Article image
Seinäjokisen Jaana Kontkasen koti on sisustettu mustaksi. Hänen mielestään musta on lämmin ja rauhoittava väri.
21.02.2024
Koti ja asuminen

Mustalla maustettu koti

Teksti: Minna Saloranta
Kuvat: Jenna Koivisto

Jaana Kontkanen on saanut kuulla, ettei kuusikymppisenä sovi rakastaa mustaa, pääkalloja – ja vielä tatuointejakin. Miksei voisi?

Kun Jaana Kontkanen saapui juuri remontoidun rivitalokaksion näyttöön, hän oli myyty – ja pian asuntokin. Omannäköisempää kotia ei olisi voinut löytää. Muuttokuorma lähti Soinista Seinäjoelle.

Sydämen veivät ensimmäisenä mustat keittiökalusteet. Myös hanat, kylpyhuoneen katto ja eteisen sormipaneeli olivat mustia. Keittiön ja olohuoneen välinen seinä oli purettu, mikä toi 58 neliöön avaruutta. Väliseinän tilalla oli ihana, musta saareke.

Katso kuvakarusellin kuvat!

– Remontoijalla oli ollut harvinaisen hyvä maku, hän kiteyttää.

Jaana on aina rakastanut mustaa.

– Nuoruusvuosina mustia tuotteita löytyi kaupasta vain hyvällä tuurilla. Nyt musta on trendiväri, ja hinnatkin toisaalta sen mukaisia. Aina välillä kuitenkin onnistuu tekemään löytöjä.

Kuva keittiöstä.
Keittiön saarekkeen edessä sijaitsee taulu lattiatasossa.

Lämmin ja rauhoittava väri

Musta on Jaanasta lämmin ja rauhoittava väri. Kaiken informaatiotulvan keskellä tuntuu hyvältä tulla kotiin, jossa ei ole mitään ylimääräistä ja värimaailma on rauhallinen.

Tilaan saa lämpöä, kun käyttää väriä – eli mustaa.

Kodin sisustus perustuu taitavaan värin käyttöön ja persoonallisiin, harkittuihin yksityiskohtiin. Monet esineet ovat lahjoja ystäviltä tai peräisin kirppareilta. Keskeisessä roolissa ovat pääkallot.

Pääkallo
Pääkallot ovat tärkeä osa kodin sisustusta.

– Ne edustavat minulle tasa-arvoa ja ovat sitä paitsi kauniita. Ulkonäkökeskeisessä maailmassa on hyvä muistaa, että kun kuoret riisutaan, olemme kaikki samanlaisia, ei kukaan toista parempi.

Pääkallo

Helposti tarttuvat ideat

Jaana on sisustajana konstailematon eikä epäröi toteuttaa ideoitaan. Juuri edellisellä viikolla hän on tapetoinut olohuoneen yhden seinän mustalla, tiilikuvioisella sisustustarralla. Jämäpaloista tuli väriä vielä kappalautaankin.

Musta sisustus
Jaana yhdessä koiriensa Minimaunon ja Taskumatin kanssa.

– Sisustustarrat ovat siitä käteviä, että ne on helppo asentaa ja tarvittaessa myös poistaa. Jos asunnon jonakin päivänä myy, seuraava asukashan ei välttämättä ole yhtä mieltynyt mustaan, Jaana arvelee.

Idearikkaan sisustajan bravuuri on loihtia mustia yksityiskohtia sähkömiehenteipillä, tussilla ja spraymaalilla. Teipillä on syntynyt muun muassa hauska ruudukko suihkuseinään ja reunus makuuhuoneen kattolamppuun.

Musta sisustus
Kuvassa näkyy Jaanan itse tuunaama suihkuseinä.

Makuasioilla ei ole ikärajoja.

Koirien, Minimaunon ja Taskumatin, ruokailua helpottavat lautasten alle tulevat pikkuiset korokkeet. Ne ovat mustalla teipillä kuorrutettuja säilykepurkkeja. Hyvän idean ei tarvitse olla kallis.

Katso kuvakarusellin kuvat koirista!

Pienin ja kodikkain

Jaana on asunut uudessa kodissaan nyt vuoden. Elämään on mahtunut erilaisia vaiheita lapsiperhevuosista parisuhteessa asumiseen. Isoimmassa kodissa neliöitä oli 320; edellisessä 80.

– Tähän asuntoon muuttaminen vaatikin valtavaa tavaran karsimista. Se ei ollut ihan helppoa, mutta enää en edes muista, mitä tuli heitettyä pois. Se kertoo, miten paljon merkitystä tavaroilla oli.

Musta sisustus
Jopa vessapaperi on mustan väristä.

Nyt hän ostaa kotiin uutta vain sillä ehdolla, että luopuu samalla jostain vanhasta. Nurkat eivät saa täyttyä.

– Nykyinen kotini on pienin, mustin, omin ja kodikkain, mitä minulla on koskaan ollut. Näissä neliöissä ja sävyissä olen kaikkein onnellisin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (13 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen keittiö koti Musta pääkallo sisustus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset