Article image
04.11.2020
Terveys ja hyvä elämä

Suo mielellesi huoltotauko – se kehittää kokonaisvaltaista hyvinvointia

Teksti: Paula Kaskimaa

Auton rengas on löysällä ja kulkupelin öljyvalo huutaa punaisella.

Käytkö vaihtamassa autoon öljyt ja kiristämässä renkaan mutterit, vai annatko reistailun jatkua, kunnes auto hajoaa allesi kokonaan? Luultavasti käyt huoltamassa menopelisi, jotta matka voi jatkua – tulisihan auton lopullisesta hajoamisesta huomattavasti suurempi vaiva ja lasku kuin mitä muutama pieni toimenpide vaatii.

Samankaltainen huoltosuhde meillä pitäisi olla omaan mieleemme. Hyvin usein kuitenkin sivuutamme mielen hyvinvoinnin ylläpidon. Pahimmillaan se voi johtaa siihen, että mieli sanoo itsensä irti ja alamme voida huonosti sekä henkisesti että fyysisesti.
Pieni mielijumppa tasaisin väliajoin pitää psyykeen vireänä ja hyväkuntoisena läpi elämän. Mieli ry muistuttaa, että mielen hyvinvointi on yhtä olennainen osa kokonaisterveyttä kuin fyysinen kuntokin.

Pohdi, mitkä ovat voimavaroja elämässäsi

Mieltä kohentavia ja tukevia voimavaroja kannattaa haalia itselleen läpi elämän. Ne luovat perustan hyvälle mielenterveydelle. Voimavaroja ovat esimerkiksi hyvät ihmissuhteet, mielekäs vapaa-aika, omien arvojen mukainen työ, riittävä ravinto, liikunta ja lepo sekä myönteinen elämänasenne. Mielen voimavarat mahdollistavat parhaimmillaan oman näköisen elämän ja kannattelevat vaikeissa elämäntilanteissa.

Mieli Ry:n mukaan voimavaroja voidaan verrata luonnonvaroihin – ne kuluvat ja uusiutuvat. Käytämme voimavarojamme päivittäin, joten päivittäinen huolehtiminen niistä on myös tärkeää.

Myönteistä elämänasennetta voi harjoitella esimerkiksi puhumalla itselleen ystävällisesti ja hyväksyvästi. Missä onnistuin tänään? Missä olen taitava? Kehu itseäsi! Samalla kannattaa pohtia, mitkä asiat tuovat elämäsi iloa ja mistä olet kiitollinen. Positiivisten asioiden tietoinen ajattelu kehittää myönteisen elämänasenteen kehittymistä.

Läsnäolemisen harjoittelu voi auttaa esimerkiksi stressin ja ahdistuksen hallintaan. Läsnäoleminen keskittää ajatuksesi ja olemisesi juuri tähän hetkeen ja opettaa olemaan kiitollinen asioista, jotka sinulla on juuri nyt hyvin.

Hetkessä elämistä voit harjoitella esimerkiksi meditaation avulla: Sulje silmäsi ja keskity omaan hengitykseesi ja tiedosta, miltä kehosi tuntuu juuri nyt. Koska kehomme on aina läsnä tässä ja nyt, sen tuntemuksia tarkkailemalla voit opetella keskittämään myös ajatuksesi juuri tähän hetkeen.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyvinvointi terveys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset