Article image
21.05.2021
Koti ja asuminen

Kylmäsäilytys kuntoon kesäksi

Jääkaapit ja pakastimet käyvät kuumina kesähelteillä. Vanhat kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä. Tilanne äityy hankalaksi, jos jääkaappi rikkoutuu kokonaan ja elintarvikkeiden turvallinen kylmäsäilytys vaarantuu.

Energiamerkinnästä saa tärkeää tietoa laitteen ominaisuuksista, kun uuden hankinta on edessä.

– En suosittele kenellekään vuosikymmeniä vanhan kylmäsäilytyslaitteen viemistä mökille. Vanhat laitteet ovat energiasyöppöjä ja käyttö tulee kalliiksi. Jatkuvasti huriseva kompressori kielii siitä, että kylmälaite ei jaksa ylläpitää tasaista säilytyslämpötilaa. Riski ruokien ennenaikaisesta pilaantumista lisääntyy, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta toteaa.

Energiayhtiön tarjoama kulutusseurantapalvelu on hyvä paikka tarkastella kodin ja laitteiden sähkönkäyttöä.

Energiamerkintä uudistui

Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkintä uudistui talvella. Tuttu puna-vihreä nuolikuvio on tallella, mutta asteikko on palautettu A-G -asteikolle ja tiukentuneiden energiatehokkuusvaatimusten vuoksi nykyisin markkinoilla olevat laitteet sijoittuvat luokituksen ala-askelmille.

Energiamerkinnän tiedot auttavat valitsemaan omaan käyttöön sopivan ja energiatehokkaan laitteen.

Energiamerkinnän tiedot auttavat valitsemaan omaan käyttöön sopivan ja energiatehokkaan laitteen. Kylmäsäilytyslaitteista se kertoo muun muassa nettotilavuuden ja äänitason energiankulutuksen lisäksi. Energiamerkintä on oltava näkyvillä sekä myymälässä että verkkokaupassa.

– Merkintä uudistui maaliskuussa myös astian- ja pyykinpesukoneilla sekä televisioilla ja elektronisilla näytöillä. Lisäksi renkaiden energiamerkintä uudistui toukokuussa ja syksyllä vielä saamme uudet merkinnät lampuille. Muille merkityille laitteille uudistus on tulossa vuoteen 2025 mennessä.

Ensimmäisenä energiamerkinnän 25 vuotta sitten saaneiden jääkaappien sähkönkulutus on tänä aikana pienentynyt 60 prosenttia. Uusi ekosuunnitteluvaatimus parantaa lisäksi laitteiden korjattavuutta ja varaosien saatavuutta.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset