Article image
Seinäjokiset Matti ja Tiina Välimaa ovat kunnostaneet pienellä budjetilla Tiinan isän vanhan mökin, joka sijaitsee järven rannalla Kristiinankaupungissa.
14.09.2023
Koti ja asuminen

Isän vanha mökki Kristiinankaupungissa kukoistaa uudessa loistossaan

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Matti Hautalahti

Metsän keskellä mutkitteleva kapea tie vie rantakallioiden kehystämälle tontille, josta avautuu upeat näkymät Kristiinankaupungin Härkmerenjärvelle. Ainutlaatuisella paikalla seisoo upeasti remontoitu mökki, joka kätkee sisälleen rakkaita muistoja ja tarinoita.

Mökki Kristiinankaupungissa kuuluu seinäjokiselle pariskunnalle Tiina ja Matti Välimaalle. Mökki on saanut nimen Villa Paattikallio, joka tulee tontin alkuperäisestä nimestä.

Tiinan vanhemmat ostivat mökin 80-luvulla. Vuonna 2004 vanhemmat erosivat ja mökki jäi Tiinan isälle.  

Mökki Kristiinankaupungissa
Välimaat löysivät metsästä jäiden kuljettaman, vuosikausia vanhan laiturin, jonka he raahasivat yhteisvoimin mökin rantaan.

– Olimme mökillä tosi paljon, kun olin lapsi. Vanhempani tekivät aina kaikkensa, että minulla ja sisaruksillani olisi hyvä olla ja keksivät kaikenlaista tekemistä. Isä veti meitä vesisuksilla ja hommasi muun muassa peltoauton. Meillä oli myös vesiskootterit ja mönkijät, joilla kiertelimme ympäri metsiä. Ei ole montaa lajia, jota emme olisi mökillä kokeilleet, Tiina muistelee.

Tiina Välimaa vietti lapsuudessaan paljon aikaa mökillä. Hän kertoo, että kavereitakin sai aina tulla mukaan.

Tiinan isän sairastuttua mökki jäi vähälle käytölle ja pääsi ränsistymään, mutta isä ei kuitenkaan halunnut luopua siitä. Vuonna 2019 Tiinan isä nukkui pois ja mökki siirtyi perikunnalle.

– Mietimme ensin mökin laittamista ulkopuolisille myyntiin, mutta sydän ei antanut periksi luopua rakkaasta paikasta. Kesällä vuonna 2021 me sitten ostimme mökin. Se oli silloin kauheassa kunnossa sisältä ja ulkoa, enkä siksi oikein viihtynyt siellä. Matti vakuutti, että remppaamalla saamme siitä hyvän.

Mökin vanha kamiina on alun perin ollut hopeanruosteinen ja se maalattiin mustaksi. Tiina sai selville, että kamiinan päälle kuuluisi jokin koriste, mutta sitä ei ollut kamiinassa. Alkuperäistä koristetta ei ole löytynyt, mutta sen sijaan kirpputorilta löytyi teekannu, jonka Tiina maalasi mustaksi ja laittoi kamiinan päälle.

Suuri muutos pienellä budjetilla

Välimaat ryhtyivät heti mökin ostettuaan kunnostamaan ja remontoimaan sitä. Ulkoseinät maalattiin punaisesta tummanharmaaksi ja kuistin kattolaudat tummanvihreästä vaaleiksi.

Mökki Kristiinankaupungissa

Myös sisätiloissa alkoi pintaremontti. Kaikki vanhat hiirensyömät tavarat heitettiin pois ja sitten ryhdyttiin hommiin. Alakerrassa oleskelutilan tapetti vaihtui Matin tekemiin vaaleanharmaisiin paneeliseiniin ja keittiö sai uuden ilmeen kuviotapetilla sekä uusilla kaapeilla.

Välimaat ovat suosineet kierrätystä kunnostusprojektissaan, ja melkein kaikki tavarat on hankittu mökille käytettynä. Vain keittiökalusteet on ostettu uutena. Huolimatta siitä, että tavaroita on kerätty eri paikoista, sisustus muodostaa yhtenäisen ja harmonisen kokonaisuuden.

Katso kuvakarusellin kuvat keittiöstä!

– Kaikki on kirpparilta, Facebookin Roskalava-ryhmästä, Tori.fi:stä tai saatu jostain. Tuunaan myös paljon käytettyjä tavaroita itse. Aika pienelläkin vaivalla niiden ilmettä saa muutettua huomattavasti, Tiina kertoo.

Välimaat ovat selvinneet mökin kunnostamisesta hyvin pienellä budjetilla. Remonttiin ja sisustukseen on mennyt yhteensä vain noin kuusi tuhatta euroa.

Mökki Kristiinankaupungissa
Mökin alakerrassa on yhdistetty oleskelu- ja ruokailutila. Sohva on hankittu Tori.fi:stä 40 eurolla ja olohuoneen pöydän Tiina on löytänyt kirpputorilta ja tuunannut sen.

Muistot säilyvät

Tiinan isän tekemät portaat vievät yläkertaan, jossa tunnelma on lämmin ja rauhallinen. Aulaan on tehty päämakuuhuone ja perällä on vierashuone. Seiniä koristavat kukkatapetit ja kirpputorilöytöjen seassa on rakkaita muistoesineitä.

Katso kuvakarusellin kuvat mökin yläkerran vierashuoneesta!

– Vierashuone oli ennen isän makuuhuone. Isä on mökillä aina läsnä, kun hän oli niin kovin rakas ja tärkeä minulle. Tiedän, että hän seuraa meitä jostain, Tiina sanoo liikuttuneena.

Mökillä on paljon tavaroita, joilla on jokin tarina ja merkitys. On isän vanhoja valokuvia, edesmenneen äidinäidin talolta löytyneitä tavaroita ja muita historian rikastuttamia esineitä.

Vierashuoneessa on kuva Tiinasta ja hänen isästään.

Vaikka mökki on kokenut täyden muodonmuutoksen, muistot elävät sen seinissä. Mökin historia tekee siitä persoonallisen ja uniikin. Alakerran lattia, ikkunanpielet ja portaat muistuttavat vielä ajasta ennen mökin remonttia. Yläkerran vierashuoneeseen on jätetty myös vähän vanhaa pintaa, mikä tuo sisustukseen rustiikkista ilmettä.

Mökki Kristiinankaupungissa
Pihan grillikatos on Tiinan isän vanha. Se on tuotu Kotkasta asti, jossa Tiinan isä asui viimeiset vuotensa. Matti tarttui toimeen ja kunnosti myös sen.

Projekti jatkuu

Viimeisimpänä Välimaat ovat kunnostaneet mökin rantasaunan, joka on aikaisemmin ollut savusauna. Tänä kesänä se muutettiin tavalliseksi saunaksi, johon Matti suunnitteli ja hitsasi uuden kiukaan. Samalla kohotettiin myös saunaeteisen ilmettä.

Paljon mökkiä on jo kunnostettu, mutta projekti ei ole vielä valmis. Mökkiin on suunnitteilla muun muassa alakertaan yksi lisämakuuhuone vanhan saunan tilalle, joka toimii tällä hetkellä varastona.

Matti Välimaa kertoo, että mökillä on odotettavissa kattoremontti jossain vaiheessa.

– Varsinkin kesäisin mökille on kiva ottaa enemmän vieraita, joten nukkumapaikkoja tarvitaan.

Välimaat suunnittelevat myös kompostoivaa sisävessaa mökin alakertaan vanhan saunaeteisen paikalle.

– Jossain vaiheessa on tarkoitus laajentaa mökin terassia ja rakentaa rantasaunan edustalle uusi terassi. Olemme hankkimassa myös paljua, jolle on katsottu jo paikka rantakalliolta.

Mökki Kristiinankaupungissa

Välimaat viettävät mökillä aikaa saunoen, rentoutuen ja veneillen. Kalastamassakin tulee usein käytyä. Tiinan pojat, Juho ja Arttu viihtyvät myös paljon mökillä ja paikasta on tullut heillekin tärkeä.

– Parasta mökillä on se, kun kokoonnumme yhdessä kauniina iltana rantakalliolle istuskelemaan. Siellä on niin rauhallista ja hiljaista. Välillä rannasta menee hirviä uimaan, ja niitä on kiva katsella. On ihanaa, kun saa vain olla.

Lopuksi Tiina toteaa, että nyt hän ymmärtää, miksei isä koskaan halunnut luopua mökistä.

– Minulle on tärkeää, että mökki säilyy suvussa ja on iloksi vielä jälkipolville. Tulevaisuudessa mökki jää pojilleni, isäni lapsenlapsille Juholle ja Artulle.

Katso kuvat mökistä ennen remonttia:

Katso kuvakarusellin kuvat! Kuvat: Tiina Välimaa

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (55 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset