhalluslaitetta on testattu jo kolmessa eri koronasairaalassa maailmalla ja nyt laitteeseen ollaan hakemassa CE-merkintää myös Suomessa.

– Puhalluslaite on nopea, kivuton ja miellyttävämpi verrattuna nykytestaukseen. Tällä saadaan kiinni myös oireettomia koronan kantajia. Puhallustesti on myös huomattavasti nykyisiä testausmenetelmiä edullisempi.

Niemi näkee laitteen käytössä mahdollisuuksia myös hoivakodeissa elävien vanhusten turvaamiseksi.

– Vanhusten hoivapalveluyksiköissä voidaan puhalluttaa vuoroon tulevat työntekijät sekä kaikki vieraat. Jos henkilö todetaan koronapositiiviseksi, hänet osataan heti ohjata eteenpäin terveydenhuolto-organisaatioon.

Hyviä kokemuksia etävastaanotosta

– Miten se lääkäri voi nyt tuolla olla, voi kyllä on aikoihin eletty, lääkärin etävastaanotolle ensimmäistä kertaa tullut kahdeksankymppinen mummo taivasteli ja iski kädellään jalkaa.

Lääkäri kysyi ruudulta rauhalliseen tapaansa, minkälaista vaivaa potilaalla on ollut ja mummo kertoi. – Niin sai vaivoihinsa avun ja oli niin tyytyväinen, kahdeksankymppinen mummu, Valli hymyilee.

Lääkärin etävastaanotto herättää usein etukäteen kysymyksiä ja hieman epäilyksiäkin, mutta asiakkailta saatu palaute on ollut todella positiivista. Kannattaa testata rohkeasti!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (32 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyvinvointi Seinäjoki terveys työhyvinvointi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset