Article image
Sirpa Jokinen teki omakotitalonsa terassista paikan, jossa kissatkin voivat oleskella.
30.08.2023
Koti ja asuminen

Kissan ulkotarha mahdollistaa lemmikin turvallisen ulkoilun

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Saara Tuomela ja Sirpa Jokinen

Useat kissanomistajat haluavat suoda rakkaille lemmikeilleen ulkoilumahdollisuuden. Kissoille suunnitellussa ulkotarhassa kissat voivat ulkoilla turvallisesti.

Liikkuessaan vapaana ulkona kissa voi kohdata monia vaaroja. Jos haluaa valvoa lemmikin ulkoilua, on kissan ulkotarha hyvä ratkaisu.

Valmiiksi rakennettujen ulkotarhojen hinnat nousevat helposti useampaan tuhanteen euroon, joten monet päätyvätkin rakentamaan häkin puutarhaansa itse.

Mustasaarelaiselle Sirpa Jokiselle on tärkeää, että hänen kissansa pääsevät ulkoilemaan. Muutettuaan muutama vuosi sitten uuteen omakotitaloon oli kissoille saatava heti ulkohäkki.

Katso kuvakarusellin kuvat!

— Kissat olivat tottuneet edellisessä asunnossa siihen, että pääsevät ulos häkkiin. Ne vaativat maukumalla, että ulos on päästävä myös uudessa kodissa. Teimme uuden ulkohäkin heti, kun saimme tavarat kannettua sisälle.

Itse tehty häkki valmistui nopeasti ja kissat pääsivät taas nauttimaan ulkoilmasta. Häkkiin rakennettiin erikorkuisia tasoja, joilla kissat voivat kiipeillä. Jokinen kertoo, että häkkiin ostettiin tänä kesänä Zooplus-verkkokaupasta pieni mökki, joka maalattiin. Kissat pääsevät sinne suojaan ja vaanimaan.

Ulkohäkkiin on tehty kulku ikkunasta. Häkkiin pääsee myös ulkokautta ovesta, jonka voi sulkea hakasella.

Kissaystävällinen terassi

Yksi ulkohäkki riitti, kunnes Jokinen sai viime talvena ajatuksen, että haluaa viettää ulkona aikaa kissojen kanssa yhdessä. Uuden omakotitalon terassi oli jäänyt vähemmälle käytölle ja Jokinen keksi, että siitä voisi tehdä paikan, jossa kissatkin voisivat oleskella.

— Ajattelin ensin, että ompelisin terassille verhot, mutta eiväthän ne olisi kissoja pidelleet. Mietin myös jonkinlaista vetoketjuratkaisua ja verkon laittamista niittipyssyllä. En kuitenkaan viitsinyt uutta taloa sen näköiseksi laittaa, Jokinen naurahtaa.

Kissat Aamos (vas.) ja Veera.

Hetken selailtuaan Googlen hakutuloksia Jokinen löysi Kaustisella sijaitsevan yrityksen, Puukomponentti Väyrysen, joka valmistaa ikkunaristikoita ja hyttysverkkoja. Yritys on erikoistunut myös lemmikkisuojaverkkojen tekemiseen. Jokisella välähti, että tällaisen hän haluaa terassilleen.

— Soitin sitten heille ja kerroin ideani. Ilokseni he suostuivat ehdottamaani projektiin, vaikka eivät olleet tehneet mitään näin suurta aikaisemmin.

Verkkojen asennus kävi helposti ja nopeasti.

Kaikki hoitui suunnittelusta toteutukseen vain puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Jokinen suunnitteli yhdessä ammattilaisen kanssa, miten verkkojen kiinnitys toteutettaisiin, sillä sellaista ei ollut tehty ennen. Terassista otettiin mitat, joiden mukaan tilattiin kaikki tarvikkeet. Verkoksi valikoitui hyttysverkkoa.

— Kyllähän kissat pääsisivät tuosta verkosta läpi, jos tietäisivät, että pääsevät. Yrityksellä on myös kissankestävää verkkoa, mutta se olisi ollut liian tummaa. Tiedän, että kissat ovat niin laiskoja, etteivät yritä sieltä pois.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Tilauksessa tuli kiinnitysvälineet ja puitteet, joissa verkot olivat kiinni.

17. kesäkuuta Jokinen asensi levyt paikoilleen yhdessä miehensä kanssa, ja projekti oli valmis. Hintaa kissaystävälliselle terassille tuli noin 1300 euroa.

Ihmiset ja kissat yhdessä

Nyt kesäpäivät ovat Jokisilla hieman parempia. Terassille kulku helpottui huomattavasti, kun ei tarvitse murehtia auki jäävästä ovesta. Terassin verkosta on hyötyä myös ihmisille, sillä se pitää hyttyset loitolla.

Nykyään Jokisten terassi on ihmisten ja kissojen yhteinen. Sylissä Viivi-kissa.

— Se tunne on aivan ihana, kun on lämpimässä auringonpaisteessa, eikä kuulu ininää korvissa.

Aikaisemmin ihmisten ollessa ulkona kissat ovat olleet sisällä suljetun oven takana. Nyt kaikki voivat olla yhdessä yhteisellä terassilla.

Katso kuvakarusellin kuvat!

— Tuntuu, että olohuonekin suureni, kun terassista tuli alue, jossa saamme kaikki olla.

Ihmisten lisäksi terassilla viettää aikaa 11-vuotias Aamos-kissa ja noin 5–6-vuotias Veera-kissa. Jokisten rakas 17-vuotias Viivi-kissakin ehti nauttia yhteisestä terassista, kunnes lähti elokuussa paremmille metsästysmaille.

kissan ulkotarha

Kasvihuone, josta tuli kissojen ulkotarha

Kuvat: Leena Stenman

Vaasalaiset Leena ja Lasse Stenman päätyivät rakentamaan kissoilleen ulkotarhan itse. Stenmanien pihassa oleva kasvihuone oli jäänyt tyhjilleen, ja siitä idea lähti.

— Olen ulkoiluttanut 7-vuotiasta Vilho-kissaamme valjaissa. Se nauttii ulkoilusta ja halusi jatkuvasti pihalle. Ajattelin, että tarvitsemme kotipihaamme paikan, jossa kissat voivat olla ulkona, kertoo Leena Stenman.

Kissojen ulkotarha päätettiin tehdä vanhaan kasvihuoneeseen.

kissan ulkotarha

— Lasse purki kasvihuoneen seinät, joiden tilalle laitettiin verkkoa. Kissojen ulkotarhaksi muuntautuvaa kasvihuonetta laajennettiin ja eteen tehtiin häkki.

Ulkotarhaan rakennettiin muutama taso ja portaat, joilla kissat voivat kiipeillä. Lisäksi sinne vietiin vanha kaapelikela, johon laitettiin puunoksa kiipeilyä varten.

— Myöhemmin ulkotarhaan lisättiin vielä putki, jota pitkin pääsee vieressä olevaan leikkimökkiin. Kissat pääsevät sinne suojaan halutessaan. Mökissä on hiekkalaatikko ja vilttejä pehmusteena.

kissan ulkotarha

Kaiken kaikkiaan kasvihuoneen muuntaminen kissojen ulkotarhaksi maksoi vain noin 200 euroa.

— Onhan tuo ulkotarha aika pelkistetty, mutta pääasia, että kissat viihtyvät. Heti kun tulemme töistä kotiin, kissat haluavat tarhaan.

Vilho-kissan lisäksi ulkotarhassa käy 4-vuotias Tilda-kissa. Kaverukset viihtyvät toistensa seurassa ja menevätkin useimmiten yhdessä ulkotarhaan.

kissa

Perheen 18-vuotias kissavanhus Nelli taas viihtyy enemmän omissa oloissaan rakkaiden ihmistensä seurassa ja sylissä.

Jutussa esiintyvä Jokisten Viivi-kissa jouduttiin elokuussa nukuttamaan ikiuneen sairauden vuoksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (42 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset