Article image
Sonja Hirviniemi asuu puurivitaloasunnossa Vaasan Vöyrinkaupungilla puolisonsa Miika Mäkysen kanssa. Asunto on kolmikerroksinen, ja siinä on 120 neliötä asuinpinta-alaa. Kellari tuo vielä 45 neliötä lisää, joten yhteensä neliöitä on huimat 165.
22.12.2023
Koti ja asuminen

Puurivitalo Vaasan sydämessä oli uniikki löytö pitkän etsinnän jälkeen

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Sami Peltoniemi ja Saara Tuomela

Vaasan Vöyrinkaupungilla sisäpihan suojiin kätkeytyy vuonna 1911 rakennettu puurivitalo, johon vaasalainen Sonja Hirviniemi ihastui heti porstuaan astuttuaan.

Yli sata vuotta vanha puurivitalo on idyllisen miljöön ja rauhallisen pihapiirin ympäröimä, minkä vuoksi on vaikea uskoa, että se sijaitsee keskellä kaupunkia, Vaasan Vöyrinkaupungilla.

Puutalon kolmikerroksinen rivitaloasunto on ollut lähes kolme vuotta koti vaasalaiselle Sonja Hirviniemelle, 28, ja hänen puolisolleen Miika Mäkyselle.

Sonja Hirviniemi oli haaveillut jo kauan vanhasta talosta.

Pariskunta asui aikaisemmin vain n. 500 metrin päässä nykyisestä kodistaan 70-luvun kerrostalossa. Uutta kotia etsittiin pari vuotta, kunnes asuntojen verkkopalveluun tuli myynti-ilmoitus vanhasta puurivitalosta.

Hirviniemi kertoo luottaneensa omaan tunteeseensa myynti-ilmoituksia selaillessaan. Siksi muita asuntoja ei juurikaan ollut käyty katsomassa aiemmin.

puurivitalo
Kodin porstua kapeine portaineen ihastutti heti ensinäkemällä.

− Pitkän etsinnän jälkeen näin tämän tulleen myyntiin. Kävimme sitten katsomassa tätä, ja ihastuin heti oven avattuani kodin porstuaan. Maalla kasvaneena ajattelin, etten ole ikinä nähnyt kaupungissa kylmäporstuaa, hän naurahtaa.

Kodin potentiaali oli heti nähtävissä

Peremmälle päästyään pariskunnan edessä avautui kolmen metrin huonekorkeus, ja olohuoneessa oli vastassa upeaakin upeampi alkuperäinen kakluuni, jonka koristeelliset kiiltävät laatat vangitsivat molempien katseet.

Alkuperäinen kakluuni tuo lisälämpöä asunnon sähkölämmityksen rinnalla.
Kakluuni on kodin sydän. Taloyhtiössä on sääntönä, ettei niitä saa purkaa.

− Olimme ihailleet kakluunia jo myynti-ilmoitusta tutkiessamme. Se on ehdottomasti edelleen yksi lempiasioistani täällä. Iltaisin on parasta löhöillä olohuoneessa lämmittävän tulen ääressä.

Asuntonäytön edetessä Hirviniemi ja Mäkynen pääsivät laskeutumaan kapeita ja jyrkkiä portaita alas 45 neliöiseen kellariin, jossa tunnelma oli ja on miltei salaperäinen. Aivan kuin olisi astuttu keskelle salakapakkaa. Kellari on ollut aikoinaan pelkkä maakellari, jonka aikaisemmat asukkaat ovat remontoineet sisätilaksi.

puurivitalo
Kellarissa on järjestetty monet illanvietot ystävien kanssa.

− Ihastuimme myös kellariin heti sen nähdessämme. En voinut uskoa, että tällaista paikkaa on edes olemassa, Hirviniemi kertoo muutaman vuoden takaisesta asuntonäytöstä.

Kellarissa on vietetty monet illat ystävien seurassa biljardia pelaillen. Hirviniemellä on haaveena, että kellarin saunatila saataisiin jossain vaiheessa remontoitua pihasaunaa muistuttavaksi.

Pariskunta on kunnostanut ja pintaremontoinut asuntoa vähitellen oman näköisekseen. Keittiössä on mm. tapetoitu seinät ja maalattu välitilan laatat. Olohuoneen seiniin on tehty koristelistat ja yläkerrassa remontoitu kaksi huonetta sekä kylpyhuone.

Kylpyhuone on remontoitu vanhaan tyyliin sopivaksi.
Kylpyhuoneessa pesukone ja kuivausrumpu on piilotettu vanhasta maalaistalosta saatujen lankkujen alle.

− Etsimme lähtökohtaisesti remppavapaata kohdetta, mutta se ei ihan toteutunutkaan. Tähän oli silti pakko tarttua, sillä näimme asunnossa suurta potentiaalia. Harvoin tällaisia tulee vastaan.

puurivitalo
Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta ja kylpyhuone. Kaksi huonetta on remontoitu. Työhuoneeseen valikoitui sanomalehtitapetti.

Kaikenlaisia projekteja on vielä suunnitteilla, eikä koti ole vielä aivan valmis. Toiveissa on esimerkiksi palauttaa puuhella keittiöön ja ottaa esille alkuperäistä hirsiseinää portaikosta.

Vanhan talon joulutunnelmaa

Hirviniemi kuvailee itseään jouluihmiseksi. Puutalokotiin luovat tunnelmaa kauniit valot ja erilaiset koristeet. Porstuassa on heti vastassa pieni piparkakkutalokylä ikkunalla.

Puurivitalo
Hirviniemi on askarrellut kodin porstuan ikkunalle pahvisen piparikylän.

− Ensimmäisenä jouluna tein porstuaan kylän oikeista pipareista. Ne eivät kuitenkaan kestäneet kovia pakkasia, joten nyt ikkunaa koristaa pahvista tehdyt piparkakkutalot.

puurivitalo
Aito joulukuusi tuo kotiin ihanan tuoksun. Hirviniemi on tehnyt kuuseen itse koristeita.

Olohuoneen nurkassa koreilee joulukuusi, joka on haettu Jurvasta Hirviniemen vanhempien metsästä. Lahjaksi saatujen kuusenkoristeiden lisäksi oksilla roikkuu Hirviniemen itse tekemiä koristeita.

− Tämä ole mikään tuuhea Instagram-kuusi, vaan vanhaan taloon sopiva hento kuusi.

Hirviniemi kertoo pitävänsä siitä, että joka paikassa on jotain pientä katsottavaa. Kodin sisustuksessa näkyykin paljon yksityiskohtia.

Useat joulukoristeet ovat pysyneet Hirviniemen matkassa jo pitkään. Silloin tällöin hän on hankkinut myös uusia koristeita ja tekstiilejä.

− Jos ostan jotain uutena, olen harkinnut sitä tosissani. Hankkimani tavarat seuraavat mukanani pitkään.

puurivitalo
Olohuoneen massiiviseen kaappiin on kaiverrettu vuosiluku 1820. Koristeellinen täyspuinen kaappi on saatu ystäviltä, ja siksi sillä on tunnearvoa.

Hirviniemi suosii kierrätystä ja ekologista kulutustapaa. Kodin monet huonekalut ja sisustusesineet ovatkin kirpputorilöytöjä, joiden etsiminen on vaatinut kärsivällisyyttä. Paljon sisustuksessa on mukana myös sukulaisilta ja ystäviltä saatuja tärkeitä esineitä.

Joulun Hirviniemi viettää läheistensä ympäröimänä. Se on hänelle kaikista tärkeintä. Joulupöytään Hirviniemi leipoo limppua ja tekee jälkiruuaksi leivonnaisia.

Hirviniemi nauttii erilaisten kattausten ja tarjoilujen suunnittelusta. Hän kutsuukin itseään kestitsijäksi.

− Olen enemmän jälkkärityyppi, joten äitini on useimmiten valmistanut laatikot.

Hirviniemelle ja Mäkyselle ei ole vielä ehtinyt vakiintua omia jouluperinteitä, ja joulut vietetään heidän perheidensä luona. Haaveena kuitenkin on, että läheiset voisivat joskus tulevaisuudessa kokoontua heidän tunnelmalliseen puutaloonsa viettämään joulua.

Kodin elämää voit seurata Instagram-tilillä @cityporstua.

Katso video puutalon joulutunnelmasta:

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (63 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset