Mikkelinsaaret – täällä sielu lepää
Aava meri näkyy silmänkantamattomiin Jan-Erik ja Katja Näsmanin upeasta kesänviettopaikasta, jossa vietetään aikaa myös muulloin kuin vain suven kauniimpina iltoina. Paikkana on Mikkelinsaaret Vaasan ulkosaaristossa.
Jan-Erik (Janne) ja Katja Näsmanin mökkimatka ei sovi heikkohermoisille, eikä luonnonvoimia pelkääville. Näsmanien mökki ja puolentoista hehtaarin tontti on Vaasan ulkosaaristossa Mikkelinsaarilla ja siellä Stora Källskäretin kärjessä. Mikkelinsaaret ovat tulleet tutuiksi Jannelle jo pikkupojasta asti.
– Käymme täällä ympäri vuoden sään salliessa. Kun meri on auki, tulemme veneellä tuolta Norrskatan venesatamasta. Talvella tulemme tänne hiihtämällä, pari kertaa olen mennyt retkiluistimilla ja joskus ajanut myös ystävien kanssa moottorikelkalla, Janne kertoo.
Tunnetko jo Mikkelinsaaret? Katso video
Näsmanin avoveneellä mökkimatkan taittaa noin puolessa tunnissa ja jonkun matkaa saarista ei ole suojaa, vaan merituuli pääsee nostamaan kunnon aaltoja.
– Olen tätä tehnyt pikkupojasta lähtien, joten en oikein osaa pelätä. Veneilen myös pimeällä, mutta tuulen voiman tarkistan aina ennen mökkimatkaa.
Katja on tehnyt samaa reissua pian 30 vuotta, ja myös tottunut mereen ja luonnon voimaan.
– En itse aja veneellä, mutta mökilllä kyllä olen yksin, kun lomamme ja vapaamme ovat eri aikaan.
Janne Näsmanin suvulla oli aikoinaan mökin ympärillä niemen kärjessä 34 hehtaaria maata.
Myöhemmin valtio alkoi ostaa maata Mikkelinsaarilta luonnonsuojelualueiksi.
– Tänne ei saa mihinkään rakentaa enää yhtään mitään juuri sen vuoksi. Jos purkaa, jotain, tilalle saa sentään rakentaa uutta.
Oma rauha
1970-luvulla Janne vietti kesänsä isovanhempiensa mökillä. Paikka on ollut erityisen rakas jo siitä lähtien.
– Kun tiedettiin, että tästä tulee suojelualue, niin täältä oli vedetty puut matalaksi ennen sen tuloa. Olin sitten viidentoista vanhana istuttamassa tätä metsää, ja ei se hakkuu enää lähes 50 vuoden jälkeen näy.
Kun Näsmanien kesäpaikassa on tilaa, on heillä myös useita suosikkipaikkoja.
– Istun usein tässä katsomassa tuonne avomerelle seurassani punaviinilasillinen ja suklaata. Siinä saattaa mennä pari-kolme tuntia, eikä tuossa merellä tietysti mitään vilskettä silloin ole.
Aika usein Janne tulee myös mökille yksin koirien kanssa. Vaimo Katjan työt vievät enemmän aikaa.
– Kesällä istutan pientä puutarhaa ja kukkia. Mökki on minulle sekä puuhastelua, että rentoutumista, Katja pohtii.
Näsmanien molemmat tyttäret asuvat Ruotsissa ja he vierailevat mökillä käytännössä vain kesäaikaan.
Teerien soidinpaikka keväällä
Kun Janne on kalastanut samalla alueella jo puoli vuosisataa, hän on huomannut muutoksen kalakannassa.
– Ennen tuli esim. siikaa verkoilla joka puolelta ja jopa keskellä kesää. Nyt pitää mennä kesällä syvemmille vesille.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Tänä päivänä verkkojen määrää joutuu lisäämään saadakseen varman saaliin.
– Syksyllä siika-aika on sitten eri asia. Silloin saamme yhdellä kertaa sen 50-60 siikaa, joten joka päivä ei tarvitse kalaa pyytää.
– Aamulla laitamme verkot ja silloin kun siiat ovat sisällä, niin ei verkkoja tarvitse edes pitää kuin eväiden syömisen verran.
Näsman pitää eniten savustetusta siiasta. Hän suolaa siian vasta savustuksen jälkeen.
Kahdeksan verkkoa on maksimimäärä, jota yksityiskalastaja saa laittaa. Normaalisti laitan muutaman verkon, mutta sitten siianpyynnin aikaan enemmän, Janne Näsman kertoo verkkokalastuksesta.
– Kerään lähinnä siian mätiä pakkaseen talven varalle. Otan myös savustuksen jälkeen lihan irti ja laitan pakkaseen.
Siian mäti on herkkua smetanan ja sipulin kera voileivän päällä merimaiseman ääressä istuskellessa.
Kalastuksen ja luonnon heräämisen lisäksi mökillä voi ihailla aitiopaikalla teerien soidinmenoja.
– Jostakin syystä tässä on joka kevät sama upea näytelmä tuossa punamökin vieressä aamulla aikaisin. Minä olen nähnyt yhden uroksen ja kahdesta kolmeen naarasta, jotka soitimellaan ovat paria etsimässä.
Syksyllä yövytään pikkumökissä
– Tämä kesäisin käytettävä päämökki on niin iso, että jos tänne tulee vain viikonlopuksi, niin lämmittämisessä kestää liian kauan aikaa. On helpompi mennä tuohon pikkumökkiin, joka lämpiää nopeasti.
Jannella on joitakin projekteja menossa siellä täällä mökkitontilla.
– Minä haluan aika paljon tehdä ja touhuta koko ajan kuin olen täällä. Täällähän on aina jotain pientä tekemistä. Aamulla herään, nousen ylös ja katselen mitä aloittaisi tänään tekemään.
Katja kerää syksyllä pakastimen täyteen mustikoita.
– Se on jotenkin rentouttavaa, oikeaa mindfullnessia.
Asiakastyössä päivänsä ahertava Katja kaipaa luonnon rauhoittavaa vaikutusta, eikä mökille menemisestä ole tullut pakkopullaa tai asiaa, joka on väkisin aina toteutettava.
– Tuntuu, että viikonlopun vietto täällä on paljon pidempi, kuin kotona kaupungissa.