Article image
– Nyt on oikea aika leikata lehtipensaat, marjapensaat sekä omena- ja päärynäpuut. Kivihedelmäpuiden kuten luumu- ja kirsikkapuun leikkaamisen on hyvä jättää syksyyn vuodon vähentämiseksi, neuvoo puutarhuri Johanna Vuorinen.
22.04.2020
Koti ja asuminen

Näin leikkaat pensaasi oikein

Teksti: Sanna Canawati
Kuvat: Taru Valkama

Aurinko, kevään äänet ja yhä vihertyvä luonto saavat monet kotipuutarhurit innostumaan piha-askareista. Yksi jokakeväinen askare on pensaiden ja puiden leikkaaminen. Niiden leikkaamiseen antaa vinkkejä puutarhuri Johanna Vuorinen.

Pensaiden leikkaus on ajankohtaista useimmille pensaille juuri ennen lehtien puhkeamista.

– Keväällä voi leikata melkein kaikkia kukkivia pensaita. Leikkaamisen ratkaisee se, kukkiiko pensas saman vai edellisvuoden kasvustolla. Samanvuotisella kasvustolla kukkivat pensaat, kuten useimmat angervot ja hansaruusu leikataan näin keväällä ja esimerkiksi syreenit ja aroniat vasta kukinnan jälkeen, vaasalaispuutarhuri Johanna Vuorinen kertoo.

Jos pensas on kaunis, hyvinvoiva ja se mahtuu kasvupaikalleen, sitä ei tarvitse leikata.

– Yleensä pensas leikataan, jos se on liian iso tai kasvi on ränsistynyt.

Katkenneet, toisiaan hankaavat ja muuten vioittuneet kasvinosat on hyvä aina poistaa. Pensaita voi leikata harventamalla, muotoon leikkaamalla tai alasleikkauksella.

Pensasta voi harventaa aina kolmanneksen

Yksittäisiä koristepensaita sekä helppohoitoisia ja vapaasti aidanteena kasvavia pensaita on hyvä harventaa 3–5 vuoden välein.

– Harventamiseen paras työkalu on oksasakset tai oksasaha, jolla leikataan koko oksa lähes maan pinnasta asti. Jos kasvin oksat ovat monihaaraisia, leikkaaminen on hyvä aloittaa kärjestä tyveä kohti. Poistettavan oksan saa siten irrotetuksi osina, eikä harventaminen vahingoita muita oksia.

Leikkaaminen on aina hyvä aloittaa vioittuneista ja vanhimmista oksista. Enimmillään pensasta voi harventaa kolmanneksen.

– Harventamalla pensaan voi uudistaa kolmen vuoden aikana kokonaan, jos poistaa sen vanhimman kolmanneksen aina vuosittain. Tällä tavoin pensaan kasvuvoima on jäljelle jäävien osien käytettävissä ja se säilyttää kauniisti luonnollisen muotonsa, Vuorinen vinkkaa.

Johanna Vuorinen, pensasaidan leikkuu
Sen lisäksi, että pensasaitaa muotoillaan keväällä, sitä tulisi myös leikata kesän aikana 1–2 kertaa kasvusta riippuen.

Pensasaitaa leikataan keväällä sekä kesällä

Pensasaidoille tai pallon muotoon leikatuille pensaille ja puille tyypillisin leikkaus on muotoon leikkaaminen. Se sujuu helpoiten pensasleikkurilla tai pitkäteräisillä
pensassaksilla.

– Kevätleikkauksessa sivulle jätetään edellisvuoden kasvusta pari senttiä ja päälle noin 20 senttiä, jos aita saa vielä kasvaa korkeutta. Jos aita on päässyt ylileveäksi, sitä voi kaventaa jopa 20 senttiä vuosittain, Vuorinen sanoo.

Sen lisäksi, että pensasaitaa muotoillaan keväällä, sitä tulisi myös leikata kesän aikana 1–2 kertaa kasvusta riippuen.

– Pensasaita antaa täydellisen näkösuojan, kun se on 180 senttiä korkea. Ihanteellinen aita on alhaalta noin 40 senttiä leveä ja kapenee ylöspäin.

Alasleikkaaminen on pensaiden radikaalein leikkaustapa. Jos sen toistaa usein, se lyhentää kasvin elinikää.

– Alasleikkaaminen ei sovi kaikille pensaille. Se on hyvä toimenpide, jos haluaa uusia ylikasvaneen ja alaosastaan harventuneen pensasaidan.

Esimerkiksi orapihlaja-aita ja useimmat ruusut kestävät hyvin alasleikkaamisen.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Leikkaa puiden oksat oikeasta kohdasta

Puita leikattaessa on tärkeää poistaa vioittuneet, muita hankaavat ja teräväkulmaiset oksat.

– Jos oksat kasvavat liian tiheässä tai liian alhaalla, ne on myös hyvä leikata. Oksa leikataan sen ja puun rungon haaraa myöten niin, että kasvusolukkoa jää leikkauskohtaan.

Näin puu kuroo ajansaatossa leikkauskohdan umpeen, Vuorinen neuvoo.
– Jos oksan katkaisee liian kaukaa rungosta, oksatappi kuivettuu, kerää sienet ja lahon myös runkoon, hän lisää.

Oksia lyhentäessä tai karsiessa leikkauskohta tehdään oksan haaraan tai juuri silmun yläpuolelle. Silloin oksa pystyy jatkamaan kasvuaan.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (9 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
hyötypuutarha kevättyöt piha-alueiden hoito puutarha

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset